Само да кажа, че точно българския мед е изключително чист. Това, че в чуждия мед нямало пестициди, фунгициди и захар...може да си го говорят изкупвачите, но то няма нищо общо с реалността.
За мен този въпрос приключи преди доста време, но всеки има право да вярва във феи, елфи и дракони.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Това како има в "Чуждия" мед не знам, но виж с какво са третирали 28% от просветените, а само може да си представим с какво третират останала част от пчеларското съсловие.
http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D1%82%D0%B0
Иначе спор няма, България е на второ място в Европа и на четвърто в света по разнообразие на билки и растителни видове и това прави нашия мед толкова добър и търсен.
Дори и 50% да са, то този процент е нисък, а не висок. Виж с какво третират колегите в другите държави и като видиш антибиотика да го носят с варелите, тогава ти става ясно. Не е мит, че се купуват лекарства с неясен произход, дори един много известен отводкаджия в САЩ го потвърди. Друг наскоро показа напоителна система директно от варела, а сиропа се разлива на 100м.
Само на българския пчелар му правят проблем за захар и химия, а това е така защото има кой да им вярва.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Не е много коректно да се дават сравнения с американското пчеларстване защото там бизнес модела е съвсем друг. Думкат антибиотиците с варелите и хранят с тръби, но това е така защото гледат пчели за опрашване а не за добив на мед за консумация. Те даже ядат китайски мед. И въпреки това имат най-високата смъртост, така че не ми ги хвали.
Нашия мед отива за консумация в Германия, Италия, Полша.... а европееца не си реже клона на който седи и това е за наше добро мисля. Ако тръгнем по американския път ни чака катастрофа.
Винаги може по-добре.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Тези анализи са частични.Мисля си че по много показатели ще съвпаднат с показателите на инвертирания сироп!
Ако някой си мисли че този мед в магазините е от този който купуват от нас - хахахаха.Нашият мед заминава за износ.В България се продава,проблемен мед който е върнат от чужбина,както и внос на много ниски цени (от къде и какъв си знаят преработвателите).Освен това,защо мислите във всяко преработвателно предприятие,без значение в кое направление на хранително-вкусовата промишленост, има технолози и каква е тяхната работа?Ами да спестяват пари и да увелчават печалбите чрез шмекерии.Работил съм няколко години в завод за алкохол и в цех за колбаси и знам че без тези неща просто фалираш.Целта е да се добави към оригинала друг продукт(по–евтин) като се вкарат в нормата всички показатели по които се изследва продукта.Например при колбасите се добавя вода до 20% както и соев протеин който може да стигне и до 40%.При преработката на мед не вярвам да е по различно!
ХА-ХА-ХА
На Кауфланд имаше миналата година едно нещо - Пчелен МеЛ, глюкозо-фруктозен сироп с оцветител, аромат на мед и цена около 3 лева за 900 грама, тези отгоре смятам че в най-добрия случай я имат 10-на процента мед, я не, няма да развалят хубавия сироп с мед, я ще вземе да кристализира, я да се утаи!
Стягаме се в кръста и продаваме на дребно, кой колкото може, това е положението!
Милен Георгиев
Дребно, дребно, колко да е на дребно. На главната улица в Лом, пчелар продава на цена от 4.60 лв за буркан. Не знам каква е причината, но фактите са такива.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))