Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 125 от 683 ПърваПърва ... 2575115123124125126127135175225625 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,241 до 1,250 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от сашо 38 Виж публикацията
    Семейството беше миналогодишна юнска отводка на 4 рамки.Храних до 10.09. и то изгради плътно и двата корпуса.Не вадих меда и зазимих така.Не е кристализирал и всичко си е само негово.Ротация не съм правил.Значи сега махам горния корпус,центрофугирам го и го връщам,когато пилото стигне 7-8 рамки.А пък меда в долния надрасквам.Мерси!
    И аз така първата година, викам си да има за тях и не пипам и понеже горния корпус е с изцяло прясно изградени пити в които не е гледано пило почти всички семейства зимуваха на 1ви корпус а пролетта ги качих на 2ри с ротация като меда си остана на 1ви корпус който в последствие го обърнаха в пило. И да не си вадил меда е трябвало поне след слънчогледа да ротираш корпусите, като този в който гледат пилото да дойде 2ри в които да зимуват. Тази година направих така и почти всички още есента бяха на 2ри.

Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Всъщност сигурно нямаш и изградени пити? Ако е така задължително центрофугирай, трябват ти празни пити за растежа. А бе я кажи какъв ти е инвентара към момента /корпуси и пити/, каква паша чакаш и към каква техника на пчеларстване си се ориентирал за тая година?
    Нямам само изградени пити.Инвентара си го правя сам и не е проблем.Целта е биологично производство,за начало за собствени нужди.За сега имам само три миналогодишни семейства ЛР и се уча върху тях.Спрял съм се на тази система поради лесното боравене с еднаквите корпуси и рамки.Целта е да придобия пряк поглед върху нещата.Като цяло,пашата е постоянна и продължителна в полупланински район.Изчел съм десетина пчеларски книжлета и дотам.Откривам и съществено разминаване в мненията,съдейки по коментарите в други теми,та човек не знае кое да вземе за истина.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Чудесно. Истината е някъде там и всеки сам я открива. А по това което си написал категорично ти препоръчвам да се ориентираш към медодобив от ДБ магазини върху ЛР плодник. Така ще ти каже и всеки един качествен сенсей. Даже ако нямаш обилна бурна паша, не ти трябва и голям плодник, така че може да пробваш и на един ЛР корпус и нагоре магазини. Има една-две теми във форума по въпроса и са доста полезни. Пробвай едновременно и сравнявай различни техники на работа и не се вкопавай по разни блябля клишета от рода на "еднакви рамки" и "биопроизводство". Сега центрофугирай излишния мед, но не до сухо, а да остане малко по питите - пчелата няма да ти се сърди. Разширявай с празни пити и ако обстоятелствата го налагат, подавай и по малко сироп. При градеж им слагай по една-две ДБ магазинни рамки с ВО и ги вадиш своевременно. Като събереш 4-5-6 вече може да нагласиш някое семейство на един корпус с магазин отгоре и така нататък, до победата.

П.п. И с книжките не прекалявай.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Чудесно. Истината е някъде там и всеки сам я открива. А по това което си написал категорично ти препоръчвам да се ориентираш към медодобив от ДБ магазини върху ЛР плодник. Така ще ти каже и всеки един качествен сенсей. Даже ако нямаш обилна бурна паша, не ти трябва и голям плодник, така че може да пробваш и на един ЛР корпус и нагоре магазини. Има една-две теми във форума по въпроса и са доста полезни. Пробвай едновременно и сравнявай различни техники на работа и не се вкопавай по разни блябля клишета от рода на "еднакви рамки" и "биопроизводство". Сега центрофугирай излишния мед, но не до сухо, а да остане малко по питите - пчелата няма да ти се сърди. Разширявай с празни пити и ако обстоятелствата го налагат, подавай и по малко сироп. При градеж им слагай по една-две ДБ магазинни рамки с ВО и ги вадиш своевременно. Като събереш 4-5-6 вече може да нагласиш някое семейство на един корпус с магазин отгоре и така нататък, до победата.

П.п. И с книжките не прекалявай.
    Никъде не откривам,какво е предимството на ДБ магазини на ЛР корпус.Моля,посочи линк или обясни.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Една тема по въпроса http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2110

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Здравей Сашо и аз съм начинаещ в тоя занаят.Относно метода на работа мога да ти кажа,че идеален вариант няма.Точно затова много пчелари доработват вече съществуващи системи ,като се опитват даги пригодят за своите условия.Относно четенето-напротив прежното мнение,моля прекалявай!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    колеги някой работил ли е по описания в линка http://parvulov.com/2013/03/19/%D0%B...5%D0%BC%D0%B5/
    мисля да го направя това в края на пашата от рапица.Следващите ми паши са акация,липата е поддържаща паша при мен и след нея слънчоглед.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Аз съм го пробвал.На мен ми харесва.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    колеги някой работил ли е по описания в линка http://parvulov.com/2013/03/19/%D0%B...5%D0%BC%D0%B5/
    мисля да го направя това в края на пашата от рапица.Следващите ми паши са акация,липата е поддържаща паша при мен и след нея слънчоглед.
    Направи го 20 дена преди да прецъфти рапицата,но семействата трябва да са силни.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Е то днес е трети ден откакто пчелите са масово на блока,т.е. утре да действам така ли?

Страница 125 от 683 ПърваПърва ... 2575115123124125126127135175225625 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •