Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 105 от 107 ПърваПърва ... 55595103104105106107 ПоследнаПоследна
Резултати от 1,041 до 1,050 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Колега, напиши по подробно какво правиш, зс да може колегите да разберат какво не правиш, чак тогава ако някой желае, ще опита да даде съвет. Така записано е все едно да кажеш "качих се в колата, но не можах да тръгна". В подобни случаи казвам "или е от ген или от мен"
    Здравей колега

Въпроса мие е

Как или какво трябва да направя по време на акацията пчелата да не блокира с нектар плодника , тоест да има къде майката да снася .
    Преди да цъфне акацията тази година почти нямаха запаси.
    На кошерите нямам горни прелки (на магазинния корпус) това дали може да окаже някаква файда?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колеги, да Ви попитам - хванах един рой преди време, и видях, че майката е маркирана с жълт цвят, от коя година е майката, за да знам стара ли е или млада, за да я сменя, ако е стара.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, да Ви попитам - хванах един рой преди време, и видях, че майката е маркирана с жълт цвят, от коя година е майката, за да знам стара ли е или млада, за да я сменя, ако е стара.
    2017 - жълт цвят, 2018- червен

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Бих ти казал да се ориентираш по работата, не по цвета на маркера, че тая година ми бегаха 2 с бели точки от юли 2018
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Бих ти казал да се ориентираш по работата, не по цвета на маркера, че тая година ми бегаха 2 с бели точки от юли 2018
    Майката в рояка,ако и да е на 100г,пак осеменява,като за последно.Така,че таз препоръка важи за след време...

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Колегите са ти казали кой цвят за коя годшна се отнася. Ето и инфо https://kapkamed.com/pcheli/beliqzva...pchelni-majki-
    Има обаче и нещо друго, а то е, че не всички спазват това правило - цвят на съответната година. Тук, доскоро имаше един съфорумец , който ги белязва, за да ги вижда по-лесно, без значение цвета.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Аз бележа с оранжев! Добре се вижда , а за другото си има тефтер.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    И аз така - ползвам само червен маркер, такъв имам.
    Обаче, ако се водиш само от това, как работи майката, си е донякъде руска рулетка. Давам пресен пример от миналата седмица. Отваряме кошер на приятел - ДБ с 3 магазина. Вадя средната пита на третия магазин и виждам яйца, обръщам я и виждам майката, сама, на цялата пита я имаше 3-4 пчели, я не. Втория магазин - пило на средните 5 пити. Първи магазин - пило навсякъде, без крайните, омешано с нектар и мед. Плодникът - 8 рамки пило и тук припаднах, защото отново видях на две пити еднодневни яйца. Значи, тази майка в рамките на ден вършее от плодника до третия магазин! Майката е от 2017! Силно впечатлен предложих да отделим майката в сборна отводка, с което си гарантирах поне един маточник. Отказа ми се. Той кошера бил от сой, дето сам си сменял майката. Смених стратегията и подхвърлих, че такива майки рядко иззимуват. Отговорът беше, че ако това се случи, значи този кошер не заслужава да живее. Та ето на това му казвам да си си насмогнал на масрафа, но има чар в това масонско мислене без да имаш 5 лева в джоба

Наблюдател
    Регистриран
    24.04.2015
    Пчеларски район
    общ. Трекляно
    Здравейте, колеги. Днес към 19.30 пристигнах на пчелина. В планински район съм, и паша няма от около 20тина дни. Отивайки до кошерите ми направи впечатление, активността на някои семейства. Все едно е акациева паша. Не е облитане... Снимал съм ги, дано да успея да кача снимки та. Наблюдавах ги не се бият. А пчели много, и като летеж, и по лицето на кошера. Според вас каква е причината..., по това време...., имам 40сем, от 5 години и за първи път виждам такова нещо...

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от Лъчо Виж публикацията
    Здравейте, колеги. Днес към 19.30 пристигнах на пчелина. В планински район съм, и паша няма от около 20тина дни. Отивайки до кошерите ми направи впечатление, активността на някои семейства. Все едно е акациева паша. Не е облитане... Снимал съм ги, дано да успея да кача снимки та. Наблюдавах ги не се бият. А пчели много, и като летеж, и по лицето на кошера. Според вас каква е причината..., по това време...., имам 40сем, от 5 години и за първи път виждам такова нещо...
    Ти казваш,че не е облитане...,а не се бият!Аз мисля,че е масово облитане далече от кошера.Не се чуди!Онзи ден пчелар от 40 години се заблуди.

Страница 105 от 107 ПърваПърва ... 55595103104105106107 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •