Просто грешка. Да се чете "Зателването НА ползвана рамка е много по-трудно...."
Колега Роско, аз никому за нищо и с нищо лошо не се ровя, просто изтъквам общо известни факти, относно втората част на първото ти изречение - тя явно се отнася за теб(аз просто не обичам да парадира много, много). Ти си тоя който се опитва да квалифицира мнения, въпроси и теми като "безмислени" - добре се опитваш да "адвокатстваш" на Матеев, то поне да го помолим да ти делегира администраторски или модераторски права - ще бъдеш полицая на форума, като засечеш безмислена тема - ще я заключваш, току виж може и някой да се погрижи за спазването на точка 1, от правилата на форума(за писане на кирилица).
Отново безсмислени приказки абсолютно ненужни на форума. Едва ли има някой, който да е държал по-лош тон на Матеев от мен, когато е имало защо. Нямам никакви апетити за длъжности и т.н. и директно ще откажа ако ми бъде предложено. Нямам никакво намерение да изпадам в повече в обяснителен режим и ви пожелавам весел празник.
Няма смисъл да спорим. Нека всеки сам да си взема собствените си решения от позицията на собствената си камбанарийка. Труда на мене ми излиза 5-6 лева на час, а не 0 лева, както си го смятат много пчелари. При това положение една готова обтелена качествена рамка при мене е с цена над 2 лева и аз съм си го приел това като даденост. Качеството на рамките при мене е от изключителна важност, защото иначе автоматичната разпечатваща машина заклинва на всяка 3-та рамка. Мога да приведа още доводи, който доказват икономическата обоснованост на моите решения.
Не очаквам да ме разберете - както вече казах, всеки си има собствена камбанарийка и от нея той вижда света под различен ъгъл от този на останалите. Това не означава, че той греши. Напротив - всеки е прав сам за себе си, защото е различна средата, в която той работи и съобразно която той е принуден да взема едно или друго икономическо решение.
Матев,до колкото съм разбрал ти работиш с пласмасови полуизградени основи или бъркам..?Поне така беше писал преди в форума.Защо се занимаваш с обтелване на рамки???
Защото не съм напълно сигурен за полуизградените рамки дали са подходящи като плодникови рамки. При тях няма как пчелите да си пробият отвор за минаване от другата страна. Така или иначе си има някакъв риск, и за да го минимизирам, съм взел решение тази зима да правя рамки 50% с полуизградени основи и 50% с восъчни основи и обтелване. Така ще продължа и за в бъдеще. Предполагам че ще минат поне 2 години преди окончателно да се убедя да приема или да отхвърля пластмасовите.
И аз съм на принципа неръждаема тел + зеге (когато се налага).
Обаче,
Невъзможно е да се пренесе зараза от....незаразени кошери.
Ти най-добре трябва да знаеш че точно горното изречение няма да бъде разбрано правилно. Има разлика междуздрави семейства и незаразени.
Напълно възможно е да бъде пренесена зараза от здрави семейства (без клинични симптоми). По същия начин е възможен и обратния сценарий - да не бъде предизвикана болест (клинични симптоми), колкото и да се опитваш да я пренесеш от болни семейства.
Липсата на дезинфекция ("микро"- санитарни мерки) и ветеринарен контрол( "макро"- санитарни мерки, в рамките на страната или областта) е като да не провяряваш от време на време спирачната течност на колата - няма проблем, докато не се появи проблем.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Понеже нали кампанията наближава със страшна сила, ето една моя снимка специално за колегата Петър84, с пожелание да стане отличник.
Скобонабивачът е ясен- работи се с ръка, ако е твърдо се донабива с чукче, за малки рамки се ползва преди сковаването. Треската е с разцеп за скобата и с нея набивам при сковани предварително ЛР и магазинни рамки. Рамката на снимката - правена от мен, нелепена, кована с пирони е изкарала поне десет години в мои кошери. След топилката я изциклих с нож, смених тела и я приковах. Април месец обтягам тела, ВО и влиза в строя. Да сме живи и здрави, няма причина да не изкара още десетина годинки при мен. От моята камбанарийка това е най-доброто. Болшинството ми рамки са зателени така. Повечето от ДБ плодникови са с пет носещи скоби на горната летва. Много малко магазинни имам които са с продупчени горни летви. От няколко години вече нямам нито един хоризонтален тел в кошерите. Долната летва ако е твърдо дърво-бия скоба, ако е меко- дупча с шилото. Зимата ми е кеф да седна и да си направя 5-10 рамки, без да бързам и да мисля за нищо. Лепенето на ВО става всякак - с топло или студено шпорче или с ток, както си реша.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))