Първоначално публикувано от
Niki1313
Топло, но не чак толкова ....
https://www.book.store.bg/p113825/mo...zhef-koks.html
Като гледа колегата Валентин също е изживял момент на оплождане...............на пчелните майки.
Пчелините са ми в гори и гористи местности и излизайки от единия пчелин, някъде около 3 следобед,насочвайки се към другия, чух засили бученето на пчели. Изчаках около десетина минути за да разбера какво става и бученето се засилваше. Започнах да се оглеждам за излизане на роеве, но не би. Вторачвах поглед по дърветата да забележа нещо, но пак нищо. След още няколко минути, зажужа групичка от 20/30 пчели (после осъзнах, че са търтей), след съвсем кратко време се появиха още 2,3.. 10.... 15.... 20 ... групи от силно, вече бръмчащи кълба от пчели (търтеи). Майки не видях, но феромоните ги усетих
. Някои от кълбата се устремявах вертикално нагоре и след това рязко се спусках и докосваха дори тревата, завираха се в клоните на дърветата, правеха невероятни пируети и фигури от висшия пилотаж. На моменти намаляваха скоростта, на моменти летяха като изтребители. Опасявах се някое кълбо пчели да не се удари в мен, дори и прикляках на не ведъж. Всяко кълбо от търтеи си следваше майката, нямаше смесване на групи. Всичко това се разиграваше на височина не повече от десетина 15 метра, и в повечето време под 5 метра. Шума издаван от пчелите беше различен от шума на рой, облитане или паша, чуваха се само радостните стонове на майките
. След около 20, 30 минути всичко приключи както и започна. Няма да украсявам, че листата на дърветата бяха ушмулени и тревата беше покосена след тежката селекционна битка, но изживяното и до сега ми е пред очите - кеф, кеф чи кеф.