Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 103 от 186 ПърваПърва ... 35393101102103104105113153 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,021 до 1,030 от общо 1859
    Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Ясно е какво се е променило от времето когато кърлежа не е бил напаст, до сега когато е напаст. Няколко неща са всичко на всичко. За мен тази тема е опит да си изясня точно кое е преляло чашата та равновесието е в полза на кърлежа. Има разумни предположения, има и разумни обратни доводи. Има и неразумни и от двата вида. Дори да кажем кърлежа ако все пак вирее в тези малки кошери, то евтинията им оправдава с доста някои неудобства.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от 212 Виж публикацията
    то евтинията им оправдава с доста някои неудобства.
    MMMMMMM, колко вярно. Просто ги изхвърляш.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Сигурно ли е че без восъчни основи рояка ще изгради по-малки килийки? И ако да- то с колко-по малки ще бъдат те?
    Предполагам си ги измервал и знаеш от практически наблюдения.

Май е време за разбиване на още един пчеларски мит: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЧЕЛИ В ДИВО СЪСТОЯНИЕ НЕ УМИРАТ ОТ ВАРОАТОЗА!!!
    Изобщо не е мит многоуважаеми от мен скутелаторе, както не е мит и че пчелите зимата не умират от студ. това за килийките е малко манипулативно килийките в състояние на хралупа са с различна големина каквато е необходима на пчелите не може с увереност да се заключи че са по-малки а по мои наблюдения не са. Освен това като има многократно люпене от едни и същи пити пространството в килийките намалява заради оставащата там ларвена ципа.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Освен това като има многократно люпене от едни и същи пити пространството в килийките намалява заради оставащата там ларвена ципа.
    Тук бъркаш! Още преди 100 години са правени измервания и се е доказало, че пчелите изтъргват килийката до точния размер. Само капачето върху изпражненията остава, затова питите се удебеляват.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Тук бъркаш! Още преди 100 години са правени измервания и се е доказало, че пчелите изтъргват килийката до точния размер. Само капачето върху изпражненията остава, затова питите се удебеляват.
    Изстъргват е отгоре.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Абе и аз я срещнах тази теория за малките килийки и акара, ама има ли подвърждение? Как се обясняват нещата?
    Да има потвърждение! Лично съм си писал с човека(Българин),който работи по тази система в Америка и от тази година започнах този начи на работа с 3 отводки за проба.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Сигурно ли е че без восъчни основи рояка ще изгради по-малки килийки? И ако да- то с колко-по малки ще бъдат те?
    Предполагам си ги измервал и знаеш от практически наблюдения.

Май е време за разбиване на още един пчеларски мит: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЧЕЛИ В ДИВО СЪСТОЯНИЕ НЕ УМИРАТ ОТ ВАРОАТОЗА!!!
    Ще ви дам линк към страницата,прочетете я добре и ако имате все още въпроси,може да ги зададете на самата страница. Момчето се казва Красимир Енчев,когато е свободен ще ви отговори,понеже постоянно обикалят по пчелините и не винаги може да отговори бързо! Ед и Дии Ласби пчеларстват успешно без третиране и подхранване на пчелните си семейства,но по добре прочете,там е обяснено доста добре! Човека се е постарал и не мисля,че има интерес да ни лъже. Аз лично все още нямам наблюдения,а на пробните семейства съм сложил само една лентичка Варостоп и нищо друго за третиране,на пролет ще си покаже. Пробните сем. съм сложил в кошер „България 1300 Г" и съм им пуснал по една изрязана 2-3 см. ВО за започване на градежа,понеже миналото лято имах провал с опита и изградиха рамките без основи по диагонал и не мога да ги разделя без да ги скъсам или разрежа! Това е линка : http://www.beesnatural.com/

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Супер, темата наистина е хит. Има страхотно развитие.
    Първо пчелите вдигат 46 градуса, после вдигат 36 градуса, но за по-дълго, след това обема на кошера е малък, на края липсата на рамки, а най-накрая размера на килийките пък било то и с рамки.

Аз съм почти сигурен, че съм срещал изследване което отрича ефекта на малките килийки срещу акара и довечера ще се опитам да го намеря. Сайта е интерен и мисля, че в него се крие истината, но на друго място а не в килийките.

"Професионален пчелин 1- 25 кошера!
    Професионален пчелин 2- 17 кошера!
    .......
    Винаги може по-добре.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Здравейте колеги въпрос на време беше да се засегне и тази тема която е доста интересна. Мисля че ще е добре да се създаде нова тема "Small cell size and VSH breeding"
    Както доста колеги така и аз изчетох почти всичко налично в мрежата за малките килийки, но има и противоречиви данни че малките килийки не допринасят за хигиеничното поведение при пчелите. Правени са изследвания и от университети в тази насока която не го показват това. Вярно Дий Лисби работи с по малък размер килийки 4.9 но да не забравяме че той работи също и с африканизирани пчели , при африканизираните пчели размера варира от 4.6 до 4.9 . Има и нещо друго дори да преместиш семейство да си изгради далаци само, то ще ги изгради точно така както са градили в предишното си жилище.
    Но като цяло размера на пчелните килийки винаги варира при европейските пчели от 5.05 - 5.1 до 5.6 дори. Има една статия на един френски професор на база на неговите изследвания че по едрата пчела ще носи повече мед и т.н. което в последствие се оказва че не е точно така но дали всички комерсиални основи с размер 5.4 се основават на заключенията на този професор не знам . Марла Спивак също е правила изследване на пчелната килийка http://www.honeybeeworld.com/misc/Natural_Cell.htm Но приноса на Марла Спивак за VSH qeens с хигиенично поведение до 95- 96 % е огромен но единствено се разпространяват в Америка. От миналата година има и в европа една организация АРИСТА ресърч които са вкарали такъв материал и участват в тази програма за развитие и селекция на това поведение. Само нашата държава я няма в списъка за съжаление , дори Румънците имат и са включени в тази програма http://www.buckfastromania.ro/ може да погледнете. За съжаление сме много назад и са малко хората който наистина се занимават с селекция на медоносната пчела в България и поради тази причина всеки пчелар който иска да има що годе добри и здрави семейства трябва да я прави. Естествено резултатите не идват бързо ,но както се казва науката изисква жертви. та в тази линия Синдрома на празния кошер не е нещо лошо, просто природата си взема нейното, който е по силен оцелява , закона на джунглата. Най лесния начин за започване на една такава практика , ако искаме пчелите ни да имат по висок % виско хиг. поведение е просто оставяме 2 години пчелите без третирания и което оцелее от там започваме подбор от текущите най добре справили се естествено. Но това е време пари и малко хора биха се навили на това защото живота е станал прекалено комерсиален. И за да се занимава човек със селекция той наистина трябва да е отдаден изцяло и само с това начинание за да жъне успехи. Именно нашия колега Дони се стреми и прави точно това до колкото е възможно, естествено резултатите никога не могат да бъдат 100 % . Но от статии и материали най добри резултати за направление на желаните качества може да се постигне при Бъкфаст. Но за да се подържат такива качества и линии е въпрос на постоянство и никога не трябва да се спира и винаги да се отбира

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    ето това е сайта на въпросната организация http://aristabeeresearch.org/ По лесния начин без да се преживява икономи1еския срив на семействата е просто да се закупи Разплодна Майка с високо ВСХ поведение и лека полека пак чрез селекция да си произвеждаме майки с желаното качество, естествено това не означава че като имат голям процент хигиенично поведение и ще се спре третирането но идеята е да се сведат до минимум и само ако е крайно наложително. Темата е много обширна и ако може да се направи отделна тема ще съм благодарен на модераторите

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Не може еднозначно да се каже,че килийките в хралупата са по-малки.аз не съм забелязал да имам по-дребни пчели едрички са даже. В хралупата има различни по размер килийки каквито са необходими на пчелата. Затова, мисля че разковничето не е размера на килийките.

Страница 103 от 186 ПърваПърва ... 35393101102103104105113153 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •