Първоначално публикувано от
smsi-h
Нещо не вдявам, не съм в час, или пък ми бяга логиката, която пък може въобще да я няма. В случай на натрупване на противоакарни химикали във восъка не би ли следвало дълго време в кошерите да не присъстват акари, защото акарите не могат да се развиват в среда, в която има присъствие на отравящите ги вещества? Обаче, в реалната действителност не наблюдаваме такова явление. От което следва извода, че акарите доста бързо се приспособяват към дадения химикал и придобиват резистентност, или пък, че за ефективното действие на химическия препарат, е просто необходимо присъствие на химикала във въздушната среда на кошера за някакво кратко време, в което препарата действа на акарите, а не натрупан във восъка за дълго време. А сега де?...
То майките бягат от кошерите и по време на вадене на мед. Рецептата на Скутелатор е перфектна. Вече няколко години, при годишно трикратно третиране на семействата с ОК не ми е избягала нито една майка и нито едно семейство не е имало наченки да излиза масово през прелката. Въпросът е да се използва пулверизатор, а не да се прилага "нормалното" накапване. Сега, за да не питаш, на кого по колко, ще се повторя, че съм писал за това и преди. На най-силните, по рецепта на Скутелатор, по 25 милилитра, на по слабите /нуклеуси/ от 15 до 20 милилитра според количеството пчели, като на трирамковите нуклеуси, директно, без да се замислям, изпръсквам по 15 милилитра, без никакви вредни последствия. Но под 15 милилитра ОК няма никакъв ефект.