Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 172
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Има разбира се, но те едва ли ще го споделят тук. Всичко е постигнато с толкова много труд, има си ноу-хау. Трябва много четене, ровене и много пари.
    И много експерименти. Все пак всеки си пази пазарния дял.
    А защо ли Чорбич не разкрива тайната си за многото майки в едно семейство ?
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Една от най-хубавите теми във форума напоследък. Браво на Матеев, че подхвана нещата. Крайно време е да се разбере, че се работи с хранителни продукти и с живи организми и трябва да се спазват елементарни правила и стандарти. Тук няма значение кой колко пари има. Става въпрос, че от дълги години ни продават боклуци за основи, и това води до много тъжни резултати. Замислете се къде всъщност "живеят" пчелите, къде се размножават къде събират запасите от които се възползваме. Най-важното нещо в пч. семейство след майката са питите а в тяхната основа -восъчните основи, които не са от восък. Няма как пчелите да се чувстват добре като им предлагаме петролни продукти върху които да градят. На всичкото отгоре и с килийки с грешен размер. Темата за размера се подхвана, но остана неразвита, а тя е много важна. Всъщност ние принуждаваме пчелите да градят по големи килийки от тези които им е заложено да градят сякаш ние сме по велики от милиони години еволюция. Точно по големите килийки са първопричината за бурното развитие на вароатозата. Черните пити които се пазят за зимуване са станали с точен размер на килийките, но те са огнище на всякакви болести....
    С вдигането на цената на восъка не забелязвате ли, че не се вдига цената на основите. Хайде сега да се запитаме защо ли? Защото цените са достигнали европейските и ще се появи веднага як внос ако се вдигне цената, но как производителите си запазват печалбата? ЯКО ХИМИЯ. После меда ни бил третиран в европа като долнопробен. Ами много ясно, в него при подробен анализ се откриват следи от какво ли не. Чета тука че някои съфорумници не ползвали микровълнова печка, защото много вредна била :D Абе хора вие какви лайна (без извинение) ядете без да знаете, сега най-после някой започна открито да казва и какви лайна произвеждаме без да знаеме.
    Не вярвам никой производител да се затрогне и да си сменя опаковките и начина на работа от една тема във форума. Ако обаче се появи здрав конкурент а пазара ще се принудят, за съжаление нашия съфорумник за сега няма намерение да изкача на пазара.
    В заключение: БРАВО на Матеев за темата и споделената истина. Някои си нямаха представа, други си го помисляха, трети имаха силни съмнения сега вече всички знаят.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Не съм адвокат на производителите на основи,но изниква въпроса те какво купуват от пчеларите под формата на восък?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Това също е важен въпрос.
    А колкото до микровълновата печка, тя си е вредна, доказано е. А че ядем боклуци така е, защото сме бедни и не можем да си купуваме истински здравословни храни. Както и истински основи. Всеки търси евтиното и после, пчелите не градят. Глупости. Аз си купувам основи само от апиакта Ловеч и ги слагам само на силни семейства и само по време на нектаропоток и не съм имал проядена основа.
    А това за размера на килийките , не го е открил Матеев, знае се отдавна. Ако искаш да нямаш вароа, поддържаш стари и черни пити, защото килийките са тесни и кърлежа не се чуства комфортно в тях, затова предпочита търтивото пило. Но това е нож с две остриета - в старите пити има много бактерии и болести. А в новите и по широки килийки се развиват по здрави и мощни пчели.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от vencii
    Не съм адвокат на производителите на основи,но изниква въпроса те какво купуват от пчеларите под формата на восък?
    завалиите...да ги подпомогнем с дарения, а?
    ...досега никога не съм давал восък за основи. имам си събран, няколко десетки килограми и даже и не ми е минало през ума, да го умешам с нещо, да преебем производителите, щото не ми е за даване, а за мене си....и може би щото съм ПЧЕЛАР, затова и не съм помислял за омешване и печалба....ма от друга страна това си е идея.... wink;

....а производителите, купуват това което са продали, с 30% восъчни подобрения!
    Некъде нагоре из таа тема писах, че не моа да мешат, да ми продават, аз да претапям квото съм зел и да дарявам, производителите пак да мешат и пак да ми продават и аз пак така....и в крайна сметка в 1 основа, восъка да е 3%.....у целата работа по стар адет печели търговеца wink;
    ....Богат работник нема, ама има много богати търговци wink;
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Румене що само за пари говорим.Познавам 3 колеги които до ден днешен си ръсят магазините рамки с нафталин и даването на антибиотик пролетно време е задължително. Какви отрови се вкарват в кошера с разните ленти против акар само господ знае. Бях се отказал от идеята за преса,но май ще трябва да се прави преса и колкото и да е трудоемко ще си правя основи

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    е аз за тва си збирам от години всичкия восък....и от нагодина сметам да го ползвам....за собствени нужди wink;

...иначе нафталина поскъпна и ползващите го пенсионери се ориентираха към ореховата шума wink; ....а за антибиотиците, наистина не разбирам....тва свърши преди десетки години.....
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Например че технологията студено щамповане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВА МЕКИ ОСНОВИ, и именно това принуждава фирмите да слагат някакви допълнителни пластифициращи съставки. Иначе няма как да щамповат върху трошлив материал. Тоест не са виновни фирмите, а остарялата технология.....
    Твърдиш, че Био основи не могат да се произвеждат по метода на щамповането?
    Много пишеш, малко четеш. Обичаш експерименти! Отскочи до Етъра, там трябва да има един чичо, който прави ножове. Нека ти излее един и от същия материал след изливане да го "понащампова" с чука. Дали при еднакъв химичен състав, но различна обработка има еднакви физически характеристики?
    Щамповането е предпочитания метод в световен мащаб. При ниски температури основите са еластични, но имат и недостатък - при високи температури се депланират. Затова Дадант измислил обтелването и разстоянието между основите и рамката. ( Ясно по коя технология е работил. Дали е имал достатъчно парафин през 19 век?)
    Не коментирам суровините, коментирам технология. Дори при 100% чист восък твоите основи ще бъдат по-трошливи от щампованите. Ако си искал да правиш добри основи, си допуснал типичната грешка на българския инвеститор - когато не разбирам нещо водещ критерий е цената.
    Предполагам, почти вярвам, че дребните български производители влагат добросъвестно и без добавки това което изкупят. Това което купуват обаче, недобросъвестно не проверяват. Ако станат напълно добросъвестни, дали ще има какво да изкупят? - това е друг въпрос.

Между другото, аз като стандартен основоползвател си нося восъка за обмяна с основи. Продавачката ми казва че са 100% от чист восък. Ок казвам, прекрасно. Ето тук едни стари и изкривени восъчни основи, връщам ги на цената на восък и искам замяна с нови основи според тарифата.

Аз не знаех но научих, че така не може. 100% чистия восък на основите не се изкупува. Трябва да си го претопя и тогава.
    Е това за мене сложи точка на спора имат ли основите примеси.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Ти си много словоохотлив, но...трудно разбираем. А иначе много неща има да научаваш. Я сега ни научи нас как се добива онази амброзия от овошките. Време и е. Сподели "личния си опит", както обичаш да го правиш, а не да цитираш от "тежката" пчеларска литература. А и Гергьовден наближава - да зарадваме и ние децата и някой друг около нас.
    Working....

Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •