За "свободно" живеещите пчели-роеве. Преди време бях чел, за едно такова семеиство, живеещо под каменна козирка, години. Наблюдаващия пишеше, че всяка година семейството се премества постепенно, като изоставя старите черни пити на молците.
За "свободно" живеещите пчели-роеве. Преди време бях чел, за едно такова семеиство, живеещо под каменна козирка, години. Наблюдаващия пишеше, че всяка година семейството се премества постепенно, като изоставя старите черни пити на молците.
Четеш , но не викваш в написаното. Ако не третираш дадено семейство и без да правиш отводка от него догодина... Какво ще се случи знаеш ли?
Мога от сега да ти кажа. Успех! За мен темата е приклюяена на този етап.
Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:
Bad Foundation.jpg
Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.
Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.
Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.
Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.
Същото се отнася и за обратният вариант. Ако сложиш основа с р-р 4,9 мм на пчели свикнали да градят 5,4 мм килийки, ще се получи същия ефект. Трябва да се премине през междинен размер, за да се постигне желания резултат. Има семейства, които се справят по-добре от други и такива, които въобще не се справят с тази задача. Аз сложих на три отводки по една ВО с р-р 5,1 мм за проба как ще ги изградят и само едната от тях си изгради основата добре, при другите две се получи нещо подобно на снимката, но не толкова зле.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))