Това ми е ясно,но не искам да губя още 1 месец,докато заложат маточници и я се оплодят майките я някой пчелояд пак да ги хапне.Интересува ме колко най-много мога да изчакам преди някоя пчела да се вземе насериозно и да стане търтовка?
Това ми е ясно,но не искам да губя още 1 месец,докато заложат маточници и я се оплодят майките я някой пчелояд пак да ги хапне.Интересува ме колко най-много мога да изчакам преди някоя пчела да се вземе насериозно и да стане търтовка?
Този пост е редактиран от de4o82; 22.05.2014 в 17:50. Причина: смисъл
"Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...
Това е повече от месец, няма какво да ги чакаш придай и майка иначе ще стане търтовка.
И аз на 25.04 направих 13 отводки от тях само 5 майки се оплодиха след това около 15.05 придадох на останалите 8 отводки който нямаха майка неоплодени майки, днес ги отворих и всички са оплодени.
Сега времето е хубаво и стават работите.
Колеги,днес бях на пчелина да проверя отводките и останах приятно изненадан и трите майки са започнали да снасят,може би вчера или днес,защото яйцата бяха още изправени в килийките.благодаря за предложенията все пак и успешен сезон на всички![]()
Тотална загубва на майки тая година, такова чудо не е било. От 20 мининуклеуса само 6 се оплодиха, останалите разграбени, пчелата се преселила на друго място.
А килийката не е ли важна. Май има разлика между килийките на свищевите и роевите и самосменните майки.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))