Аз даже не бих казал че тук имаме грешка, с това обречено семейство. Все пак преди 2 седмици имахме кълбо пчели около пита с мед и две празни отстрани, отгоре питка, ако не ме лъже паметта. Ако кълбото беше около празна кафява пита, от двете страни затиснато с пити с мед /преграда/ и храна отгоре, щеше да живее малко повече, може би. Това са само теории де, крайният резултат зависи и от други неща.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Според мен грешката ти беше, че въобще го пипа. Зимата не е подходящо време да се пренареждат питите само се поставя храна над кълбото. Семейството е слабо и са били подготвило някакви запаси а ти си им разбъркал всичко. Щом при мен едно много слабо семейство още се държи, но не го ровя.
Ник, по-горе писах - семейството беше разсипано от подмор и останаха една шепа пчели очевидно поради захаросан мед. Но може би си прав, щеше да си замине и без моя помощ.
Жив и здрав ще го направиш пак.
Аз нали съм си малко тъп, та не мога да разбера какъв е проблема със захаросания мед. Та нали всички през зимата храните със захаросан мед и къде по сухи и твърди питки, било то домашни или купешки.Ако могат да усвоят питките, защо да не могат да усвоят кристализиралия мед в килийките. Естествено както каза и колегата Йорданов , при много ниска влажност е трудно, ама има начини това да се промени. Също така се чудя на тази шепа пчели ако им беше дал течен мед от Хималаите например (демек 100% натурален, екстра био и т.н.) дали щяха да устискат до пролетта?
На 780 м надморска дрянът още не е цъфнал но и това ще стане https://www.youtube.com/watch?v=MC_RY-MDSR0
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Това е днес при мен,вчера в Сф.беше 12-13градуса а за днес "синоптиците" го даваха по топло.Отидах да правя основен преглед,за момент си помислих и сироп да давам!Да ама не,около обяд беше 8-9гр,задуха вятър,опитваше се да вали и въпреки това пчелите носеха по малко прашец,джанката леко напъпила.
Събота - 11.04.2015
Слънчево около 18-20 градуа с пориви на вятъра, пчелите носят малко светъл прашец. Цъфнали са някакви цветчета и дрянът, останалото е на пъпки и трябва поне седмица топло време за цвят.
Пчелите с на 3-4-5 рамки, пило и яйца около длан по на две-три рамки. Тегава работа...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))