Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 12 ПърваПърва ... 89101112 ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 306

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    18.12.2011
    При мен също не приеха 2 майки, не става обаче въпрос за отводка, а за смяна на майки. Убих старите и ги пуснах обратно в кошерите, след 24 часа сложих новите в кутии. След като отворих семействата след 3-4 дни видях че майките са излезли, но кошерите бяха неспокойни, което подсказваше, че са без майки - бяха ги убили.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Грешката ти е, че си убил старите майки. Трябваше да ги извадиш с по две пити пило и една прашец и да ги настаниш в нуклеуси.Нуклеусите ги оставяш до старите семейства. После подаваш новите майки в клетките да си ги освободят сами, като това отнема поне 24 часа през които свикват с тях. След като заработят новите майки решаваш дали да си оставиш нуклеусите като помощни семейства до спиране на яцеснасянето. Другата възможност е да си заземиш старите майки като резервни за на пролет когато може мнооооого да ти трябват без значение какви са само да докараш до месец май. Третия вариант е твоя случай в който новите не се приемат и пак си обединяваш семействата ако няма други млади майки под ръка.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz
    Грешката ти е, че си убил старите майки.
    Това нее грешка.Грешката е,че е изчакал 24ч.-време достатъчно,пчелите да усетят осиротяването и да заложат свищеви маточници.

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    Ако работите с ДДБ-тов кошер е така, но при ЛР-товия кошер нещата са къде по-лесни. По време на пашата от рапица семействата обикновенно стигат с пило и мед на два корпуса, че и повече. Тя зацъфтява в нашия район около 3-4.04. и продължава дълго - около месец, а ако превалява и повече. Преди тази дата роене не може да има, защото няма условия за това. Никой не е хващал рой през Март. Тръгне ли пашата само работиш за мед. Това искат пчелите и това ще правиш. Слагаш отгоре магазини. Може да използваш ХР (решетка на Ханеман). Обаче, както е темата, ако искаш да създадеш нови семейства не я слагай, за да имаш много пило. Ако майката се качи в магазините не е лошо, а даже е добре. Това пило ще използваш после. Роенето е характерно за безпашев период. Когато наближи края на пашата трябва да имаш Рошфусов корпус (160 мм - чети Иван Венер) и Рошфусова решетка. С магазинните пити с пило правиш малки отводки в отделенията на РК. Долу в плодника ще извъртиш меда да отвориш място майката да снася. А горе - една пита с мед и една с пило в четирите отделения. Майката трябва да я върнеш в плодника. Тя не трябва да престава да снася. След 4-5 дни отваряш горе и гледа - ако има основи на маточници, оставяш хубавите. В другите или дори в едно отделение да нямаш маточник (може да са със запечатано пило) ще поставиш след 12-тия ден запечатан маточник от друго отделение и така ще получиш нови още 4 семейства в нуклеуси. Нататък е лесно. Забравих - РК трябва да е с нисък размер според рамките. Отдолу е дъстака с ханемановите отвори (рошфусова дъска - виж Иван Венер)

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    Пчелари, които не си купуват литература по-трудно ще се справят. Многокорпусния кошер е най-добър за изкуствено роене. Обикновено в роене пчелите изпадат, когато пашата е слаба или премине. Преди малко писах и натиснах отговор, но не се появи теста ми. Виж Иван Венер. Всички пчелари трябва да минат от ДДБ система (класическа) на многокорпусна. Тя може да е и с ДДБ-тови рамки. Просто корпусите трябва да се въртят. По време на пашата от рапица си караш на мед и разширяваш с рамки отгоре без ХР за да има пило дори и в магазините. Нали говорим за размножаване. Това пило после ще трябва за отводките в Рошфусовия корпус. Но в практиката става не така както искаме. Ако нямате ранна паша, роенето го оставете за след единствената паша, но мислете каква храна ще оставите на увеличения брой семейства после.

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    Изкуствено роене може и за смяна на майката с млада. Ако семейството е с двугодишна майка и е силно вече е време да я сменим. Но нека да я караме по-просто - след пашата разделяш на две само семейства, които пращят по шевовете от пчели, ако следващата паша е далече. Това обаче е капан за основното семейство. С всички кошери не може по този начин. Нямаш ли в момента нова майка - не прави така. Ето какво правя аз в подобни случаи: През цялата рапица само надграждаш с магазини. Работя с ЛР-тови кошери и с ДДБ. Но и при всички дъната са отделно от плодника. Това се нарича многокорпусна система. Тя може да е и с ДДБ-тови рамки. Система Лангсрот-Рут е само при рамки с височина както знаете 230 мм. Цепи ли се дъното е многокорпусна система. Значи - увеличаваш, увеличаваш и след рапицата делиш. Горе е майката с всичкото пило и мед (дори и на два корпуса), а долу само запечатано пило, но ако са свършили рамките е идеално да няма пило . само извъртяни от меда корпуси. Разделяш плътно с разделителна табла (аз слагам прост чувал от захар). Горе отваряш вход и го стесняваш, защото отнемаш там летящите пчели. Те са вече долу. Долу след един ден поставяш оплодена майка в клетка и отваряш единия вход на кърмовата маса. Приемането е 100 %. След седмица отваряш да видиш снася ли майката. Ако видиш яйца не я търси. По-горе писах как пък да си направиш майка за да не купуваш. Само че губиш един месец. Не е фатално, ако обаче пашата ти е късно (слънчоглед и нямаш кориандър). Задължително едното семейство при слънчогледа става помощно и работиш с две майки, разделени с магазините от мед и две ханеманови решетки - едната над основното семейство, а другата под помощното. Вади мед - не ти е работа. Господ само да даде малко дъжд. Ако работиш да продаваш отдоки - тогава работиш с Рошфусов корпус. Трите отводки продаваш, а едната остава за помощно семейство и после с нея след последната паша сменяш старата майка. През новата година - пак отново . правиш след рапицата втората майка и така до края на света...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Имах няколко опита с рошфусови корпуси и не съм особено доволен. Най-слаби резултати получих при описания от колегата вариант с присъствие на майка в плодника и рошфусов корпус. Успеваемостта при този вариант клонеше към нула. Малко по-добре бяха нещата със кошер само от рошфусови корпуси, 4 бр. Там успеваемостта беше 50%, но това за мен е незадоволително. Следващия сезон пак ще има проби и се надавам на по-добър резултат, но вече паралелно ще ползвам и множество оплодни сандъци за да сравнявам и за да съм сигурен, че ще имам необходимите майки. Ако колегата е усетил някаква тънкост при работата с рошфуса моля да сподели.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Нека развием и тази тема и да попитам!
    Имам в един кошер 2-3 добри маточници и сега мисля да отделя майката ,да разделя на три кошера в двата кошера по равно пило и мед и по един маточник и на нови места,а майката с една пита и ВО на старото място със летящите пчели и сироп разбира се.Или да си сменя някой майка ама като са замисля сезонна тепърва започва ще има време и за подмяна на майките!
    Вашите съвети?
    п.с.-ако питате целя ли да увеличам бройките да целя,имам празни сандъци .

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    Добре си го намислил, според мен.
    Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Нека развием и тази тема и да попитам!
    Имам в един кошер 2-3 добри маточници и сега мисля да отделя майката ,да разделя на три кошера в двата кошера по равно пило и мед и по един маточник и на нови места,а майката с една пита и ВО на старото място със летящите пчели и сироп разбира се.Или да си сменя някой майка ама като са замисля сезонна тепърва започва ще има време и за подмяна на майките!
    Вашите съвети?
    п.с.-ако питате целя ли да увеличам бройките да целя,имам празни сандъци .
    Ако майката и старите пчели ги оставиш на 1 пита и 1 ВО , ще им е тясно

Страница 10 от 12 ПърваПърва ... 89101112 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •