Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 11 ПърваПърва ... 891011 ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 286

Преглед на хибрид режима

Слагай лимонтузу, по принцип ако пчелите са ти силни няма как да вкисне 1 хранилка е дигат за час-два. Особено сега както пашата е към своя край
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Пашата стана оскъдна и се налага хранене за да не спре развитието на семействата и да има млади пчели за презимуването.Времето е сухо и спря нектароотделянето през августовските жеги.Започнах подхранването,но за да няма кражба храня само със сироп като слагам на литър и таблетка бирена мая която придава лош мирис и пчелите не се възбуждат докато не минат минимум 4 до 5 часа,а вече тогава се стъмва.Знам,че подхранването трябва да се извършва късно следобяд,но понякога не разполагаме тогава със свободно време и това е идеален случай за подхранване и по рано през деня.А така и осите не са активни.Пък оси тази година колкото искаш,като кучета са.Направих капани,но те пак идват отнякъде.А сега вече и гроздето допълнително ги възбужда и са много нахални.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Гледам ги моите летят още и носят. Има много пило, значи майките снасят добре. Има много запаси мед. Чудя се дали изобщо да ги подхранвам. Да не вземат да запълват празните килийки и да пречат на майката.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    м. Да не вземат да запълват празните килийки и да пречат на майката.

Ако се страхуваш от блокаж има решение-просто махаш водата от сиропа.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    След като има добър летеж и носят нектар и прашец - не е нужно да се похранва. Подхранват се само слабите семейства и отводките.
    Вчера бях при колега на пчелина му и забелязах, че почти нямаше никакъв летеж, на всякъде всичко е изгоряло. По летежа най добре се разбира , кога свършва пашата - кога свършва старата пчеларска година и кога започва новата пчеларска година.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ако се страхуваш от блокаж има решение-просто махаш водата от сиропа.
    Какво имаш в предвид?
    Ако е по рядък сиропа няма ли да качват по малко?

Наблюдател
    Регистриран
    13.10.2014
    Пчеларски район
    гр.Шумен
    Колега vanHanegem, Може ли да споделиш как мога да се сдобия с книгата на Иван Сергеевич Лонин .Или как и е заглавието?

Цитат Първоначално публикувано от apiary Nedev Виж публикацията
    Колега vanHanegem, Може ли да споделиш как мога да се сдобия с книгата на Иван Сергеевич Лонин .Или как и е заглавието?
    Ако не възразяваш, че аз ти отговарям, книгата е издание и се разпространява от Апиинфоцентър Котларски. Във вестник Пчели може да видиш адреса и телефона и да си я вземеш на място или да си я поръчаш по куриер. Дано съм бил полезен.

Наблюдател
    Регистриран
    13.10.2014
    Пчеларски район
    гр.Шумен
    Благодаря Ви,ще се радвам да я имам.

Наблюдател
    Регистриран
    19.08.2015
    Пчеларски район
    гр. Аксаково, област Варна
    Здравейте колеги,

Първо да уточня, че съм начинаещ пчелар. В края на юни взех първите си четири отводки. Оттогава досега ги подхранвам с около 300 мл захарен сироп 1:1 през ден, като не съм вадил мед. Забелязах днес, че едно от семействата не беше усвоило сиропа, а по принцип досега винаги го усвояват в рамките на по-малко от ден. Това семейство има около 6 пити със запечатан мед на 80% може би, 2-3 частично изградени пити с пило, нектар и малко запечатан мед и една неизградена восъчна основа, но тя е последна рамка, предполагам затова не са я почнали.
    1. Възможно ли е да не прибират сиропа за да си оставят свободни килийки за снасяне на майката или има някаква друга причина?
    2. Добра идея ли е да сложа още един корпус отгоре (с многокорпусни кошери съм) като в долния корпус оставя 6-7 пити с мед, пило и нектар, а в горния отново 6-7 рамки, но да редувам восъчни основи с пити с мед и нектар?

Страница 10 от 11 ПърваПърва ... 891011 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •