Добър ден,изкам да попитам кога се събират семената от това дърво?
Добър ден,изкам да попитам кога се събират семената от това дърво?
Вече окапаха.
Ако се насадят фиданки,на третата година бе трябвало да цъфтят
По принцип започват да цъфтят едва на 5-6година ако не премръзнат и не им се наложи да започнат да растат отначало.
Не знам на коя година цъфтят, но моите са посадени тази пролет като двуметрови фиданки и още тази година вече дадоха семе (няколко буркана). Въпроса ми е как от това семе сам да си направя нови фиданки? Някой знае ли как се прави и кога се прави?
Иначе ако не знаете, зайците (или може би сърните) са голяма напаст за младите еводии. Гризат кората на младите фиданки и ми се наложи всяко едно дръвче персонално да го ограждам с по 3-4 еднометрови колчета и ситна мрежа около тях.
Семената имат доста твърда обвивка. колега преди много години деше изпробвал няколко метода на обработка, но най-добри резулттати се получиха при поставянето на семената във влжен пясък в мазето цяла зима и засаждането им на пролет. Семената никнат до 3-4 години.
Аз семената (всички с твърда обвивка) ги "третирам" така:
Като ги събера ги поставям в пакетчета от вестник по една шепа семена всяко. Така пакетирани ги слагам в хладилника за седмица. След това ги премествам във фризера за 3-4 дни. Пак ги вадя в хладилника за седмица... и така 2-3 пъти.
След това в зависимост от времето (около средата на март), пълня кофички от к. мляко с купешка пръст, може и с домашно приготвена, но трябва да е "рехава". Във всяка кофичка по 4-5 семена, почти на повърхността и под найлон навън или до прозореца в неотоплявана стая.
Друг, още по-лесен начин е, на пролет като се разхождаш да си гледаш в краката ;-) Така в момента в който семената паднали от дърветата започнат да се пропукват, директно в кофичките и цяло лято там. На есен в земята под един буркан и т.н....
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
тава ли е Еводия? Ако нее може ли да ми изпратите снимка какво представлява семето на дървото
Аз семената ги третирам така:Около коледа засаждам семената в саксия или обикновена касетка може и в специални форми за разсад.След като ги засея поливам и ги изнасям на терасата или в двора на открито.Оттам нататък Господ си знае работата.Единствената ми грижа е да подържам влагата през зимата.И през април вече имам разсад.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))