Не знам какво имаш в предвид като казваш една стандартна хранилка, предполагам 800 мл. Това според мен е малко за една седмица на безпашие, но ти си знаеш.
Не знам какво имаш в предвид като казваш една стандартна хранилка, предполагам 800 мл. Това според мен е малко за една седмица на безпашие, но ти си знаеш.
Мисля ,че проблема е по-скоро в недостика на прашец.Само със сироп май не отделят восък.Тази година ще пробвам с подхранване два пъти седмично.
Ти да си чувал някой да дава прашец?
Да чувал съм разни работи.Някои имат в излишък ,даже добиват за продан.Аз се мъча с хлебна мая и витамини.
О.к. сложи в сиропа някакъв стимулант за майката, било то стартовит или мая или нещо друго и ще разбереш, че от прашеца няма нужда, но както ти казах ти си преценяваш.
Не знам от колко време се занимаваш с пчеларство, но има доста неща тепърва да установиш.Успех!
Защо ти е прашец за строжа,това са белтъчини и са за кърмовата храна!
Добро утро на двамата колеги .Благодаря за проявения интерес.Все пак когато пишете някои работи ,хвърляйте по едно око на профила ,на опонента.За храненето и градежа в моите книги пише ,че за да отделя восък пчелата трябва да поема обилно нектар и прашец.Успешен ден.
Аз топя далаци и разпечатки с парна соковарка.За хората с малко кошери върши чудесна работа.https://www.youtube.com/watch?v=5-KLsmf_zCM
Далаци, разпечатки и светли пити могат да се топят във всякакъв съд, който може да се нагрява по всякакъв начин. Единственото важно условие е водата на дъното. Тя изпълнява следните роли:
1. Ролята на терморегулатор. Водата кипи при 100 градуса и докато не изкипи цялата, не позволява температурата в казана да нарастне над 100 градуса.
2. Ролята на индикатор за край на нагряването. Започне ли водата да кипи, на повърхноста на восъка се появяват нейните мехурчета, и това е критерий да изключите котлона, газовата горелка или да извадите дървата под казана.
3. Ролята на разтворител. Меда е по-тежък от восъка и пада на дъното, където се разтваря във водата. Ако я нямаше нея, меда щеше да изгори, почернее и влоши цвета на восъка.
Единственият проблем при ваденето на восъка са тъмните пити. Проблемът са шлюпините, които имат форма на пчелни килийки. Колкото и да го топите восъка, винаги в тези килийки остават недоизцедени капчици восък. За да се вземе и този восък, всяка една килийка трябва да бъде унищожена. Например смачкана, нарязана, смелена или каквото там друго ви хрумне. Важното е останалите боклуци да са дребни и да нямат чашковидна форма, в която да се задържа стопен восък. Тези боклуци се изсипват в същия съд (казан) и се топят по същата технология. Ако са по-леки, изплуват на повърхноста и се изгребват с черпак. Ако са по-тежки - падат на дъното във водата.
Миналата година правих експеримент с един най-обикновен ръждив варел за варене на буркани с компот. Сложих го на двора и разпалих огън под него. На дъното сложих 4 пръста вода и след това цял ден хвърлях в него восък и го топих. Изплувалите боклуци ги изгребвах и изхвърлях - стават за тор в градината. Стопения восък може да се изгребва с някакъв съд и да се излива в калъпите (използвах пластмасови легени по лев-два). На негово място се слагат нови пити или далаци и така цял ден. Накрая на деня се излива в легени и течноста от казана, включая и водата от дъното. И което си е восък се втвърдява в легените, а което си е вода - остава течно и се излива в градината. Това е.
Ако във втвърдените калъпи от восък има боклуци, то те са или на повърхноста, или на дъното на калъпа. В центъра сърцевината е от идеален чист восък. Боклуците от дъното се изстъргват с нож. Те падат сравнително лесно (ронят се). Стърже се с нож дотогава, докато спре да пада ронещата се чернилка. Боклуци на повърхноста има рядко, и обикновенно това са изплували тела на пчели или личинки. Изглеждат като тъмни петънца, които лесно се изчоплят с джобно ножче.
Естествено при изливането на восъка в легените може да се използва и цедка, която ще спре по-едрите боклуци, но според мене това не е задължително. Така или иначе всички боклуци са или по-леки, или по-тежки от восъка, в резултат на което те задължително изплуват или потъват в процеса на изстиване на восъчния калъп, и след това се почистват с нож.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))