И аз мисля подобно на теб но да те попитам за рецептата на Скутелатор/Дони/ какво количество използва
Цитат на колега и поправка от Скутелатор/Дони/ с червено я маркирах.
Рецептата на scutellator
35 гр. ОК
900мл вода
100гр захар.
Концентрацията на ОК е достатъчно висока за да има ефект върху акарите, а захарния сироп е достатъчно слаб за да не привлича пчелите и по този начин да им причини стомашни проблеми. Ако разтвора съдържаше само вода и ОК , при изпарението на водата, концентрацията на ОК в кошера би се увеличила (с нея и страничните ефекти) , захарта се използва за да държи Ph-то под контрол.
Разтвора може да се използва по всяко време на годината, дори при всеки преглед . 2-3 впръсквания на семейство с пулверизатор върху плодника са достатъчни. Използва се по преценка на пчеларя, когато се сметне за необходимо.
Направения разтвор трябва да се използва в рамките на 1 седмица.
scutellator 50 мл на семейство. 2-3 впръсквания не са достатъчни.
[IMG]file:///C:\DOCUME~1\AMD\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip _image002.gif[/IMG]
Модератор
[IMG]file:///C:\DOCUME~1\AMD\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip _image003.jpg[/IMG]
Регистриран
06.10.2010
Пчеларски район
Орестиада
Ако трябва да направя (субективна) класация на препаратите, според вредния им ефект върху пчелите и/или семействата това са:
1. Кумафос - предпочитам пчелите ми да загинат, отколкото да го сложа дори веднъж в кошерите си!!!!! Който иска скоро време да започне да сменя майки на всеки 6 месеца като американците, нека продължава да си го ползва.
2. Мравчена киселина - при положение че не се внимава с нея, може да причини големи бели. С нея трябва да се третира малко по-рано през есентта за да има време семействата да се възстановят (да се смени поне едно цяло поколение) преди зимата.
3. Тимол (изпарения) - определено не помага за отглеждането на по-голямо количество есенни/зимни пчели.
4. Пиретроиди (флуметрин/тау-флувалинат) - всичко добре, само че там където акарите вече са придобили резистентност, може да се ползва веднъж на две години.
5. Амитраз - под формата на Apivar - ако акарите са устойчиви към пиретроиди, много е вероятно да има понижена или никаква ефективност.
6. Оксална киселина ( но само при положение че не се поглъща от пчелите!!!) Безопасните форми на третирате с Ок за пчелите, крият рискове за пчеларя.