Колега,миналата година по това време изхвърлях пчели от хранилката в големи количества/около 4 супени лъжици/от мястото за вземане на сиропа.16 семейства с купени майки не презимуваха,2 бяха сменени при освобождаването им/тези си презимуваха без проблем/.Други 2 презимуваха като едната до юни поддържаше 1 рамка с пило и я изхвърлих.Сезонът при мен започна юни месец със сироп със SB3.Събирам прашец и преди SB3-то получавах 200гр прашец на ден от пчелина за 24ч.На 8ят ден количеството на прашеца се увеличи до 1200 гр.Семействата започнаха да градят и аз си спомних ,какво е да имаш силни кошери.Мед не съм продавал,няма и да продам основно да не прекарам някой с някоя голяма партида/той не е виновен заради моите простотии/.Сега са на сироп с витамини и йод,няма умрели по хранилките.Нещата се стабилизираха.Мислете как нещата,които не би следвало да са в стоковата продукция да не попадат там.Ноземата по същество е амеба,която пречи на усвояването на хранителните вещества в червата.Проблемът се получава,когато заразата стигне до майката/или както при мен си купиш заразени майки/,защото майката не прави очистителни облитания.Това автоматично я превръща в постоянно огнище на зараза.Добър продукт е сулфагванидин ,но го няма в хуманните аптеки.Моят съвет е смяна на на майките и тази сироп ,с който третираш да не се центруфугира и да не попада на пазара.Извади рамките напролет.

Цитат