Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 20 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 200
    Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Една от отводките ми почти напълни 1 магазин и тъй като пашата(слънчоглед) продължава ще сложа втори. Мисля са го сложа най-отгоре, като ще прехвърля в него първоначално 2-3 пълни запечатани рамки и отдолу на тяхно място през една ще сложа неизградените основи. Идеята е поне да ми изградят донякъде втория магазин.
    Нещо да ме посъветвате, ако греша някъде като начинаещ?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Една от отводките ми почти напълни 1 магазин и тъй като пашата(слънчоглед) продължава ще сложа втори. Мисля са го сложа най-отгоре, като ще прехвърля в него първоначално 2-3 пълни запечатани рамки и отдолу на тяхно място през една ще сложа неизградените основи. Идеята е поне да ми изградят донякъде втория магазин.
    Нещо да ме посъветвате, ако греша някъде като начинаещ?
    По-добре е празният магазин да го сложиш между плодника и пълният, т.е.т под пълният.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    ОК мерси за съвета iskren.
    Това е един от вариантите, но четох някъде тук из форума, че е грешка, но не се обосноваваха защо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не е грешка - тази тема и друг път се е обсъждала и вярното го каза Scutellator-а, а то е че няма вярно решение, защото една порода пчели предпочита новия корпус да е под стария, а друга - над стария. С две думи - пробвайте и ако не стане по единия начин, направете го по другия, и това за всяко едно семейство може да е различно. В България има хаос от породи и всякакви междинни мелези - при това положение наистина можем да очакваме различните семейства в един и същи пчелин да имат различно генетично заложено поведение, при това не само за втория медови корпус, а и за много други неща - агресивност, роене, носене на мед, градеж, снасяне на пило и т.н.

Решението е пчеларя да започне да обръща сериозно внимание на породата и линията на майките, с които работи, но това е мисия невъзможна предвид факта, че комшията може да е избрал друга порода и там във въздуха търтеите да са куча марка - всякакви смесици, включая и такива, за които пчеларската наука вече знае, че са вредни. Нататък вече Scutelator-a може да доразясни, но на мене много пъти ми е казвал че ако смесим това с това ще се получи това, но в никакъв случай не трябва да смесваме това с това. За съжаление не съм запомнил кои са вредните комбинации, но в България те със сигурност се получават под една или друга форма.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Мерси за отговора Mateev
    Ами при това положение ще действам така, както си бях решил. Слагам новия магазин отгоре и в него премествам всички напълно запечатани рамки, те са поне 2-3. На тяхно място отдолу слагам рамките с восъчните основи през 1 рамка т.е. мешано и през няколко дни мога да ги въртя, ако ги изграждат т.е. да свалям долу други рамки с восъчни основи.
    Отводката е ДБ 10 рамкова направена на 15 Юни на 6 рамки включитено с оплодена майка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Преди време направих опит в ДБ кошер да оставя пълен магазин над плодника, а празният магазин оставих най-отгоре. Това ми решение го взех след като се замислих над обясненията за пчеларстване на Иван Венер Меденият венец около пилото се премества в магазина, а цялата плодникова рамка се запълва с пило. Странното е, че се получи дори в ДБ кошер, а идеята е за многокорпусни кошери. Естествено влияние оказват редица фактори - сила на семейството, наличие на паша, околна температура.... А когато има да се изграждат магазинни рамки, всичко се променя.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    И аз да споделя нещо. Взех си отводки на 10.06.14г на 4 рамки. Поставих ги в кошерите като добавих между тях рамки за градене или по точно по 3 рамки в четирите кошера. Сложих им и храна по 0.5 кг. на кошер производител: BKV /сръбска май се води/. След три дни рамките бяха изградени и майката дори беше снесла в тях, с изключение на единия кошер където поставих пластмасови основи. Добавих отново рамки по 3 в двата кошера и по 4 в другите два кошера с което се напълниха. Отново им сложих от същата храна но по един килограм. Напръскаш също пластмасовите основи със захарен сироп /както ме посъветваха тук във форума/. След още три дни ги проверих: от храната беше останало само найлона като се получи и първия път. Имаше и по една почти цяла рамка не изградена в кошер. Но пластмасовите който бях напръскал със захарен сироп бяха почти изградени и имаше дори снесено в килийките. Реших да поставя магазини. Така и направих. Това се случи в първата седмица на м. 07.14г /ако не се лъжа но във вкъщи си имам записано на тетрадка/. НАЙ накрая стигнах до нещото което исках да споделя. До настоящия момент нямам една килийка изградена на магазинските рамки. Имам пластмасови и със восъчни основи. Но както казах пчели има в магазина но няма градеж. Мислех си да ги отстраня магазините но реших да ги оставя така ще им е по широко и по прохладно. И за информация само пчелите за порода "Родопска пчела". Кошери ДБ 2 бр. - 10 рамкови и 2 бр. - 12 рамкови. Поздрави и успешен ден на всички.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2014-06-21 10.20.15.jpg
Прегледи:      219
Размер:	129.6 KB
ID:	1791

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Трябвало е да пуснеш по една или две корпусни рамки с пило през магазините и може би са щели да започнат да изграждат магазина.
    Поне при мен така стана. 4-5 дни не погледнаха магазините, пуснах по една рамка със запечатано пило и веднага започнаха да градят.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Трябвало е да пуснеш по една или две корпусни рамки с пило през магазините и може би са щели да започнат да изграждат магазина.
    Поне при мен така стана. 4-5 дни не погледнаха магазините, пуснах по една рамка със запечатано пило и веднага започнаха да градят.
    Ясно. Може тези дни така да направя. Или вече ще е късно за тази процедура.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    Ясно. Може тези дни така да направя. Или вече ще е късно за тази процедура.
    Зависи дали имаш паша.

Страница 12 от 20 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •