Слагай лимонтузу, по принцип ако пчелите са ти силни няма как да вкисне 1 хранилка е дигат за час-два. Особено сега както пашата е към своя край
Слагай лимонтузу, по принцип ако пчелите са ти силни няма как да вкисне 1 хранилка е дигат за час-два. Особено сега както пашата е към своя край
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Пашата стана оскъдна и се налага хранене за да не спре развитието на семействата и да има млади пчели за презимуването.Времето е сухо и спря нектароотделянето през августовските жеги.Започнах подхранването,но за да няма кражба храня само със сироп като слагам на литър и таблетка бирена мая която придава лош мирис и пчелите не се възбуждат докато не минат минимум 4 до 5 часа,а вече тогава се стъмва.Знам,че подхранването трябва да се извършва късно следобяд,но понякога не разполагаме тогава със свободно време и това е идеален случай за подхранване и по рано през деня.А така и осите не са активни.Пък оси тази година колкото искаш,като кучета са.Направих капани,но те пак идват отнякъде.А сега вече и гроздето допълнително ги възбужда и са много нахални.
Гледам ги моите летят още и носят. Има много пило, значи майките снасят добре. Има много запаси мед. Чудя се дали изобщо да ги подхранвам. Да не вземат да запълват празните килийки и да пречат на майката.
След като има добър летеж и носят нектар и прашец - не е нужно да се похранва. Подхранват се само слабите семейства и отводките.
Вчера бях при колега на пчелина му и забелязах, че почти нямаше никакъв летеж, на всякъде всичко е изгоряло. По летежа най добре се разбира , кога свършва пашата - кога свършва старата пчеларска година и кога започва новата пчеларска година.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Колега vanHanegem, Може ли да споделиш как мога да се сдобия с книгата на Иван Сергеевич Лонин .Или как и е заглавието?
Благодаря Ви,ще се радвам да я имам.
Здравейте колеги,
Първо да уточня, че съм начинаещ пчелар. В края на юни взех първите си четири отводки. Оттогава досега ги подхранвам с около 300 мл захарен сироп 1:1 през ден, като не съм вадил мед. Забелязах днес, че едно от семействата не беше усвоило сиропа, а по принцип досега винаги го усвояват в рамките на по-малко от ден. Това семейство има около 6 пити със запечатан мед на 80% може би, 2-3 частично изградени пити с пило, нектар и малко запечатан мед и една неизградена восъчна основа, но тя е последна рамка, предполагам затова не са я почнали.
1. Възможно ли е да не прибират сиропа за да си оставят свободни килийки за снасяне на майката или има някаква друга причина?
2. Добра идея ли е да сложа още един корпус отгоре (с многокорпусни кошери съм) като в долния корпус оставя 6-7 пити с мед, пило и нектар, а в горния отново 6-7 рамки, но да редувам восъчни основи с пити с мед и нектар?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))