"Свободният" обем при 12р и 6мм е 11 междурамия х 1,089 = 11,979л + 4 страни х 0,81л = 3,24л или ОБЩО = 15,219л (без разстоянието под и над рамките)
А с 15мм е 11,979л + 8,1 = 20,079л
100 пъти говорим за енергийна ефективност в кошера и стеснявания и какви ли не манипулации, а разликата е 5л.
Чудя се колко мед се губи от разликата, но тук някой друг ще трябва да каже.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Честита Нова Година и от мен, здрава и спорна да ви е. Да попитам, дали някой има актуален телефон на Ахмед от Сърница?
Не успявам да се свържа на 0895797461.
Това е телефона, днес говорих с Ахмед.
А какъв е стандарта-май колкото пчелари толкова стандарти.
Не мислители, че от там ни идват много от ядовете които трупаме в процеса на работа.
Не трябва ли точно тук във форума да има уточнен някакъв стандарт на рамки и разстояния от тях. Да си изработим нещо като БДС , или казано стандарт на пчеларите в България. Не за всичко, да започнем от рамките. И тогава можем да обвиняваме майсторите като не калпави а като неграмотни.
Ще дам прост пример, поръчвам си 50 бр. кошера при прехвален майстор, за по сигурно с ролетка меря негово производство кошер и сравнявам, нося си и една рамка. Меря щеря всичко ОК, цената за тия времена беше една от най високите, трябва да се внимава.
Резултата - След една година вече установявам големия проблем, като се опитвам да разединя пълните магазини с мед. Ужас не се отлепват. Как да ги разединиш като разстоянието между рамките между двата магазина е повече от 10мм. Тогава в яда си предизвикан от мизерията на която бях подложен него ден, майстора имаше късмет, че е на повече от 100км.Медицинско свидетелство щеше да му е крайно необходимо. Срещу 7000лв си докарах толкова много ядове и труд, че още ме сърбят ръцете.
От негова гледна точка той е прав. Да той си е много добър дърводелец и ми отговори, къде пише че това разстояние е 7мм. Ето имаме договор и в него пише да се произведат по стандарт ама по кой стандарт ???????????
Доста се отплеснах та да си дойда на думата. Нека имаме волята да си уточним някакъв стандарт за рамки и отстояния. Така всеки ще си знае разликите от стандарта и на всички ще ни бъде по лесно Да се опитаме да направим нещо съвместно, всички пчелари, Да е по лесно на бъдещите пчелари- ДА ОСТАВИМ НЕЩО ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.
Има една книжка, "Кошери" от И.Желязкова и Й.Христов.Ако не я нямериш по магазините , мисля , че я имаше и в PDF формат някъде в нета.Та в тая книжка има отговори относно БДС, което вече не е в действие, доколкото знам.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
За да бъде още по нагледно предишното ми твърдение че ни трябва наш си стандарт, Давам още един пример.
Много ми харесаха нуклеусите от фибран на г-н Матеев но преди да предприема всякаква покупка на инвентар (понеже съм парен вече) сядам и почвам да меря. Да бе защо бе господи в нашата държава всичко трябва да става по най трудния начин. Вместо да ги поръчам и получа по Еконт всичко за 24часа аз сега започвам да правя чертежи и скици за някаква разлика от 5мм.
Не искам да се разбира, че на г-н Матеев стандарта не е верен. Само, че аз като не съм намерил някъде явно написано ето това е стандарта за България, от самото начало на пчеларстване съм се ръководил от тази книжка http://paseka.org/pchelovodnyj-inven...avochnik-1988/
Не аз не съм Русофил аз искам да съм Българофил.
За това е всичкото ми писане. Да го има този стандарт някъде на първо, видно място във форума, да предпазим начинаещите пчелари от трудностите с който ние се сблъскваме всеки ден.
Обръщам се молба към колегите който я имат тази книжка нека да споделят размерите и отстоянията при рамките. Нека ги обсъдим и да приемем някакъв стандарт.
Умният човек се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))