Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 29 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 285
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    На практика пчеларството в България се движи от останалите 90% от пчелари и пчели, които за съжаление са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА. Ежегодно се произвеждат над 90% майки и отводки, които са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА

Незнанието на много пчеларите че вносът от ЕС не може да бъде ограничен, ги кара да си търсят други пътища , а именно нерегламентиран внос, носещ със себе си много по-големи опарсности за разпространение на зарази. Доцента постоянно повтаря че тези които си внасят майки в "джобчето" си и тези които продават отводки и семейства нелегално на вътрешния пазар, те са разпространителите на зарази. Ако намеренията им са почтенни, всичко това трябва да се контролира.
    Доводът че със забрана за внос се предотвратява навлизането на болести е пълно ала-бала. Хавай са островна държава, въпреки това нито вароатозата нито малкия кошерен бръмбър бяха успети да бъдат спряни. Австралия, която също е островна (континент) държава, въпреки стогите си мерки за вереринарен контрол също не си позволява да забрани вноса на пчели. За внос на майки се издава разрешителен режим, след вноса, майките се прехвърлят в друга клетка, а клетката с която са пристигнали и пчелите придружителки изследват се за болести, майките престояват известен период под карантина в нуклеуси, които също се изследват и наблюдават за наличие на болести. След преминаване на карантинния период (който не е никак малък), от тях могат да се пренасят ларви ( за маточници), след което нуклеусите със всичко в тях се унищожава.
    В Австралия навсяко пристанище и входен порт има пчелни семейства за мониторинг ( ако влезе зараза да може да бъде диагностицирана бързо). Въпреки всички вземани мерки и там малкия кошерен бръмбър успя да се настани. Въпреки мерките, през 2007 г е открит рояк от Apis Cerana (Java strain), и до намирането му разпространението на пчелите е било много по-голямо отколкото са очаквали. Отнема повече от две години всеки един рояк да бъде локализиран и унищожен ( пчелите са разпространители на екзотични пчелни болести и паразити ) и много много дсетки милиони австралийски долари.....
    Та питам аз, без всички тези допълнителни мерки за превенция на навлизането на нови болести, а при положение че ние не сме заобиколени изцяло от необятни водни площи ще ни е нужно да се потрудим повече, как бихме успяли да попречим на нещо да мине през страната ни? "Затваряме" границата и толкоз, болести вече няма да минават. Завираме си главата в пясъка. Проблема решен.

Ако пък главната цел за ограничаването на вноса е за да може да се запазва чистотата на местните пчели, да може да се селектират и т.н. както много пъти съм го казвал, селекционната дейност няма никако отношение към това съседа ти какви пчели отглежда ( те така или иначе не влизат в родословието на твоите пчели).

"Приложение №... към Закона" се изготвя от такива като тебе и още двама-трима от Форума

Дори и това да беше така, няма да съм аз този който ще го прилага и тълкува както си иска. Няма как да има правосъдие когато други определят кое е добро и зло по тяхно си усмотрение. Всичко ще се превърне в лов на вещици, щото някой си те бил набедил. А и аз не мога да се сетя за пчичина нечии пчели да бъдат конфискувани, дори и те доказано да разпространяват болести (първо трябва да се докаже че са екзотични за територията на нашата страна. например CCD по официални данни не е регистрирано в страната ни )
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами пак потънахме в блатото на приказките. За да е ефективен един закон, трябва да е кратък, ясен и конкретен. "Законът за изтребление на разбойничеството" при Стамболов е съдържал 14 члена, "Законът за изтребление на разбойниците " при Стамболийски - 15 члена. Никъде в тях не се говори за хуманизъм и евроценности , но за няколко месеца са докарали нужния ефект. На нас и 15 члена са ни предостатъчно, оттам нататък почват лакърдии, тълкувания, врънкане по поредния шмекер отворил вратичка в някой член, призиви за протести с обещание че Nския депутат-редняк ще ни изслуша... Абе нали половината проблеми за които си чешем езиците тука въобще няма и да си представяме че могат да съществуват ако има една Организация ?!? Ми аз като знам че aleksandar borislavov има топки и може да седне на масата пред Министъра, ми нали за него ще гласувам ? И оттам нататък-край!-докато му изтече мандата, 3 или 4 години, после според зависи! И после какви преработватели, какви майкопроизводители, какви пет лева бе ??? Ми нали като ми дойде местния aleksandar borislavov и ми каже : jordanov, купуваш майки от там! , аз му отговарям "Тъй вярно!". И като ми каже местния aleksasndar borislavov: jordanov, знаем че имаш евтин и качествен мед, вдругиден товарим контейнер с такива и такива цифри, ако ти излиза сметката - карай!, аз кво правя ако ми излиза сметката?? Отговарям "Слушам!" и спускам задачите по хоризонтала и вертикала. Дотогава никой не може да ми казва как да си давам меда, без значение 100кила или 10 тона. И като знам че съм изпълнил всичко което е решила Организацията, ще съм спокоен, че ако дойде стогодишната вода и ми отнесе кошерите, всеки член на Организацията ще ми отдели по един кошер да си продължа занятието, а не да ходя да се моля на застрахователи и всякакви смукатели... Така се прави ред и държава и тогава няма да се чудим, че в Сърбия било така, пък в Турция било онака...
    Я който иска довечера да си налее едно малко и да прочете разказа на Чудомир, май точно така се казваше-"Организация"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    В проекта, който предлагат от МЗХ най-голямо внимание е отделено на това, коя да бъде национално представена организация. Ето какво предлагат:
    При провеждане на държавната политика в областта на пчеларството министърът на земеделието и храните се подпомага признати за национално представителни организации.
    (2) В представителната организация членуват пчелари, преработватели и търговци на пчелни продукти, производители на пчеларски инвентар и лекарствени средства, научни работници и други физически и юридичеси лица, свързани с пчеларството.
    (3) Член на една представителна организация не може да членува едновременно в друга такава.

Процедура по признаване от министъра като представителна
    Чл. 6 . За да бъде признатата за представителна, организацията трябва да отговаря на следните изисквания:
    1. да има съдебна регистрация като сдружение за извършване на обществено полезна дейност по Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
    2. да бъде вписано в Централния регистър при министерството на правосъдието;
    3. да има клонове във всички области и в пече от 50 на сто от общините в страната;
    Чл.7 (1). Организацията, която кандидатства за представителна, подава до министъра на земеделието и храните заявление към което прилага следните документи;
    1. съдебно решение за първоначална регистрация;
    2. удостоверение за актуално състояние издадено от съда по регистрацията;
    3. удостоверение от Централния регистър при министерството на правосъдието;
    4. актуален устав и решение за приемането му.
    5. списък на членовете на организацията, който съдържа трите имена, ЕГН, постоянен адрес на физическите лица, както и наименование и адрес по седалище на управление на юридическите лица.
    6. списък на клоновете с посочени адреси, телефони за контакт и имена на представителите на организацията на съответната територия
    (2). Списъците по т.5 и т.6 се подписват от лицата, които представляват организацията.
    (3) документите по ал.1 се подават до министъра на земеделието и храните чрез дирекция……
    (4) когато се установят несъответствия или непълноти в представената документация министъра на земеделието и храните или оправомощено от него лице уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняването им в 14 дневен срок.
    Чл.8 (1) Организацията която отговаря на изискванията на чл.6 и чл.7, ал.1 се признава за представителна със заповед на министъра на земеделието и храните
    (2) Заповедта се издава в срок ……от постъпването на документите по чл.7, ал.1
    (3) Заповедта задължително съдържа наименование на организацията, данни за съдебната регистрация, седалище, клонове и представители
    (4) Отказът на министъра на земеделието и храните да признае за представителна организация се мотивира и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.
    (5) Признатата със заповед на министъра на земеделието и храните представителна организация се вписва в регистър воден, поддържан и съхраняван ……
    Чл. 9. Когато за представителни са признати две или повече организации дейността по чл. …….. се извършва съвместно.
    Чл.10 (1) Министъра на земеделието и храните може да извършва проверки за наличиета на изискванията за представителност на вече призната със заповед организация и вписана в регистъра по чл.8, ал.5
    (2) Проверките се извършват по документи от длъжностни лица опхравомощени със заповед на министъра на земеделието и храните
    (3) При извършване на проверка представителната организация е длъжна да предостави на съответните длъжностни лица актуални докуметнти по чл.7, ал.1 в 14 дневен срок от поискването им.
    (4) Министъра на земеделието и храните може да отнеме представителността когато:
    1. се установи че организацията не отговаря на условията за представителност;
    2. се установи че организацията е представила документ с невярно съдържание
    3. организацията призната за представителна не представи при поискване в срока по ал.3 актуалните документи за състоянието си.
    (5) в случаите по ал.4 министъра на земеделието и храните отнема представителността на организацията с мотивирана заповед, която подлежи на обжалване пред пред Върховния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.
    По-интересното в случая е, че такава организация в момента няма и както е видно в скоро време едва ли ще има. Тогава каво правим?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Току що разбрах, че вече всички от работната група с получили предложението, което изпратих. Интересно е, че от всички представители на организации само извън представителната група изпраща предложения. А това вече е повод за притеснение

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Jordanov, радвам се че живееш в друга България.

Интересно е, че от всички представители на организации само извън представителната група изпраща предложения.

Магарето за какво го канели на свадба.... Вие ще свършите черната работа, а те само с няколко реценции получават готов законопроект.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    Мислих, с какво мога да бъда полезен... мога да стоя покрай Бонев, когато прави предложения. Да разчита на морална ... и физическа подкрепа ,ако се наложи! - това сериозно.
    Или съвсем набързо да организираме един "Орден на пчеларите над 100 кила'" (разбирайте 100 кила мръвка, не 100 кила добив мед от кошер) - това за разведряване на атмосферата.
    Този пост е редактиран от jojonov; 26.10.2013 в 07:19.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Хора вървим някакси на криво, собирам в едно късо изречение написано до сега.
    1. Отмяна за забрана за внос на майки от ЕС.
    2. Лецензиране за свободна продажба на отводки от регистрирани пчелари при спазване на всички законови процедури.
    3. Премахване на монопол в сектор майко производство и допускане към вътрешен пазар други породи макйки и тяхните производители като български така и от ЕС.
    За пчеларски союзи: като препоръки, ограничаване на срокове на ръководство на една организация до ..?.. години с последващо задължително преизбиране. Преизбиране става в присъствие на (пиша суров текст и за това моля за прошка)странични наблюдатели които не е от тази организация (чакам предложения от каде да ги вземем)..

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Пояснения, пиша за браншови организации които имаме и в които учавстват пчеларски союзи, вътре в пчеларски союзи пчелари с устава сами регламентират избиране на председател.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Искам с тези снимки покажа до каде съм стигнал в моя регион. Тук има и вопроси които ние повдигнали и ще ги решаваме на местно ниво. Мисля че и с закона можем да успеем да се справим. Само моля за помощ и поддръжка и най основно информация.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри image.jpg‎   image.jpg‎   image.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Мисля че трябва да започнем да действаме по местата във всеки регион. Кога то две граничащи области уеднаквят правила на действия и пчелари започнат да търсят отговорности от институции те ще започнат да работят. Да искам да добавя че и група пчелари ще присъства на този собрание с пълни права в качеството си на инициатори на среща. Респект за областен управител на Варна. Човек не говори, слуша, конкретизира, действа без да го отлага.

Страница 13 от 29 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •