Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 39 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 385
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Тъй.
    Виж тази снимка (на колега от ФБ е не е моя)

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	кафези.jpg
Прегледи:      218
Размер:	94.5 KB
ID:	3065

Досегашните са нещо като тези от дясно на снимката - металните. Но са големи и са само два.
    Колегата собственик на снимката, каза, че е най доволен от тези които се виждат насреща.
    Аз харесах този с двустранната хранилка (пак на същия колега)

Име:	кафези2.jpg
Прегледи:      216
Размер:	96.8 KB
ID:	3066

Но не знам има ли някакви недостатъци (колегата не каза). Затова съм се насочил кум препоръчаните от него като вид, но всичките с външна хранилка за люцерна. Всичките му снимки, тук:https://www.facebook.com/profile.php...6149590&type=1

Предвид факта, че ме мързи да се науча да чертая, ето една скица "на ръка":

Име:	WP_000296.jpg
Прегледи:      216
Размер:	142.1 KB
ID:	3068

обяснения:
    1. Първи и втори етаж са неразделни
    2. Краката са от гредички 6х8см
    3. Подовете и страниците са от военни сандъци (четох за "солетите" ма няма матр'иал)
    4. Таваните са от подръчни плоскости.
    5. Долния таван е наклонен напред и настрани и е покрит от ламарина за по-лесно почистване. Колебая се ламарината от алуминиеви плаки ли да е или поцинкована.
    6. Хранилките от поцинкована ламарина и решетка с "око" 4-5см
    7. Вратичката е с панти отдолу и се отваря на 180 градуса
    8. Поилките са тенджерки, а за хранилките за гранули и жито, още не съм го измислил.

Зайците живеят в закрито, неотопляемо помещение, на пръстен под. Кафезите опират в стените. Има една кошара за подово отглеждане, като може да се направи още една. И двете са с размер ~ 2 х 2.5м

Мнение? Че утре ги почвамммм....
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Да, на колегата могат да ти служат за ориентир, но имам някои допълнения. По твоите точки 1, 2, 4 и 7 - да. По т. 3 - за страници - да, но за пода горещо ти препоръчвам да търсиш друг материал ако не искаш след една година да ремонтираш. Букови дъски от някой палет не можеш ли да извадиш? Или салкъм най-добре. Разбичваш на летви 3-4 см и ковеш през 1,5 см. Има и много подходящи сита с такъв размер на окото, рабицата не става. Около 1/3 от пода може да е с плътни дъски. По 5 - наклона напред не ми допада, предпочитам наклон назад. Ламарина-каквато имаш, аз съм с поцинкована и с покривна мушама. Т.6-да, капак задължително+райбер или ключалка. 8- мани ги тенджерките, като идеш на Плевен си купи нипелни поилки, ще видиш и бункерните хранилки какво представляват и ще си направиш и такива, подвижни. Още съображения - никакви отвори по-големи от око на рабицова мрежа. Дървени ъгли където са удобни за гризане ги обличаш с ламарина или ал.профили за шпакловка. Нагласи ги странично да можеш да закачаш родилното сандъче. То е с капак, с ключалка и да е под нивото на пода с 4-5 см. Входа на сандъчето се затваря с ламарина, която да е на плъзгачи към стената на сандъка. Сандъка го мисли да е двоен или ако е голям пък да може да се прегражда- за угояване на мъжките. Подовете с тия размери спокойно ги преграждаш на две и във всеки бокс гледаш зайка с малките. Към третия месец мъжките ги изкарваш по кафезите по 2-3 броя, женските остават на стадо до клането. Пръст, кирпич - много обичат да ровят. Ето и две снимки за ориентация от онази книжка с жълтите корици.

Име:	P1040039.jpg
Прегледи:      212
Размер:	146.1 KB
ID:	3069Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P1040038.jpg
Прегледи:      213
Размер:	106.0 KB
ID:	3071
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Свободно боксовото крие някой рискове преди години за една вечер една гадинка НА 88бр готови за клане им прегриза вратовете .Освен това е малко не рентабилно относно угояването
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Да, на колегата могат да ти служат за ориентир, но имам някои допълнения. По твоите точки 1, 2, 4 и 7 - да. По т. 3 - за страници - да, но за пода горещо ти препоръчвам да търсиш друг материал ако не искаш след една година да ремонтираш. Букови дъски от някой палет не можеш ли да извадиш? Или салкъм най-добре. Разбичваш на летви 3-4 см и ковеш през 1,5 см. Има и много подходящи сита с такъв размер на окото, рабицата не става. Около 1/3 от пода може да е с плътни дъски. По 5 - наклона напред не ми допада, предпочитам наклон назад. Ламарина-каквато имаш, аз съм с поцинкована и с покривна мушама. Т.6-да, капак задължително+райбер или ключалка. 8- мани ги тенджерките, като идеш на Плевен си купи нипелни поилки, ще видиш и бункерните хранилки какво представляват и ще си направиш и такива, подвижни. Още съображения - никакви отвори по-големи от око на рабицова мрежа. Дървени ъгли където са удобни за гризане ги обличаш с ламарина или ал.профили за шпакловка. Нагласи ги странично да можеш да закачаш родилното сандъче. То е с капак, с ключалка и да е под нивото на пода с 4-5 см. Входа на сандъчето се затваря с ламарина, която да е на плъзгачи към стената на сандъка. Сандъка го мисли да е двоен или ако е голям пък да може да се прегражда- за угояване на мъжките. Подовете с тия размери спокойно ги преграждаш на две и във всеки бокс гледаш зайка с малките. Към третия месец мъжките ги изкарваш по кафезите по 2-3 броя, женските остават на стадо до клането. Пръст, кирпич - много обичат да ровят. Ето и две снимки за ориентация от онази книжка с жълтите корици.
    Букови дъбови и акациеви дъски не'а. Ма те и досега караха на чамови. Обаче имат хранилки за жито удобни а за гризкане...
    Наклона напред е щото са опрени до стената. поилките не са нипелни щото зимата замръзват.
    Родилните сандъчета. Гледах, че ина практика да не са "боксове" а по-скоро ограждения в кафезите 10-15см високи е единия ъгъл на кафеза.

Да оправя "роенето", угояването ще го мисля...
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Капанец, затова казвам че навсякъде трябва да има ключалки и най-голям отвор като око на рабица. Аз също преди години гледах мъжките в бивша кочина, отдолу цимент, отстрани желязо, отгоре небе. В един момент 5 бр. готови за клане паднаха геройски пред някаква си бялка и оттогаз всичко е облечено в рабица. Рентабилността всеки сам си я изчислява, също като при пчелите.
    Корагруп, родилните сандъчета са за твое удобство. Особено ако имаш зайки първескини. Иначе аз на старите зайки в боксовете зимата им слагам една дървена щайга с малко слама, пролетно и есенно време заграждам с три тухли единия ъгъл и направо й хвърлям вътре сламата, тя се оправя.

Наблюдател
    Регистриран
    13.03.2014

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А, от руснаците може много да се научи. И в тюбето и у фермерския им сайт е пълно. Имам една статия с чертежи, двоен триетажен кафез, ама нещо не мога да я намеря из папките. Списание "Моделист-конструктор", 81 или 2ра година

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Нещо не намирам как се качват снимки.
    Моите са модулни на три етажа по два за майките, а за угояване три етажа по три кафеза.
    Не си направил тава на долния кафез.Желателно е, ако искаш да си улесниш работата да сложиш за под, точкована поцинкована мрежа 15-15.
    Тавите от алуминий ще се раздробят по бързо.
    От поцинкована ламарина можеш да направиш тавата по дълга напред и както има наклон всичко течно ще може да събереш в кофа.
    Улесняваш си почистването.Тавата веднъж седмично е напълно достатъчно да изхвърляш и почистването става удоволствие.
    Хранилките за гранули си ги правих сам от поцинкована ламарина 0,4 че по лесно се огъва, но ще кача снимка като имам повече време да се оправя със качването на снимки

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от галин Виж публикацията
    Нещо не намирам как се качват снимки.
    Моите са модулни на три етажа по два за майките, а за угояване три етажа по три кафеза.
    Не си направил тава на долния кафез.Желателно е, ако искаш да си улесниш работата да сложиш за под, точкована поцинкована мрежа 15-15.
    Тавите от алуминий ще се раздробят по бързо.
    От поцинкована ламарина можеш да направиш тавата по дълга напред и както има наклон всичко течно ще може да събереш в кофа.
    Улесняваш си почистването.Тавата веднъж седмично е напълно достатъчно да изхвърляш и почистването става удоволствие.
    Хранилките за гранули си ги правих сам от поцинкована ламарина 0,4 че по лесно се огъва, но ще кача снимка като имам повече време да се оправя със качването на снимки
    Супер. Чакам с нетърпение снимките. Те се качват като докато пишеш, натиснеш иконката с едно квадратче с дърво в него. Трябва да е активно прозорчето "от компютъра", -> Избери файлове -> Можеш да качиш повече от един файл наведнъж -> Натискаш качване на файлове и си готов.
    Георги Корчев се казвам

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич

Страница 10 от 39 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •