Първоначално публикувано от
Ангел Йосифов
Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя./QUOTE]
Да така е не го бях дообмислил.
Повода за идеята ми е че на един познат се бяха роили малко а той не иска да ги увеличава даже мисли да ги събира за зимата и има три кошера с стари майки. Казах му да ги убие и пусне в плодника но човека търсил търсил и не можал да ги намери казах му да ги пусне през празен магазин с ХР (Ама това било сложно) и вчера ме помоли да ходя да ги намеря. Та по този повод ми хрумна идеята че може би може да стане фокуса с мравчена к-на при хора с много кошери които нямат време да търсят майката и при хора не можещи да я намерят и хора нежелащи директно да убият майката.
Хем сменят майката хем последващото лечение с ОК е еднократно и предполагам с много висок % на лечение.
В този ред на мисли това лечение с пръскането не можем ли да го прехвърлим рано напролет когато почти няма пило а сега да третираме с друго декемврииското накапване разбира се си остава то е задължително. В Европа май има и ОК под форма на аерозол опасно е за пчелара (ама с предпазни с-ва става ).