Ами отлагай и отлагаш и първата ранна паша, ако имаш такава. Чак се чудя, не четете ли форума? Кой ти каза, че от пълен плодник се качват в магазин с ВО и почват да градят??
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Не питай, кой ми каза. Един приятел който и той като мен има от тази година пчели, само не разбрах кой на него му е казал. Както и да е. Сега вече имам някой планове за старта на следващата година. И то благодарения на този форум. Иначе да си призная преди да взема пчелите, като споделих на някой хора около мен който имат пчели от дълги години ме уверяваха как ще ми помагат и т.н. Но сега стана така че все вдигат рамене и викат няма страшно те ще се оправят не ги закачай. Имам чувство че ги е страх да не им взема медът. А АЗ И ДА ИСКАМ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ. Относно форума постоянно се ровя в него и чета, освен него и странична литература. Но няма как да науча всичко и да прочета всичко за ден и готово, проблеми няма. Благодаря за помощта, тя е важна за мен и най вече сега. Утре ще кача по една пита с пило в магазините, пък каквото иска да става. Това ако го знаех по рано, щях да хвана слънчогледа и мед колкото да опитам да извадя. Сега яд ме хвана. Поздрави.
Е как да не питам, като и мен ме хваща яд? Това ако си го чел:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=815&page=82, пост 814
и ако го беше направил, както добре храниш, двата десетака щяха да се качат да работят и в магазините. И после за тебе една кофичка мед да имаш за чайчето, за тях поне два магазина изградени да почнат догодина както си трябва. И от мен поздрави.
Айде да се включа и аз със въпрос който със сигурност е задаван но уви не го намерих така, че не ме хокайте много :D
С какво количество мед се зазимява кошер (приблизително за силен кошер) защото имам един рояк който вече почти е изпълнил 10 пити (ДБ) с пчели, има 4 пити с пило а медените запаси са почти нулеви и пашата е към края си .... всички ми викат "храни, храни .... " ама колко да го храня за да издържи до медените питки януари месец ?
През зимният период когато не отглеждат пило консумират приблизително около килограм мед на месец, но за септември, а може би и за октомври ще ти трябва по-голямо количество, зависи до кога ке отглеждат пило. Миналата година имаше семейства които до късна есен имаха пило и това им стопи запасите. Иначе е нормално да зазимиш с 15-тина килограма запаси които да им стигнат до пролетта. Ориентир могат да ти бъдат медените венци по питите. Сега му е времето да храниш. Но, всепак зависи и от района ти, климатичните му особенности, и с какво точно ще храниш.
Моля за мение по-опитните пчлари!
Имам два кошера ДБ 12. В момента пилото е на 3 рамки, като тези 3 рамки са почти само пило с много малък венец от мед. В кошера има доста рамки, който са запъленни 2/3 с мед, като почти 1/2 от рамката е запечатана. Въпросът ми е такъв - трябва ли да се притеснявам от ситуацията и да центрофужа питите, които имат само мед, за да има място да снася майката ? Аз си мисля да ги оставя така , като предполагам ,че след като се излюпи пилото от 3-те рамки, пчелите ще пренесат незапечатания мед от питите в горната част на 3-те рамки с пило и кошерът ще се подреди какти трябва. Прав ли съм или греша някъде? Какво бихте предприели вие в тази ситуация?
Магазините къде са?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))