Някой умират по рано от другите и бързото развитие е при тези живели по дълго.Ако умираха късните пчели на есен какво да кажем за излюпените през януари,февруари.
Като е тръгнало с клипове, ето един във които се говори за зазимяване и др.
Научното обяснение не е правилно, а не правотата на твърдението.
Прочети поредицата "Fat Bees"
http://scientificbeekeeping.com/bee-nutrition/
Поредиците "Old Bees/Cold Bees/No Bees?", "The Economy of the Hive", "The Primer Pheromones" (без 4-тата част) и статията "An Adaptable workforce"
http://scientificbeekeeping.com/bee-behavior-biology/
Във литературата в края на всяка статия ще намериш научната обосновка всяко едно написано твърдение.
Това е всичкото което ти трябва за да знаеш как да си зазимяваш пчелите правилно ( това + как да си поддържаш пчелите здрави/далеч от CCD, описано в други поредици от статии).
По-ценна и по-актуална към момента помощ от това няма да намериш другаде.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Явно тогава си по-напред с материала, отколкото бях аз преди 5 години. И тогава аз разсъждавах по този начин, но се оказа че съм мноого далеч от това да знам всичко ( бях изчел почти всяка една книга изязла НЯКОГА от печат на български, голяма част научни изследвания достъпни на български език (дори и такива не видяли бял свят, както и няколко специализирани книги на руски (извън широко разпространените) и английски). От личен опит разбрах че само глупака си мисли че знае всичко. От тогава на сам, съм си припомнял тази мисъл на няколко пъти ( тъкмо когато си помислиш че си научил достатъчно, се появява възможност да се приземиш на земята и наново да се почустваш като в първи клас)
Надявам се след време някой ден да ми кажеш дали все още различаваш пчела от врабче.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Спора започна от съвсем друго. Тезата беше, че на 10 октомври пчелите спирали да се облитат, което АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ и всеки който има поне един кошер и го поглежда от време на време знае това. Абсолютно вярно е, че късно излюпените пчели нямат добре развито мастно тяло и съответно разполагат и с по малък ресурс за работа и живот, НО в никакъв случай не можем да кажем, че те са излишни и няма нужда от тях, защото с голям или малък ресурс те се грижат за оцеляването на семейството през зимата наравно с другите и дават "своята лепта". Вървейки по тази логика първите пчели които се излюпват в средата на февруари имат още по малко ресурс да вземем да намерим начин да и тях да премахнем, а? Те със сигурност трудно ще намерят време да се НАУЧАТ да летят. Голям смях все едно риба да се учи да плува или сухоземно да диша. Сега ще намеря време да изгледам този руснак, но ако той твърди такива неща само и само за да защити някакви свои тези БЛАГОДАРЯ имаме си такъв наш си автор (избяга ми името в момента).
Пчелите спират да се облитат когато стане студено, и в региона на руснака това се случва около 10-ти октомври. Не знам защо възприемаш думите буквално и ги вадиш от контекста. Ха сега ми намери моя постинг и провери какво е второто изречение, в което точно и ясно аз пиша, че зависи от региона. С молба да не търсиш под вола теле, а да вникнеш в цялостната логика на всичко написано ........... И недей да си мислиш, че опонентите ти в спора са олигофрени и са се принизили на едно такова ниско ниво на разсъждение, защото всъщност истината може да се окаже съвсем друга.........
Как да ти вадя думи от контекста като ги говориш тези неща в прав текст. Казваш, че зависи от района и след това продължаваш с разсъжденията пак опирайки се на тази дата.
Ако не си казал че пчелата се учи да лети значи аз си го измислям и искам да те злепоставя.
Изгледах клипа и там човека казва, че млада пчела която не се е облетяла очистително загива и това е точно така. В нашата географска ширина обаче пчлеите имат шанса да направят това почти на 100% до 15-20 декември и от там нататък цялата теза за августовсите пчели пропада.
Този човек се е нагласил към технология която на мен лично не ми допада защото:
1. Нямам необходимите условия да предпазя изцентрофужените пити от молеца до пролетта.
2. Храни със меда прекаран през восъкотопилка което и аз правех, но тука ме упалишихте с ХМФ-то колко е лошо за пчелите а този мед е определено с много голямо ХМФ.
3. Нямам възможност да съхранявам стотици пити с прашец извън кошерите.
Матеев, нищо лично и дори поклон пред труда ти, разбитите митове посредством тестове проведени от теб, амбицията ти и т.н. Нека не продължаваме. Човек понякога се забива над някакъв проблем влиза в спирала и върши или казва някоя глупост. Храни до колкото времето още ти позволява пък ако не успееш може и на питки да изкарат половин зима.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))