Благодаря на всички за отговорите![]()
Благодаря на всички за отговорите![]()
Най подходящото време за местене е декември или непосредственно преди голямото януарско облитане.В другите варианти или си играеш или губиш!
Успех
1000 пчелари - 1000 технологии
Аз да разкажа как НЕ ТРЯБВА да се местят. Купих 4 семейства тоест отвотки добре развити на по 8-9 рамки ЛР от Ломския край преди около месец с мои кошери.Отидох следобяд махаме неговия кошер слагаме моя на същото място прехвърляме бързо рамките и чакаме. Вечерта към 9 часа изчакахме с човека да се приберат затворихме ги и айде в колата. Бях направил мрежести дъна и мрежести рамки за капаци като ги стегнах в пакет да не се разместват. Пристигнах около 3.00 часа сутринта (220-230 км път )на мястото където трябваше да ги стоваря. ДО ТУК ДОБРЕ. Понеже до мястото където им бях избрал трябваше да ги нося около 20-тина метра на ръка прецених ,че трябва да ги стоваря където ми е удобно до колата пък през деня ще им мисля.Но защо им отворих прелките веднага???Куха глава??? Трябваше да ги оставя затворени имаха мрежи и от долу и отгоре. На другия ден вечерта викам ще ги местя на постоянното им място на около 20 м.,за един ден чак пък толко да са запомнили едвали.Всичко мина ок ,НО на другия ден като отидох към 9.00 сутринта видях доста пчели търсещи кошерите си на първоначалното място направо занемях ,не знаех какво да правя, седях и гледах. Горките най-вероятно са загинали знам ли може пък да са си намерили кошерите??? Мисля ,че загубих поне по 500-1000 пчели от кошер sadsmile; За щастие семействата към момента мисля, че са добре. Голямата грешка мисля ,че ми беше това ,че ги отворих веднага след като пристигнах.Трябваше да ги отворя след окончално разполагане на кошерите на постоянно място. Тъ преди местенето на малки разстояния 10-20-100 метра мисля че е най добре за 15-20 дни на 10-км и после обратно.
Здравейте на всички които ми бяхте отговорили преди. Започна преди около седмица и половина да местя кошерите по следния начин. Първо преместих първия с около 40 см, на по следващия ден го преместих с още 40 см и преместих и втория кошер с 40 см. До тук нямаше никакъв проблем. Изчаках един ден да могат да облетят и вчера преместих отново първия кошер с 40 см, после втория кошер с 40 см и 3 кошер с 40 см и тук вече стана проблем. Днес се получи налитане от втория кошер върху третия и въпреки, че входа на прелката съм го намалил до 1-2 см стана мазало и доста пчели заминаха. Как да предотвратя утрешното повторно налитане ?
с трици или трева на прелката винаги-трябва да се прдизвика облитане при смяна на местото![]()
Благодаря за отговора още сега ще отида да го направя да видя дали ще има ефект утре![]()
Според мен, не се предоверявай на тревата, защото тя не винаги дава желания резултат. Веднъж пробвах чрез трева да задържа поне част от летящите пчели в една новосформирана отводка. Действително, излитайки, пчелите правеха по няколко кръгчета пред кошера, сякаш се преориентираха. В крайна сметка след около два часа резултатът беше 0 (нула) летящи пчели в отводката. Оттогава използвам други методи, ако искам да задържа някакви летящи пчели.
Толкова ли е спешно това преместване? Ако пчелите не летят много активно, дали пък не им трябват повече дни за преориентиране?
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Tревата специално ако е нападнато едно семейство е единственото спасение ако нямате чаршаф наблизо. Тази година го изпитах за съжаление имах нападнати три семейства (същото става и при погрешно налитане както си се убедил) и това ги спаси на сутринта махнах тревата и всичко си бе по старо му с изключение на запаса на едно от семействата ...
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Сутринта им сложих трева пред прелките и за сега нещата са спокойни. Има няколко умрели пчели пред кошера, но не се забелязва да има налитане и бой и си мисля, че може да са изхвърлени от кошера от вчерашния бой. А за преместването ги премествам през ден и то само, ако е бил хубав деня и са можели да облетят.
Щом се получават такива налитания, значи изглжда времето за преориентиране не им е достатъчно. Може би в кошера все остава по някоя и друга летяща пчела, която не е чула и не е разбрала за преместването. Не знам как е при вас, но ако няма паша, пчелите нямат и много работа извън кошера, дори при хубаво време.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))