Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 26 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 260
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ето малко истински доводи:
    Зателването не ползвана рамка е много по-трудно и бавно от зателването на нова.
    Восък и прополис остава по рамката и във дупките за теловете след прекарването през восъкотопилка и после става и голяма цапаница при опит за ново зателване.
    В повечето случаи след след дълга служба рамката се е разклатила по сглобките.
    Често на рамките с ушерители след дълга употреба част или целия ушерител се е отцепил и го няма.
    На малък пчелин има малко рамки за брак ако се бракуват периодично и инвестицията не е голяма.
    На голям пчелин се предполага по-голяма печалба и инвестицията за нови рамки не е голям проблем.
    Нямах намерение да сменям рамки след претопяване, но заради изброените доводи реших, че е по лесно и бързо да сменям. Зателвам на ново само ново изградени рамки които съм претопил заради лошо изградени пити или ново изградени и скъсани в центрофугата.
    Нещо си противоречиш!? (Зателването не ползвана рамка е много по-трудно и бавно от зателването на нова. )
    Имам РАМКИ от поне 30-тридесет години, махам восъка, обгарям, опъвам нова тел и поставям основа. Не виждам смисъл от бракуване ако не я счупя!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Просто грешка. Да се чете "Зателването НА ползвана рамка е много по-трудно...."

Super Moderator
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Матеев е един от онези 1% с над 1000 кошера и не мога да разбера какво му се ровите на човека и как давате идеи как да си ги гледа при положение, че гледате в десетки пъти по-малко. Въобще не разбирам защо влизаме в някакви дребнави спорове за глупости. Как по дяволите си представяте да слязат за центрофугиране в база 5000 рамки и после да се върнат всяка от кошера от която е взета? Как си представяте такъв пчелин без майко производство, производство на отводки и всякакви други процедури при които се прехвърлят рамки от кошер в кошер? Все пак става дума за рамки от собствен пчелин върху, който имаш добри наблюдения, имаш история. Ако говорим за чужди рамки, за чужд мед или прашец за подхранване съм съгласен. И още нещо, колко са хората които си дезинфекцират рамкоповдигача и четката на всеки кошер, че да не пренесат зараза? Прекаления светец и богу не е драг!
    Ето малко истински доводи:
    Зателването на ползвана рамка е много по-трудно и бавно от зателването на нова.
    Восък и прополис остава по рамката и във дупките за теловете след прекарването през восъкотопилка и после става и голяма цапаница при опит за ново зателване.
    В повечето случаи след след дълга служба рамката се е разклатила по сглобките.
    Често на рамките с ушерители след дълга употреба част или целия ушерител се е отцепил и го няма.
    На малък пчелин има малко рамки за брак ако се бракуват периодично и инвестицията не е голяма.
    На голям пчелин се предполага по-голяма печалба и инвестицията за нови рамки не е голям проблем.
    Нямах намерение да сменям рамки след претопяване, но заради изброените доводи реших, че е по лесно и бързо да сменям. Зателвам на ново само ново изградени рамки които съм претопил заради лошо изградени пити или ново изградени и скъсани в центрофугата.
    Колега Роско, аз никому за нищо и с нищо лошо не се ровя, просто изтъквам общо известни факти, относно втората част на първото ти изречение - тя явно се отнася за теб(аз просто не обичам да парадира много, много). Ти си тоя който се опитва да квалифицира мнения, въпроси и теми като "безмислени" - добре се опитваш да "адвокатстваш" на Матеев, то поне да го помолим да ти делегира администраторски или модераторски права - ще бъдеш полицая на форума, като засечеш безмислена тема - ще я заключваш, току виж може и някой да се погрижи за спазването на точка 1, от правилата на форума(за писане на кирилица).

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Отново безсмислени приказки абсолютно ненужни на форума. Едва ли има някой, който да е държал по-лош тон на Матеев от мен, когато е имало защо. Нямам никакви апетити за длъжности и т.н. и директно ще откажа ако ми бъде предложено. Нямам никакво намерение да изпадам в повече в обяснителен режим и ви пожелавам весел празник.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Няма смисъл да спорим. Нека всеки сам да си взема собствените си решения от позицията на собствената си камбанарийка. Труда на мене ми излиза 5-6 лева на час, а не 0 лева, както си го смятат много пчелари. При това положение една готова обтелена качествена рамка при мене е с цена над 2 лева и аз съм си го приел това като даденост. Качеството на рамките при мене е от изключителна важност, защото иначе автоматичната разпечатваща машина заклинва на всяка 3-та рамка. Мога да приведа още доводи, който доказват икономическата обоснованост на моите решения.

Не очаквам да ме разберете - както вече казах, всеки си има собствена камбанарийка и от нея той вижда света под различен ъгъл от този на останалите. Това не означава, че той греши. Напротив - всеки е прав сам за себе си, защото е различна средата, в която той работи и съобразно която той е принуден да взема едно или друго икономическо решение.

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2013
    Матев,до колкото съм разбрал ти работиш с пласмасови полуизградени основи или бъркам..?Поне така беше писал преди в форума.Защо се занимаваш с обтелване на рамки???

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Защото не съм напълно сигурен за полуизградените рамки дали са подходящи като плодникови рамки. При тях няма как пчелите да си пробият отвор за минаване от другата страна. Така или иначе си има някакъв риск, и за да го минимизирам, съм взел решение тази зима да правя рамки 50% с полуизградени основи и 50% с восъчни основи и обтелване. Така ще продължа и за в бъдеще. Предполагам че ще минат поне 2 години преди окончателно да се убедя да приема или да отхвърля пластмасовите.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защото не съм напълно сигурен за полуизградените рамки дали са подходящи като плодникови рамки. При тях няма как пчелите да си пробият отвор за минаване от другата страна. Така или иначе си има някакъв риск, и за да го минимизирам, съм взел решение тази зима да правя рамки 50% с полуизградени основи и 50% с восъчни основи и обтелване. Така ще продължа и за в бъдеще. Предполагам че ще минат поне 2 години преди окончателно да се убедя да приема или да отхвърля пластмасовите.
    Можеш да изрежеш отвор в основата и си готов с дупката в средата.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Парата сваля восъка от теловете. Неръждаемия тел не ръждясва. Наистина малко се отпуска, но само веднъж минат с пчеларското зеге се опъва идеално и основата се залепва по същия начин, както се лепи и при нови рамки. Невъзможно е да се пренесе зараза от....незаразени кошери. Пчеларският инвентар е индивидуален и не се преотсъпва!
    И аз съм на принципа неръждаема тел + зеге (когато се налага).

Обаче,
    Невъзможно е да се пренесе зараза от....незаразени кошери.

Ти най-добре трябва да знаеш че точно горното изречение няма да бъде разбрано правилно. Има разлика междуздрави семейства и незаразени.
    Напълно възможно е да бъде пренесена зараза от здрави семейства (без клинични симптоми). По същия начин е възможен и обратния сценарий - да не бъде предизвикана болест (клинични симптоми), колкото и да се опитваш да я пренесеш от болни семейства.

Липсата на дезинфекция ("микро"- санитарни мерки) и ветеринарен контрол( "макро"- санитарни мерки, в рамките на страната или областта) е като да не провяряваш от време на време спирачната течност на колата - няма проблем, докато не се появи проблем.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Понеже нали кампанията наближава със страшна сила, ето една моя снимка специално за колегата Петър84, с пожелание да стане отличник.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P1030676.jpg
Прегледи:      666
Размер:	103.2 KB
ID:	619

Скобонабивачът е ясен- работи се с ръка, ако е твърдо се донабива с чукче, за малки рамки се ползва преди сковаването. Треската е с разцеп за скобата и с нея набивам при сковани предварително ЛР и магазинни рамки. Рамката на снимката - правена от мен, нелепена, кована с пирони е изкарала поне десет години в мои кошери. След топилката я изциклих с нож, смених тела и я приковах. Април месец обтягам тела, ВО и влиза в строя. Да сме живи и здрави, няма причина да не изкара още десетина годинки при мен. От моята камбанарийка това е най-доброто. Болшинството ми рамки са зателени така. Повечето от ДБ плодникови са с пет носещи скоби на горната летва. Много малко магазинни имам които са с продупчени горни летви. От няколко години вече нямам нито един хоризонтален тел в кошерите. Долната летва ако е твърдо дърво-бия скоба, ако е меко- дупча с шилото. Зимата ми е кеф да седна и да си направя 5-10 рамки, без да бързам и да мисля за нищо. Лепенето на ВО става всякак - с топло или студено шпорче или с ток, както си реша.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 14 от 26 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •