На практика пчеларството в България се движи от останалите 90% от пчелари и пчели, които за съжаление са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА. Ежегодно се произвеждат над 90% майки и отводки, които са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА
Незнанието на много пчеларите че вносът от ЕС не може да бъде ограничен, ги кара да си търсят други пътища , а именно нерегламентиран внос, носещ със себе си много по-големи опарсности за разпространение на зарази. Доцента постоянно повтаря че тези които си внасят майки в "джобчето" си и тези които продават отводки и семейства нелегално на вътрешния пазар, те са разпространителите на зарази. Ако намеренията им са почтенни, всичко това трябва да се контролира.
Доводът че със забрана за внос се предотвратява навлизането на болести е пълно ала-бала. Хавай са островна държава, въпреки това нито вароатозата нито малкия кошерен бръмбър бяха успети да бъдат спряни. Австралия, която също е островна (континент) държава, въпреки стогите си мерки за вереринарен контрол също не си позволява да забрани вноса на пчели. За внос на майки се издава разрешителен режим, след вноса, майките се прехвърлят в друга клетка, а клетката с която са пристигнали и пчелите придружителки изследват се за болести, майките престояват известен период под карантина в нуклеуси, които също се изследват и наблюдават за наличие на болести. След преминаване на карантинния период (който не е никак малък), от тях могат да се пренасят ларви ( за маточници), след което нуклеусите със всичко в тях се унищожава.
В Австралия навсяко пристанище и входен порт има пчелни семейства за мониторинг ( ако влезе зараза да може да бъде диагностицирана бързо). Въпреки всички вземани мерки и там малкия кошерен бръмбър успя да се настани. Въпреки мерките, през 2007 г е открит рояк от Apis Cerana (Java strain), и до намирането му разпространението на пчелите е било много по-голямо отколкото са очаквали. Отнема повече от две години всеки един рояк да бъде локализиран и унищожен ( пчелите са разпространители на екзотични пчелни болести и паразити ) и много много дсетки милиони австралийски долари.....
Та питам аз, без всички тези допълнителни мерки за превенция на навлизането на нови болести, а при положение че ние не сме заобиколени изцяло от необятни водни площи ще ни е нужно да се потрудим повече, как бихме успяли да попречим на нещо да мине през страната ни? "Затваряме" границата и толкоз, болести вече няма да минават. Завираме си главата в пясъка. Проблема решен.
Ако пък главната цел за ограничаването на вноса е за да може да се запазва чистотата на местните пчели, да може да се селектират и т.н. както много пъти съм го казвал, селекционната дейност няма никако отношение към това съседа ти какви пчели отглежда ( те така или иначе не влизат в родословието на твоите пчели).
"Приложение №... към Закона" се изготвя от такива като тебе и още двама-трима от Форума
Дори и това да беше така, няма да съм аз този който ще го прилага и тълкува както си иска. Няма как да има правосъдие когато други определят кое е добро и зло по тяхно си усмотрение. Всичко ще се превърне в лов на вещици, щото някой си те бил набедил. А и аз не мога да се сетя за пчичина нечии пчели да бъдат конфискувани, дори и те доказано да разпространяват болести (първо трябва да се докаже че са екзотични за територията на нашата страна. например CCD по официални данни не е регистрирано в страната ни )