Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 16 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 156
    Доста интересно, по тази логика както разбирам питката може да се постави още ноември ако кълбото е за-формено.Но има някой неща който не са ми ясни
    1. не изсъхва ли питката, ако я поставим по рано
    2.това че започваме толкоз рано с питките, не се ли отразява върху развитието/ сиреч не стимулират ли по този начин майката да започне да снася по рано, отколкото е необходимо.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Преди първия сериозен студ(според синоптичната прогноза) може да се сложи малко кърмова маса - 300-400-500 гр. за да се фиксира кълбото до храната. Като казвам Коледа, това не означава точно 25.12., разбира се. Просто споменавам този голям църковен и всенароден празник за ориентация. Другите дати, които съм споменавал до сега също са ориентировъчни. А пък мога да ви кажа и с голяма доза сигурност - първото пило се появява точно по Коледа. Наистина - в минимално количество, но все пак пило. Т.е. пчелите започват развитие точно по това време.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2012
    Колеги, може ли някой да ми обясни това:Имам едно семейство което е доста слабо защото беше търтовка и много трудно го отгледах това лято.Та вчера го отворих да видя как е и да го постесня малко и се изненадах от това,че имаше пресен мед зад пределната дъска,а вътре при майката и пилото,кото не е много меда е малко.Подхранвал съм го 4-5 пъти със сироп1:1 мед: вода и с разпечатан мед,но той слага зад пределната.Защо?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Няма, чиста е. Но много лесно могат да се добавят. Правил съм го.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Благодаря!
    Започвам сметките.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Пробвам върху три мои кошера Датския метод. Накратко пилото и меда се разхвърлят по други кошери, а пчелите се стръскват на основи
    и се хранят. Те изграждат пити и ги пълнят с мед. Целта (поне аз така я разбирам) е да се махнат старите пити (болестите са главно там).

Аз ги "съжалих" и им оставих по една бяла рамка и на нея по кило незапечатан мед. Храня ги всеки ден по 300-500 гр 1:1 сироп. Така 10 дена. Добре върви засега. Майките има къде да снасят вече. Понатрупаха мед, носят много прашец. Да видим дали ще са живи напролет. Интересно ми е в какво съотношение да е сиропа? Не намерих из нета препоръка за начин на хранене при този метод. Май Матеев го е правил (той го нарича гол рой. мисля го е прилагал по-рано - юли месец). Сигурно инвертиран сироп е по-добре.

Двете семейства бяха силни, а едното средно (даже слабичко) с млади майки. Слабото и то се оправя и не е много по-назад от другите.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Тъй като се омешаха мненията за зазимяване и къде да са магазините през зимата, преди 2 дни ми дойде на акъла да зазимя един кошер. Тазгодишна отводка ДБ на 6-7 пити в момента, 3 с пило, я центрирах в средата на десетак плодник. Не съм размествал местата на питите, само преместих всички пити към средата. Това същото съм го гледал на клипове в тубата преди доста години. Сръбски и руски клипове. В руските задължително завиваха питите от страни с плат. В сръбските нямаше завиване и отстрани си беше празно пространство. За сега моя остава така, до третирането с ОК ще осмислям ДАЛИ и с КАКВО да ги завия от страни. Входа е на запад.

Аз бих го оставил така, без никакви парцали и прегради. Но не ме слушай, щото не разбирам и не давам акъл безплатно. Освен това ме е гнус от ДБ.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Аз бих го оставил така, без никакви парцали и прегради. Но не ме слушай, щото не разбирам и не давам акъл безплатно. Освен това ме е гнус от ДБ.
    Ми повръщай, човешко е.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Тъй като се омешаха мненията за зазимяване и къде да са магазините през зимата, преди 2 дни ми дойде на акъла да зазимя един кошер. Тазгодишна отводка ДБ на 6-7 пити в момента, 3 с пило, я центрирах в средата на десетак плодник. Не съм размествал местата на питите, само преместих всички пити към средата. Това същото съм го гледал на клипове в тубата преди доста години. Сръбски и руски клипове. В руските задължително завиваха питите от страни с плат. В сръбските нямаше завиване и отстрани си беше празно пространство. За сега моя остава така, до третирането с ОК ще осмислям ДАЛИ и с КАКВО да ги завия от страни. Входа е на запад.
    Има още време. Подхранвай я и ще я зазимиш като всички останали семейства защото ще се изравни.

Страница 10 от 16 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •