Щом цената на восъка взе да гони европейската , да се надяваме че и с меда ще се случи същото.
Щом цената на восъка взе да гони европейската , да се надяваме че и с меда ще се случи същото.
Логиката е вярна, но причината е по-важна.
Ако всички спрат да продават меда си на 5 лева/кг, то цената му ще се вдигне ТОЧНО ТАКА КАКТО СЕ СЛУЧИ С ВОСЪКА.
Изводът е че цената е такава на каквато продаваш и само това е вярната цена.
За прекупвача вярната цена на восъка е под 10 лева/кг, а за нас вярната цена е над 20 лева/кг.
Когато и само когато имаме надмощие над прекупвачите, то вярната цена ще е НАШАТА.
Същото е и с прашеца и с прополиса и т.н, но там няма да давам цени, а ако някой иска да ги види, то ще му помогна. Преди няколко дни видях в Лукойл прашец на цена 14лв/200гр, а сега виждам, че и колегите във Франция имат такава цена -> ЛИНК
Отворете си очите и не се давайте да ви правят на балъци.
Всичко това с цените се опитвах да го обясня преди месеци. Ето това е причината да търсим реализация на дребно и когато прекупвача остане без стока, то цената ще скочи ВЕДНАГА.
Никой не ми повярва тогава, но днес се надявам, че вече е по-ясно какво говоря. Няма значение дали ще продадеш 5 или 5000кг мед на дребно, важното е да натиснеш прекупвача, а всеки един килограм е важен.
С восъка е най-лесно, точно както каза Матеев. Правиш си основи от восъка и си ги продаваш сам на супер цена.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Открихме в какво се състои грешката в цената на румънския, пък и може би на другите восъци. Причината е в преводача на GOOGLE. Прави се на много умен ......
При превода освен текста, прави превод и на валутата. Например LEI го превежда като EUR, но числото на цената си остава същата. Ха-ха ..... а при някои други валути Google се изхитрява да преизчисли дори и цената, ползвайки моментния валутен курс. Следователно никога не можем да сме сигурни дали превода на валутата и на цената е правилен - понякога е правилен, а друг път е грешен. Най-добре е след ползване на GOOGLE като преводач на някоя страница, веднага след това да се провери и какъв е оригинала.
Вървете в Google Translate и направете превод от Румънски на Английкси или на Български на думичките "Pret: 30 lei/kg.". Ето какво се получава:
![]()
Аз твърдя че восък няма, вие твърдите че има, но умишлено не се пуска на пазара за де му се вдигне още цената, дайте да пуснем една анкета с подходящи въпроси и да се опитаме да разберем каква е истината.
Разбира се че восък има, но хората си го пазят в очакване цената да се вдигне. Винаги така се случва по време на ръст на цената на която и да било стока. Мази и складове се пълнят и се чака по-добра цена и по-добра печалба. Ето аз също имам около тон и половина восък, но пропищях форума за големия дефицит. Така правят и всички останали, които имат восък.
В момента в който цената започне да пада, моментално ще се изпразнят мазите и складовете. Виновна ще е пак психологията на хората. Това бързо разпродаване ще доведе до срив на цената. Вече съм ви го описвал това. И след като се изпразнят всички мази и складове ще настъпи консолидация и постепенно ще се формира новото ниво на цената.
Повярвай ми - спец съм в таз област и много точно знам какво ще се случи. Случвало се е хиляди и милиони пъти по целия свят с всяка една стока, за която можеш да си помислиш. Случва се дори и със стоката ПАРИ. Помисли си какво би направил ти в горните ситуации и ще разбереш какво ще направят и останалите. И когато го правят много хора едновременно, тогава се получават и тези бавни възходи и бързи сривове на цените. Просто такава е човешката психология и тя винаги води до точно такава динамика и логика на движение на цените. Защо си мислиш, че при восъка ще е по-различно?
Та тя дори и цялата икономика се движи по същите закони - бавен и постепенен растеж, после бърз срив (пукане на балона), и после бавна и мъчителна консолидация (ние го наричаме криза). И след това процеса се повтаря. И ще се повтаря пак и пак и пак, защото в основата стои човешката психология. Хубаво е човек да ги знае тези неща, за да не се окаже в един момент, че поредният цикъл го е изненадал и му е съсипал живота и бизнеса.
Интересно ще бъде да разберем дали българския пчелар се вмества в стадното поведение.Според мен ще има разлики.Поживьом,увидим.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Ако българските пчелари са хора, а не извънземни, то тогава можеш да бъдеш абсолютно сигурен, че тяхното съвкупно поведение ще е същото.
Няма как да е друго. След всеки един ръст на цените рано или късно идва срив (корекция) и след това криза (консолидация) и после отново ръст и цикъла се повтаря до безкрай, но върху него се натрупва и фактора ИНФЛАЦИЯ, предизвикан от безотговорното печатане на хартийки (пардон - пари).
Пчеларите трябва това да го знаят, защото се отнася не само до цената на восъка, но и до цената на меда и на другите пчелни продукти, които ние произвеждаме. Цените на тези продукти в момента се намират на етап РЪСТ. Следващия етап, който рано или късно ще се случи, е СРИВ. Може да стане още утре, а може и след 10 години. Няма как да се предвиди кога ще стане и кой ще бъде отключващия фактор, но знам че СЪС СИГУРНОСТ някога ще се случи. Някакво събитие (може и странично) ще отключи паническата разпродажба на запасите, и цената ще лети стремително надолу до момента, до който складовете си изпразнят. И тогава ще започне новият цикъл.
Българина по принцип си е "чешит",тоест силен индивидуалист,което има и положителни и отрицателни страни.Индивидуализма,прим есен с глупостта е определено най-лошата комбинация,но винаги е възможна и другата комбинация,а тя би породила нещо различно.Стадното поведение е обратното на индивидуализма.Матеев,тряб ва да разбереш,че не всички ламтят за пари и живеят за парите.Не искам да отварям пак философските локуми,просто си мисля,че българина започва да поумнява и да задава въпроси.Много по-лесно е да се видят всички минуси на системата когато си най-отдолу,а точно системата създава стадното поведение в хората.Стадото има нужда от ЕДИН овчар,лесно се управлява и т.н.,докато един индивидуалист който си е отворил очите не иска овчари,а задава неудобни въпроси и си иска своето,което уж му е дадено(свободата например).На дъното ще оцелеят силните,слабите са обречени.Слабите слушат овчаря,тоест стадото.
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Аз отново съм на друго мнениеСериозно, не го правя нарочно.
Не е за тази тема, но акциите на много компании се спекулираше, че ще се сринат, а пазара казва друго и години наред са на върха.
Първият и най-ясен пример в главата ми е Тесла моторс (TSLA).
Някои изкараха много пари, а други от страх, че ще се сринат акциите продаваха на безценица.
Според мен, восъка в мазите е само за лични нужди. Цената не е чак толкова висока, че да очакваме да направи много голяма корекция. А ако направи такава корекция, то аз щото съм по-глупав ще се убия да купувам.
Сега по-скоро има страх, че няма да си намерят основи, а това ще им донесе много загуби(пропуснати добиви). Аз очаквам дори още да се качи цената, ако хората започнат още повече да се притесняват за основите.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Аз например,бих добивал колкото мога восък,бих си правил сам основите и излишъка бих го съхранявал,независимо от цените по пазарите.Восъка е естествен продукт чиято цена ще расте все повече поради няколко фактора - все по широка употреба,нарстващите проблеми с пчелите и т.н..Я си представете,че след няколко години,пчелните семейства се преполовят,а след 20(примерно) станат рядкост - колко ли ще струва 1кг.естествен восък?Ето защо не смятам,че восъка се вписва в пазара на акции и гладните спекуланти.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))