Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 18 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 179
    Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Направи си напролет един експеримент. Един кошер дръж на 10 рамки без преградна и без магазин а друг кошер дръж на 4-5 рамки плътна преградна, ХР отгоре и магазин/и и виж кой ще се изрои пръв.

Какво означава няма накъде да расте. Това е една снимка от 14.02, преградната дъска е на 5-та рамка.

Пак нещо объркахме понятията.
    Тези рамки след преградната какви са?? Не увеличават ли обема на кошера? Готови и изградени. А сега си представи, че ги няма. Кога ще успеят да изградят нови рамки, да ги осеменят, напълнят с мед, да им стане тясно и тогава да се роят! Колко време ще им е необходимо за това??? Второ. Какви са тези магазини отгоре??? Те не увеличават ли обема и не създават ли условия за развитие на семейството??
    И ти си направи експеримент. Зазими на 6 рамки семейство, сложи му преградна, може и две, но след нея не слагай други рамки. И зазими друго на същите рамки, но не махай другите излишни, а го остави да презимуват в семейството и ще видиш, кое ще се развие по-добре и бързо!
    Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 10.11.2016 в 20:41.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Когато работиш по Блинов поне при мен е така, преграждам гнездото и питите с храната за ДБ а за ЛР свивам гнездото за да заработят и на втори
    Как стесняваш ЛР? Би ли казал, какво правиш, кога, колко. Доволен ли си?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    На всички руски клипове в тубата (изгледал съм хиляди) дъната им са ниски и без отвори (прозорчета). До порода пчели ли е, до климат ли...ама не ползват дълбоки дъна и мрежести.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Не че разбирам много от пчели, но ако са отворени всички прелки още от пролетта на цяло и после не се затворят, какво се случва? По това което съм видял от мойте дървените кошери на пролет е, че пчелите затварят всички дупки с прополис и кадето те си решат оставят малки дупчици да влиза въздух. На пролет от най старите кошери вадя най- много прополис. Друмев може да потвърди, беше писал тази година, колко много прополис взел от кошер.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Бях копнал руската статия защото идеята ми бе че през зимата много неща оказват влияние (които не са добре проучени да не говорим за регулиране на параметрите им) та преградните дъски едва ли са някакъв съществен фактор в сравнение с тях.
    Честно казано започвам да се чудя що разчесвам клавиатурата с тези дъски толкова много ама скука.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Миналата зима, изпробвах издръжливоста на 30 - на отводки. Пчелите от тях, заемаха по три, четири междурамия. Дъната, са с мрежа на 1/3 от площа. Отворени. Имаха преградни дъски. Само от фазер. Някои имаха изградени рамки отстрани, други нямаха. Горната прелка беше затворена. А отдолу входа стеснен. Май месец, всичките бяха пълноценни семейства.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Имам 1 ЛР8. Сега есента на 2 корпуса и магазин отдолу. Отворите на корпусите няколко пъти сега есента ги затваряха с клей, и после ги отваряха. Последно са ги оставили 5-6мм колкото да мине 1 пчела. ЛР 10 на 2 корпуса, пак с магазин отдолу не обръщат внимание на входовете по корпусите. А върви ги разбери. До тамазлък ли е... Едните по студеливи ли са...

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Миналата зима, изпробвах издръжливоста на 30 - на отводки. Пчелите от тях, заемаха по три, четири междурамия. Дъната, са с мрежа на 1/3 от площа. Отворени. Имаха преградни дъски. Само от фазер. Някои имаха изградени рамки отстрани, други нямаха. Горната прелка беше затворена. А отдолу входа стеснен. Май месец, всичките бяха пълноценни семейства.
    Е, аз сега пробвам с деветдесет такива, все едно моите си описал, само преградните са ми гореописаните от фибран. Ще пиша напролет за резултата.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Ей....й много писане,много бришане за 10–12 часа. Седем страници. Това е постижение.Нямате ли си работа/ремонт на кошерчета,сковаване на рамки,восъчец да претопите и какво ли не друго/,та само зад клавиатурата седите.Докато прочета тези страници,много от тях бяха пометени от някой,но все пак успях да прочета ,че Чанко има хубав чарнокоп–обожавам го,особено като е наложен като сауш. Това беше лирично отклонение.А сега по същество–Решихте ли?–Има ли полза от преградни дъски?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Чета ,че има хора с 50 годишен стаж,нека те да кажат.Аз се занимавам с пчели от няколко месеца.

Страница 13 от 18 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •