Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 127 от 149 ПърваПърва ... 2777117125126127128129137 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,261 до 1,270 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя.Така използваш старата майка поне до октомври от,която ще получи поне кило пчели.А в основното семейство,докато се оплоди новата майка и докато запечатът първото пило,ще останат без запечатано пило.Известно е,че по това време,акара,за разлика от пчелите,увеличава своето възпройзводство,а в случая няма къде да го прави.Когато акара е по гърбъ на пчелите в активно време,пчелата по лесно може да се отърве от него.Освен това,като няма пило, третираш еднократно с по голям ефект.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    [QUOTE=Ангел Йосифов;102181]Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя./QUOTE]
    Да така е не го бях дообмислил.
    Повода за идеята ми е че на един познат се бяха роили малко а той не иска да ги увеличава даже мисли да ги събира за зимата и има три кошера с стари майки. Казах му да ги убие и пусне в плодника но човека търсил търсил и не можал да ги намери казах му да ги пусне през празен магазин с ХР (Ама това било сложно) и вчера ме помоли да ходя да ги намеря. Та по този повод ми хрумна идеята че може би може да стане фокуса с мравчена к-на при хора с много кошери които нямат време да търсят майката и при хора не можещи да я намерят и хора нежелащи директно да убият майката.
    Хем сменят майката хем последващото лечение с ОК е еднократно и предполагам с много висок % на лечение.
    В този ред на мисли това лечение с пръскането не можем ли да го прехвърлим рано напролет когато почти няма пило а сега да третираме с друго декемврииското накапване разбира се си остава то е задължително. В Европа май има и ОК под форма на аерозол опасно е за пчелара (ама с предпазни с-ва става ).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Рискът,младата майка да не се върне след оплождане е мн голям,особено по това време.И какво правим????

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    [QUOTE=Георги 1974;102192]
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя./QUOTE]
    Да така е не го бях дообмислил.
    Повода за идеята ми е че на един познат се бяха роили малко а той не иска да ги увеличава даже мисли да ги събира за зимата и има три кошера с стари майки. Казах му да ги убие и пусне в плодника но човека търсил търсил и не можал да ги намери казах му да ги пусне през празен магазин с ХР (Ама това било сложно) и вчера ме помоли да ходя да ги намеря. Та по този повод ми хрумна идеята че може би може да стане фокуса с мравчена к-на при хора с много кошери които нямат време да търсят майката и при хора не можещи да я намерят и хора нежелащи директно да убият майката.
    Хем сменят майката хем последващото лечение с ОК е еднократно и предполагам с много висок % на лечение.
    В този ред на мисли това лечение с пръскането не можем ли да го прехвърлим рано напролет когато почти няма пило а сега да третираме с друго декемврииското накапване разбира се си остава то е задължително. В Европа май има и ОК под форма на аерозол опасно е за пчелара (ама с предпазни с-ва става ).
    Как предлагаш да се вкара Мравчената киселина в кошера така че да се убие майката а пчелите и пилото да оцелеят.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Как предлагаш да се вкара Мравчената киселина в кошера така че да се убие майката а пчелите и пилото да оцелеят.[/QUOTE]

Проблема е че никога не съм ползвал мравчена к-на нямам опит с нея сега трупам знания по въпроса (разбира се теоретични) мисля че за пилото няма шанс ама ако е малко в момента и ако е силно опаразитен кошера то неговата ликвидация ще е +. По голям проблем ще е успешното заплождане на младата майка Ангел е прав миналата година по това време от 8 майки само 4 се заплодиха благополучно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Между другото за работата с ОК в теорията има парадокси.
    Все още не е проучен въпроса как действа (но почти сигоурно е контактно) а не от уста в уста.
    Изчислява се по две формули едната е като ОК е тегло към обем а другата (ползват я в Италия само в тегло) и от там разликата от 3,5% до 4,5%. Ама май в страни с по топъл климат май е оправдано по високата концентрация.
    Другото е начина на прилагане (мисля че опушването е може би по добрият вариант от напръскването) ама накапването е най сигурният.Другото е съотношението захар:вода (също има голямо значение).
    И не на последно място ефикасноста когато има пило според опит проведен в Германия в пчелин с 250кошера са установили че при трикратно третиране с ОК август месец лечението е от 40до 60% тоест пилото е буфер.

Ама това са си мой изводи и нямам идея за тяхната достоверност.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Чудя се при малък брой кошери в този период на годината напудрянето с пудра захар дали не е по оправдано и после декември ползваме ОК.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Сетих се че сага в този период в някои пчелини има малко пило плодниците са блокирани и пашата приключва.Ако решим да третираме за Вароатоза за кошерите с ценни майки използваме рецептата на Дони, но ако искаме да сменим някой майки със свищеви и имаме по голям брой кошери вместо да търсим майката не може ли просто да използваме лечение с по високи дози мравчена киселина (действа и на трахейният акар) майката дава фира и се образува прозорец в пилото тоест ако се изчисли ще имаме времеви отрязък без пило всичките акари на пчелите и ние повтаряме но с ОК по гореописаната рецепта за пръскане за да не прецакаме новата майка.
    Мисля, че метода на Матеев да упоиш целия кошер с диетилов етер и после да преситиш пчелите през ханеманова решетка и да остане само майката би имал по-големи шансове за успех .
    Аз ще ти дам още една идея а ти си избери най-откачената от всички.
    Вземаш силна търтовка и я слагаш с ХР над семейството след 3-4 дена долната майка изчезва, после местиш на друг кошер и така ти гарантирам, че ще си затриеш доста майки с минимум труд.
    Профи начина да търсиш майка бързо е чрез друга майка в клетка. Слагаш клетката в кошера и след точно 5 минути отваряш и намираш майката на клетката опитваща се да я убие. Fight fire with fire.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Между другото за работата с ОК в теорията има парадокси.
    Все още не е проучен въпроса как действа (но почти сигоурно е контактно) а не от уста в уста.
    Изчислява се по две формули едната е като ОК е тегло към обем а другата (ползват я в Италия само в тегло) и от там разликата от 3,5% до 4,5%. Ама май в страни с по топъл климат май е оправдано по високата концентрация.
    Другото е начина на прилагане (мисля че опушването е може би по добрият вариант от напръскването) ама накапването е най сигурният.Другото е съотношението захар:вода (също има голямо значение).
    И не на последно място ефикасноста когато има пило според опит проведен в Германия в пчелин с 250кошера са установили че при трикратно третиране с ОК август месец лечението е от 40до 60% тоест пилото е буфер.

Ама това са си мой изводи и нямам идея за тяхната достоверност.
    Относно метода на действие на ОК. Търсиш навсякъде а то си е тук от доста време:
    http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post89362
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Скоро осъзнах че всеки гледа нещата през собственият си мироглед любитела пчелар и професионалиста са две коренно различни неща.
    Докато любитела гледа малко за собствена консумация то той може да прави каквото си иска и то с не лош резултат докато професионалистите нямат право на грешки и разни биогимнастики поради високият бр. на кошерите и респективно на материални загуби времеви и т.н.

Страница 127 от 149 ПърваПърва ... 2777117125126127128129137 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •