Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 24 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 236
    Когато се отглеждат в лежаци,презимуват без проблеми. Не е нужно отопление,подгряване,прове тряване и други глупости /за хора без работа/.Във всеки лежак има по две семейства - основното и в съседство отводка. Топлят се сами.Всеки кошер има по три долни и горни прелки, чрез които се осъществявя необходимата вентилация и не се допуска образуването и натрупването на влага.
    В няколко лежака зимуват по 4 отводки на по 5-6 рамки /лежаците са 25 рамки и с 4 долни и горни прелки/.
    Много от проблемите се дължат на неподходящата система кошери ,които се използват.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Много от проблемите се дължат на неподходящата система кошери ,които се използват.[/quote]

Не е вярно това, г-н Лежаков, всички проблеми идват от незнанията на г-н Пчеларя.
    Всяка система кошери е подходяща, стига да се работи по правилната за нея технология. А да не говорим, че ДБ и Лежака в чистите си варианти, са доста остарели системи. Само ние българите си падаме по тях. Не случайно сърбите на ДБ кошера му викат Бугарка.
    Друг е въпроса, че в лежака можеш да зазимиш 4 отводки, за да имаш резервни майки, ако някоя даде фира и то за да спасиш или подсилиш основно семейство напролет.

Nic 59
    Guest
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Когато се отглеждат в лежаци,презимуват без проблеми. Не е нужно отопление,подгряване,прове тряване и други глупости /за хора без работа/.Във всеки лежак има по две семейства - основното и в съседство отводка. Топлят се сами.Всеки кошер има по три долни и горни прелки, чрез които се осъществявя необходимата вентилация и не се допуска образуването и натрупването на влага.
    В няколко лежака зимуват по 4 отводки на по 5-6 рамки /лежаците са 25 рамки и с 4 долни и горни прелки/.
    Много от проблемите се дължат на неподходящата система кошери ,които се използват.
    Докторе, не смяташ ли че много бързо литна със квалификациите кой е глупав кой няма работа?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хаха Евгени , това за ДБ и Бугарката вярно лие ? Значи и ний сме дали нещо на света Сега се сещам , че руснаците викат на ъглошлайфа - болгарка , ма и те като нас не могат без него

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Абсолютно вярно е.

Потребител
    Регистриран
    09.10.2010
    Не бих казал че сърбите са по-добри пчелари. Французите също предпочитат ДБ. А семейство с добра майка, не зависи от системата, технологията и т.н., всичко това е за улеснение на пчелара.

Наблюдател
    Регистриран
    24.01.2012
    Това изследване на Радоев,има ли повече данни за него? Например каква е била вентилацията на кошера ,дебелина на стените на кошера .. Ако кошера е с отовр на дъното и позволява излишната влага да не се натрупва би било логично изолираният кошер да даде по добри резултати. Аз има един такъв закупен преди 3 години и винаги се е развивал първи и дава много мед и пчели ,но дъното му е с отвор на дъното.

Потребител
    Регистриран
    12.07.2012

Зазимяване и още нещо

Искам да ви попитам няколко въпроса и се надявам, че ще има добри пчелари които да споделят своя опит. Прочетох доста във форума по въпросите, но гледам че повечето пчелари са си изградили своя технология. Другата седмица ще сваля магазините и искам да ви попитам кога трябва да започна да слагам лентите на Варостоп и задължително ли е ? Кога трябва да започна да подхранвам със захарен сироп за зазимяването, понеже нямам мед за да подхранвам с него. Прочетох едно мнение, че може като махна магазините да извадя по една пита от плодника с мед на която няма пило и да им я върна при зазимяването, какво мислите вие за този метод ? Колко пити с мед е нормално да имат за да могат да изкарат зимата и пречи ли им това, че са го запечатали? Ако има и др мероприятия които е необходимо да се направят през месец август ще съм мн благодарен ако ги споделите. Наистина малко мн въпроси задавам, но по добре да питам сега от колкото зимата след като ги уморя от глад Благодаря предварително на всички които споделят своя опит

аз за зазимяването мисля от пролетта.По време на акацията дърпам пити с мед, след липата отново дърпам.Края на Юли правя преглед и дърпам по още 1 пита, като на тяхно място слагам празни или основи, да има майката къде да снася.Колкото до лентите, до 15 август, гледам да съм ги сложил.Колко по рано почне борбата с акара, толкоз по добре.Сега мисля как да увелича пилото, и пчелите за есента, меда който съм дръпнал през годината, ще го върна седмица, две преди окончателното зазимяване.Колкото до това, колко пити трябват, зависи от системата.Аз съм с Дадан Блат, и гледам да имам минимум 15 килограма мед, в плодника на всеки кошер.За махане на магазини е още рано, поне при мен.Аз лично ще ги махна края, на Август.

Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    аз за зазимяването мисля от пролетта.По време на акацията дърпам пити с мед, след липата отново дърпам.Края на Юли правя преглед и дърпам по още 1 пита, като на тяхно място слагам празни или основи, да има майката къде да снася.Колкото до лентите, до 15 август, гледам да съм ги сложил.Колко по рано почне борбата с акара, толкоз по добре.Сега мисля как да увелича пилото, и пчелите за есента, меда който съм дръпнал през годината, ще го върна седмица, две преди окончателното зазимяване.Колкото до това, колко пити трябват, зависи от системата.Аз съм с Дадан Блат, и гледам да имам минимум 15 килограма мед, в плодника на всеки кошер.За махане на магазини е още рано, поне при мен.Аз лично ще ги махна края, на Август.
    Казваш, че лентите Варостоп ги слагаш до към 15 август, а пък магазините ги махаш в края на август. Как става тази работа, та нали препарата от лентите ще се разнесе и в магазинните пити, което не е желателно. Питам така, тъй като и аз съм начинаещ.Не трябва ли след като се свалят магазините и тогава да се третират против акара с препарати.

Страница 10 от 24 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •