Първоначално публикувано от
Mateev
Аз не съм специалист, но тука във форума има пчелари, които са богове в познанията си около тънкостите при направата на кошери. Трябва те да си кажат компетентното мнение.
Аз лично бих те посъветвал да заложиш на ДЪЛБОКО МРЕЖЕСТО ДЪНО, защото такива са последните тенденции в световното пчеларство. Освен това се откажи от всякакви навеси над прелката, за да може плодника да си го оформиш като стандартен преместваем корпус, отделен от дъното.
ПС: Това си е лично мое мнение и лично мое виждане за типа кошер, който е най-подходящ за промишлено пчеларстване. Независимо дали говорим за ДБ, ЛР или ФАРАР, винаги трябва да се придържаме към корпусната технология, която позволява всякави ротации и размествания на всички видове корпуси. Дъното трябва да е отделно и да е МРЕЖЕСТО, а по възможност и трябва да е ДЪЛБОКО. Хранилката трябва да е отделен компонент. Прашецоуловителя - също, капака - също.
Ако дъното е мрежесто, то тогава по корпусите НЕ ТРЯБВА да има други отвори за проветрение. Ако дъното е плътно, то тогава на всеки един корпус и на капака е редно да има отвор за проветрение със сложена на него въртяща се пластмасова прелка.
Най-сложна е конструкцията на дъното. По него могат да се направят много екстри - просто прочети съответните теми във форума. Например отдолу трябва да има канали, в които да се слага някаква бяла плоскост за проверка на акара, както и за притваряне на мрежестото дъно през месеците март и април. Друга интересна екстра я видях на една лекциа на Котларски - на дъното отзад е сложил капаче, което лесно се отваря и през него визуално се проверява дали пчелите висят на гроздове отдолу на рамките. Това е лесен и бърз метод за ранно диагностициране на роевото настроение. Има и още много - чети темите и внимателно анализирай отговорите на специалистите.