Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 17 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 166
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kolev70 Виж публикацията
    Колеги,аз ги храня с чист мед но меда от рапица подходящ ли е?
    Не е добре да ги зазимяваш с такъв,защото в питата става като бетон.Аз също подхранвам зимата само с мед,но в интерес на истината този го продавам почти веднага и не съм хранил Но за подхранване в малки количества си мисля,че няма да пречи,освен това вече има доста пило и ще го консумират по бързо.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ако не е бетониран в рамките ,а е изцентрофужен може да го храниш .

Слагал съм рапичен мед преди години в хранилките и нямаше проблем .Но ако е в пити -бракувай ги.

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Здравейте колеги,редно ли е да съхранявам питките за подхранване в хладилника?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от the_lefty Виж публикацията
    Здравейте колеги,редно ли е да съхранявам питките за подхранване в хладилника?
    Хладилникът служи да забавя развитието на вредните организми, които развалят храната, чрез охлаждане до точката на тяхното "заспало" състояние.
    В твоите питки има ли такива организми и как те могат да развалят храната за пчелите?
    Един лектор преди време разказа, как една лелка пчеларка слагала питките във фризера преди да ги сложи на семействата, защото били "меки и течали".
    Отговора на въпроса ти, според мен: Дали е редно определяш ти, не е вредно, стига да ги "темперираш" до температурата в семейството преди да ги сложиш.
    Дали има смисъл да са в хладилника, зависи от това какво си им сложил вътре. Но ако има развалими съставки, в кошера те ще "избухнат" за по-малко от 24 часа.
    Всичко това е лично мнение.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Много благодаря за отговора!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Колеги подгрявате ли сиропа за първото течно подхранване и ако да на какви градуси е най-добре?
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В пчеларските митологии се казва, че сиропа трябва да се подгрява, когато се дава зимно време. Аз обаче не вярвам на митологии, и затова седнах да понаправя малко сметки. И ето какво се получи:

От предишни сметки ние знаем, че зимно време пчелното кълбо се явява топлинен източник с мощност средно около 5W, като за да поддържа тази мощност, то консумира около 1 грам мед на час. В случай на нужда (напр. при -20 градуса външна температура) кълбото лесно може да повиши тази мощност 2, 3 или 5 пъти, но това ще коства увеличена консумация на мед респективно 2, 3 или 5 грама на час. Ако искаме да повишим температурата на 0.5L сироп с 20 градуса за 1 час, то за тази цел е необходима мощност точно 10W. Пчелното семейство може да я генерира на майтап, и тази операция ще му коства само 2 грама допълнително изяден мед или 3 грама от самия сироп. На практика вероятно се получава така, че самата пчела докато пренася капчицата сироп от хранилката в гнездото, то тази капчица вече е стоплена от интензивно работещите мускули. Самият сироп и той донякъде се стопля от отделената от кълбото топлина, защото той стои точно над кълбото.

Та това показват сметките, пък вие сами си преценете има ли полза от подгряване на сиропа или не. Който иска сам да си направи същите сметки, достатъчно е да знае, че 1W мощност увеличава температурата на 1L вода с 1 градус за 1 час.

ПС: В дивата природа никой не подгрява нектара или студената речна вода, които пчелите носят в гнездото. Аз също мисля да не го подгрявам, но това не е препоръка към останалите. Който иска - нека да подгрява, а докато го налива, може и някоя приказка да им разкаже на пчелите или да им изпее някоя песен. При всички случаи ако не помогне, поне няма да попречи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    За мен не е правилно зимно време да се дава сироп,какъвто и да е той,вкарва се допълнително влага/пролет да/!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Последната седмица на февруари и първата на март зима ли е или пролет? Защото много пчелари започват със сиропа точно тогава.

Страница 13 от 17 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •