Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 304
    Nic 59
    Guest
    Струва ми се че знаеш отговора но приемаш само част от него. Естествено че не могат. Над кълбото /и напред към задната страна на кошера/ кълбото стои върху част от меда но основната част стои на празни пити. При нужда когато се дава рамка с мед хоризонтално над гнездото задължително се затопля за бързо сваляне на меда. Не ми се рови да търся снимка на рамка при подобен спор за да покажа нагледно как трябва да изглежда, колко мед трябва да има на нея, къде и колко е ложето където правят кълбото.

Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Убедихте ме колеги. От тази есен махам всичкия мед при зазимяване. Да не им е студено на хайванчетата.

А за алпийския кошер дали важи също, че е за по-мека зима? Щото и неговата рамка е малка? ????

Поздрави.
    Много добре си решил.И понеже знам, че си и голям природолюбител, ти предлагам да обиколиш в района си и ако има хралупи с "диви" пчели, и на тях им извади всичкия мед, че да не им е студено през зимата. И без това като няма пчелар, който да се грижи за тях, сигурно ще умрат. wink;

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Re: Зимуване

Цитат Първоначално публикувано от kostadinstoyanov
    С риск и аз да бъда обвинен в смело изказване, искам да споделя своя опит. При първото затопляне през I-II, 12-14 градуса, аз отварям и изваждам средните, останали без мед рамки, даже и да има по малко снесено на тях. Изваждам и излишните медени отстрани, и за мен те са "буца лед."
    Вярно е, че зимата край морето е мека, ама каква е пролетта? Колко време и слънце са нужни на морската вода за да започне да се стопля?
    Абсолютно адекватно и полезно действие за този период, януари - февруари - март, което действие се прилага за слаби семейства.

Справка: Метод на Блинов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    кълбото стои върху част от меда но основната част стои на празни пити. .
    Сега съм напълно съгласен,но имам и друг въпрос.Трябва ли да се притеснявам,като имаме впредвид студеното време, за основните ми семейства,понеже в момента имат не по малко от 20кг мед в плодниците(дб),че и питка отгоре.

Nic 59
    Guest
    Не, толкова мед в момента е плюс. Меда е буфер при резки промени на температурата и дава време на пчелите да организират кълбото по удачно. Но след време /при пило/е минус защото "акумолират" не само топлина но и студ.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    Но след време /при пило/е минус защото "акумолират" не само топлина но и студ.
    Да разбирам ли,че февруари март повечето мед в кошера ще се отрази зле на развитието на пчелното семейство?

Nic 59
    Guest
    Да, за това се слага зад пределната дъска където влиянието му е силно намалено а пчелите могат да го усвояват от там при нужда, а свръх запасите се махат от кошера.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Зравейте,днес след студа 1 семейство по малко,преместили са се зад преградната и там са си умряли ,бях забравил да му сложа затоплящи материали отгоре само на него . така ,че грешката е само моя а не студеното време .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Че какво е имало зад преградната дъска за да се преместят там. Липсата на отоплителни материали отгоре в никакъв случай не е аргумент за смъртта на това семейство. По-скоро грешката е някъде другаде.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Празни пити ,били са с малко мед

Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •