Първоначално публикувано от
scutellator
Разбирането да се мисли за пчелите като някакви роботи е масово пропагандирано. Да ама не са. Ще го повторя - ПЧЕЛИТЕ НЕ СА РОБОТИ. Те са живи същества и нищо не правят по книга.
Забравете теорията. Пчелата се излюпвала на еди-кой си ден, на този става чистачка, на онзи кърмачка, на следващия строител.. и т.н. Но всъщност не е съвсем така - нищо не става по часовник, а когато му дойде времето, ако въобще му дойде. Няма две еднакви пчели - вижте само колко са различни по размер пчелите в един кошер. Няма две пчели които да могат да извършват една дейност еднакво и една и съща дейност. Не всички пчели работят еднакво, не всички кошери постигат еднакъв добив при равни условия. Едни работят много, други малко. Едни събират и за пчеларя, а други не стават за нищо. Има и работливи, има и мързеливи.
Пчелите както всички нас се уморяват, умират и имат нужда от почивка. В този ред на мисли, знам че не е никакъв проблем семейството да консумира захар в ранна зима и да отглежда пило, но какви са последствията? Вие ще кажете силни семейства рано напролет, много пчели, много пило и т.н. И понеже пчелите не са роботи, семейството не може да бъде вечно максимално силно. За това въпроса е колко дълго ще трае това пиково състояние на семейството? и кога ще бъде то? Възможно е в най-ранна пролет, в ранна зима дори, пчелите да имат почти толкова много пчели и пило, колкото през Май. Но каква паша има през Февруари? Ако семейството вече е готово да оползотворява всяка паша, то какво ще събира тогава?
Пчелите не са роботи. Ще дойде време (точно тогава когато трябва да събират мед), когато майката ще се старае да поддържа същото количество пило( и вероятно ще успява) и въпреки това семейството малее. Защото пчелите не са роботи. Те нямат точно определена продължителност на живота, а работоспособността им не е еднаква и зависи от цяла редица фактори. През ранна пролет пчелите като цяло имат по голям потенциал да живеят по-дълго, отколкото през лятото.
Зимата е времето когато пчелите си почиват, когато майката си почива. Да им се отнеме тази почивка не е много разумен ход. Как би се отразило на вашата работоспособност ако точно когато искате да отидете на море ви затрупат с работа и кажат - няма да почиваш тая година, щото си най-добрия и без теб не можем. Аз съм сигурен че човек би работил по-усърдно и с по-голяма енергия след като си е получил необходимата доза почивка. Защо мислите че при пчелите не е така?
Преждевременното развитие е нещо, което се опитвам да избегна, поради причините които изложих по-горе. На мен не ми е нужна "топла хранилка" за да развивам много пило рано през зимата и съм изпитал на гърба си всички недостатъци от това. Да кажеш "ЕХАА" при първи осведомителен преглед не е чак толкова хубаво нещо колкото изглежда на пръв поглед, но това ще го разберете когато дойде време "кантара да си каже думата". Тръпката е голяма, но радостта е краткотрайна, щото след време, ако имаш късмет, разбираш колко е неоснователна.
Аз предпочитам пчела която отлага развитието за последния момент, но когато го направи това да става със "взрив" и да е готова за паша в най-кратки срокове, отколкото да се радвам на много пило през Февруари и празни тенекии през Септември.