Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 17 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 164
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не знам какво имаш в предвид като казваш една стандартна хранилка, предполагам 800 мл. Това според мен е малко за една седмица на безпашие, но ти си знаеш.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Мисля ,че проблема е по-скоро в недостика на прашец.Само със сироп май не отделят восък.Тази година ще пробвам с подхранване два пъти седмично.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Ти да си чувал някой да дава прашец?

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не знам какво имаш в предвид като казваш една стандартна хранилка, предполагам 800 мл. Това според мен е малко за една седмица на безпашие, но ти си знаеш.
    Стандартната не събира и половинка,зависи от наклона!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Да чувал съм разни работи.Някои имат в излишък ,даже добиват за продан.Аз се мъча с хлебна мая и витамини.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    О.к. сложи в сиропа някакъв стимулант за майката, било то стартовит или мая или нещо друго и ще разбереш, че от прашеца няма нужда, но както ти казах ти си преценяваш.
    Не знам от колко време се занимаваш с пчеларство, но има доста неща тепърва да установиш.Успех!

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Защо ти е прашец за строжа,това са белтъчини и са за кърмовата храна!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Добро утро на двамата колеги .Благодаря за проявения интерес.Все пак когато пишете някои работи ,хвърляйте по едно око на профила ,на опонента.За храненето и градежа в моите книги пише ,че за да отделя восък пчелата трябва да поема обилно нектар и прашец.Успешен ден.

Наблюдател
    Регистриран
    29.10.2011
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Аз топя далаци и разпечатки с парна соковарка.За хората с малко кошери върши чудесна работа.https://www.youtube.com/watch?v=5-KLsmf_zCM

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Далаци, разпечатки и светли пити могат да се топят във всякакъв съд, който може да се нагрява по всякакъв начин. Единственото важно условие е водата на дъното. Тя изпълнява следните роли:

1. Ролята на терморегулатор. Водата кипи при 100 градуса и докато не изкипи цялата, не позволява температурата в казана да нарастне над 100 градуса.
    2. Ролята на индикатор за край на нагряването. Започне ли водата да кипи, на повърхноста на восъка се появяват нейните мехурчета, и това е критерий да изключите котлона, газовата горелка или да извадите дървата под казана.
    3. Ролята на разтворител. Меда е по-тежък от восъка и пада на дъното, където се разтваря във водата. Ако я нямаше нея, меда щеше да изгори, почернее и влоши цвета на восъка.

Единственият проблем при ваденето на восъка са тъмните пити. Проблемът са шлюпините, които имат форма на пчелни килийки. Колкото и да го топите восъка, винаги в тези килийки остават недоизцедени капчици восък. За да се вземе и този восък, всяка една килийка трябва да бъде унищожена. Например смачкана, нарязана, смелена или каквото там друго ви хрумне. Важното е останалите боклуци да са дребни и да нямат чашковидна форма, в която да се задържа стопен восък. Тези боклуци се изсипват в същия съд (казан) и се топят по същата технология. Ако са по-леки, изплуват на повърхноста и се изгребват с черпак. Ако са по-тежки - падат на дъното във водата.

Миналата година правих експеримент с един най-обикновен ръждив варел за варене на буркани с компот. Сложих го на двора и разпалих огън под него. На дъното сложих 4 пръста вода и след това цял ден хвърлях в него восък и го топих. Изплувалите боклуци ги изгребвах и изхвърлях - стават за тор в градината. Стопения восък може да се изгребва с някакъв съд и да се излива в калъпите (използвах пластмасови легени по лев-два). На негово място се слагат нови пити или далаци и така цял ден. Накрая на деня се излива в легени и течноста от казана, включая и водата от дъното. И което си е восък се втвърдява в легените, а което си е вода - остава течно и се излива в градината. Това е.

Ако във втвърдените калъпи от восък има боклуци, то те са или на повърхноста, или на дъното на калъпа. В центъра сърцевината е от идеален чист восък. Боклуците от дъното се изстъргват с нож. Те падат сравнително лесно (ронят се). Стърже се с нож дотогава, докато спре да пада ронещата се чернилка. Боклуци на повърхноста има рядко, и обикновенно това са изплували тела на пчели или личинки. Изглеждат като тъмни петънца, които лесно се изчоплят с джобно ножче.

Естествено при изливането на восъка в легените може да се използва и цедка, която ще спре по-едрите боклуци, но според мене това не е задължително. Така или иначе всички боклуци са или по-леки, или по-тежки от восъка, в резултат на което те задължително изплуват или потъват в процеса на изстиване на восъчния калъп, и след това се почистват с нож.

Страница 10 от 17 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •