Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 129 от 186 ПърваПърва ... 2979119127128129130131139179 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,281 до 1,290 от общо 1859
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    За "свободно" живеещите пчели-роеве. Преди време бях чел, за едно такова семеиство, живеещо под каменна козирка, години. Наблюдаващия пишеше, че всяка година семейството се премества постепенно, като изоставя старите черни пити на молците.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    Е да но аз говоря, когато вече е завъртяно ''колелото'' , в смисъл че при новото семейство(отводката) е с минимално количество акара, от нея следващата година пак отводка и така количеството му е сведено до минимални граници.
    Предполага се, че основното семейство е създадено по подобен начин или е от гол рой т.е първоначално при него нашествието е малко и така ''хем вълка сит и агнето цяло''.

Друга причина да няма акар без третиране и когато колегите ти третират качествено и едновременно в радиус от 5 км. а ти минаваш между капките това малко в кръга на шегата, не че няма логика цялостно ако популацията му е намаляла за целия периметър от 5 км.
    нали излюпено ти заразено пило от първичния кошер ще зарази и другия ако е наблизо.
    колега как отводките от разборните кошери влияят.аз догодина няма да правя отводки

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Четеш , но не викваш в написаното. Ако не третираш дадено семейство и без да правиш отводка от него догодина... Какво ще се случи знаеш ли?
    Мога от сега да ти кажа. Успех! За мен темата е приклюяена на този етап.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:

Bad Foundation.jpg

Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.

Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.

Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:

Bad Foundation.jpg

Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.

Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.

Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.
    Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    Четеш , но не викваш в написаното. Ако не третираш дадено семейство и без да правиш отводка от него догодина... Какво ще се случи знаеш ли?
    Мога от сега да ти кажа. Успех! За мен темата е приклюяена на този етап.
    Ще ти кажа аз какво ще се случи нищо това ще направя.

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell

Bad Foundation.jpg

Същото се отнася и за обратният вариант. Ако сложиш основа с р-р 4,9 мм на пчели свикнали да градят 5,4 мм килийки, ще се получи същия ефект. Трябва да се премине през междинен размер, за да се постигне желания резултат. Има семейства, които се справят по-добре от други и такива, които въобще не се справят с тази задача. Аз сложих на три отводки по една ВО с р-р 5,1 мм за проба как ще ги изградят и само едната от тях си изгради основата добре, при другите две се получи нещо подобно на снимката, но не толкова зле.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.
    Ако това е така, извинявам ти се пред всички. Темата толкова бързо лети напред, че трудно успявам да насмогна да изчета всичко.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Ако това е така, извинявам ти се пред всички. Темата толкова бързо лети напред, че трудно успявам да насмогна да изчета всичко.
    Приема се!!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Ще ти кажа аз какво ще се случи нищо това ще направя.
    Ей , спука се от писане , а не поглеждаш пчелите .

Страница 129 от 186 ПърваПърва ... 2979119127128129130131139179 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •