Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 43 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 817

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз така бих направил - така като чета, виждам че става на въпрос за ЛР.
    Ще си развивам нормално семейството, като ще използвам по време на притока на нектар от овошките да изградят по 2 пити в плодника. Същото може да се прави и по време на рапицата. Задължително преди рапицата или преди акацията ще арестувам майката в първи корпус с откритото пило, а запечатаното ще кача във втори корпус, като сложа ХР между тях. Когато се излюпи пилото, той става веднага медови корпус. И тръгне ли здраво пашата - трети корпус с две -три изградени и другите основи. Би трябвало ако се сложи под медовия корпус, да го изградят по-бързо, а може и директно да се сложи над първия магазин, но първия трябва да е залят с нектар, а при това положение на пчелите им трябва много свободно място за растилане на нектара, така че ще се качат и във втория медови корпус и ще изградят перфектни пити. Затова повечето възрастни пчелари с ДБ не вадят много мед, защото работят само с един магазин и когато го запечатат, тогава го центрофугират и връщат обратно, а през това време са загубили много стоков мед. И другото - слабите семейства не градят и не складират нектар, само силните.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колеги не го разбрахте правилно.Той ще закупи отводки на 5 пити пчели и пило юни месец около 10.Останалото са рамки с восъчни основи.Първо трябва да изгради още 5 рамки за да попълни корпуса.След това трябва да гради пити за втория корпус и магазините.При него основната паша е липа, малини и ливадна знам го със сигурност, след 15 юни може да разчита идинствено на тази паша за градеж и обилно подхранване .Въпросът му е какво бихте направили вие в този случай, как да процедира с изграждането на пити и развитие на семействата.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Храна и само храна, това е единственото. Защото юни месец отводка, не разчитай да се развие сама, колкото и нектар да има - трябват много летящи пчели. Да не пресъхва хранилката, а може и със суха захар да се пробва.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Подхранването му не мърда, но като изгради първия корпус как да працедира с поставянето на втория и изграждането му.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    "Когато градим - трябва да храним" - Г.Н.Гърдев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Мислиш ли че юнска отводка ще може и медови корпус да и се сложи. Дано. Всичко зависи от темпа на развитие ,климатичните условия, медоносната растителност, майката, че и от пчеларя. Той да развие първо плодника да се напълни, после ако има време да мисли и за втори плодник или магазин.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    При мен отводка ДБ от юни месец напълва плодника (12р.) до кр. на август. Като е при него пашата по слаба явно трябва да храни. Или да си купи от който му продава отводките 10 бр. изградени празни пити( по 2-3-4 лв) и така ще е много лесно.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Ако имаш силно семейство изцяло запълващо 2 корпуса и има обилма паша най-добре сложи цял корпус основи отгоре и ще си ги изградят.

jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цял корпус с основи трудно ще го изградят правилно. По- добре Както казваш да се разпределят между пилото. Най-горния корпус дори и при обилна паша най-бавно го изграждат. Аз слагам рамките за градеж при пилото и като ги изградят ги дигам в третия корпус и слагам нови за градеж. Ако има обилна паша ги градят много бързо и веднага започват да слагат мед в тях, така че няма опасност майката да ги осемени.

Потребител
    Регистриран
    07.10.2010
    jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.[/quote]
    Благодаря за идеята. Питането ми е, когато питите по 1-2 се изградят и така станат до 5 /щото отводката ми ще е на 5 рамки/, майката не ги ли осеменява веднага, и после ако ги кача осеменени в горния корпус ще има ли някакъв проблем.
    Живей както можеш, ако не можеш както искаш.

Страница 13 от 43 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •