Приятели мой познат ми сподели че едно негово сем. е заложило вече роево настроение.Маточниците са на около 3 дни.
Приятели мой познат ми сподели че едно негово сем. е заложило вече роево настроение.Маточниците са на около 3 дни.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Имам въпрос към по опитните колеги ,как да предотвратя изпадането в роево състояние на семействата при това лошо време което се задава. Кошерите са със магазини които са запълнени на 80-90% с мед , преди поставяне то им са изградили по 2-3 основи и нито един не беше заложил роеви маточници . Сега 3-4 лоши дни сигурно ще им подействат доста стимулиращо как мислите а? Как да противодействам на това.
Това е проблема на ДБ много лесно изпада в роево състояние.
Рояване ли , да ама не wink; ,от акацията почти нищто не събраха пчелите поради простата причина че в района на пчелина има не повече от 100-150 дървета.Прегледах ги и видях че са малко гладни.Само 2 семейства са заложили маточни чашки който са заредени но не са запечатани.Чудя се как е най добре да постъпя с тях така че хем да не ги изпусна хем и да съберат мед от слънчогледа.Утре ще им приложа някакъв номер, ама да видим кой на кого,аз на тях или те на мен![]()
Първоначално публикувано от Aleksiev
След колко време ще ти цъфне слънчогледа?Ако си отговориш на този въпрос ще знаеш как да постъпиш.![]()
Абе то един слънчоглед та нема що, да има 400-500 дк.максимум даже не знам дали ще има нещто и от него.Напоследък ми минават мисли да местя пчелина .ОКТОПОДА ЗА 3 ПОРЕДНА ГОД.засаждат царевица в момента 6 дни пръскат , от 4 до 15 май пак пръскаха..... Колкото до роевите семейства мисля да приложа номера който ми предлага колегата Stanko 1972 .
Здравейте скъпи колеги пчелари. Аз съм един млад пчелар, едва на 18 години. Имам вече 5 кошера и петте са пълни. Аз и баща ми всъщност се занимаваме. В момента правя проект на MS Word, ще го отпечатвам на хартия, на тема "Какво е да си пчелар?". Тъй като съм 12 клас искам да запозная класа ми с основите за пчеларството. Горе долу съм обхванал от всяка тема по малко, но имам разни затруднения за които не мога да намеря информация и самия лично аз не знам.
Имам 2 основни въпроса:
1) Може ли да ми кажете основни признаци за роене с включени картинки? В смисъл заставаш пред кошера, отваряш го - ако видиш признаците да познаеш, че ще се рои.
2) Не можах да намеря в интернет, но на кое се вика маточник?
Мерси предварително!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))