Юрка, виж как мислим еднакво. Има ефект от бирените срещи.
Поздрави и до скоро.
Юрка, виж как мислим еднакво. Има ефект от бирените срещи.
Поздрави и до скоро.
Гена, при нас е така. Има доста акация, влага в почвата и във въздуха. Времето е топло, но не горещо. Всички предпоставки за отличен медодобив. Моите са на 2 ЛР корпуса и 2 магазина и като чета, какво пишат колегите, леко почвам да се притеснявам и да съжалявам, че не им сложих по още един магазин. Не че ме е страх от роене, но да има къде да носят нектара.
бих допълнил - от първата паша до последната по два магазина,а за "ставането",то е според много фактори (както всички знаем).Първоначално публикувано от yuri
И защо ти е нужно по време на акацията да са ти плодниците на два корпуса....излишно хабене на нектар за отглеждане на толкова много пило според мен....Първоначално публикувано от yuri
При тази паша едва ли има повече от 4-5 пити с пило. Пчелите сами си блокират майката и не се налага и ХР да ползвам. А каквото натрупат в ЛР им го оставям за зимуване. За мен това е най-добрия мед за през зимата.
Yuri, Защо не ползваш само ЛР ? С какво те улеснява ползването на магазини ? Аз за първа година работя с ЛР и се чудя дали да работя само с ЛР или както в твоя случай плодник на ЛР + магазин.
Ами аз пчеларствам най-вече от удоволствие. И тъй като не преследвам голямо производство, а происвеждам преди всичко за себе си, държа на най-високо качество. Стремя се да вадя мед само от пити, в които не е люпено пило и са напълно запечатани. Магазините са ми по удобни понеже:
-по-бързо ги запечатват
-по-лесно се добива монофлорен мед
-по-леки са за пренасяне
-цеентрофугата ми е стара и така се хващат по 2 рамки едновременно
- и не на последно място, имам много такъв инвентар и ще е тъпо да не го ползвам
В Берковица липата цъфти с пълна сила, за съжаление вече 3 ден времето е хладно 19-21 градуса и духа вятър, който затруднява летежа на пчелите и суши почвата.Ако времето беше по-подходящо за летеж и нектароотделяне количеството на пчелите по цветовете на липата щеше да е по-масово.В момента наблюдавам слабо посещение.Дано времето се подобри иначе очакванията за добра паша намаляват.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Станко ако не е вятъра времето е супер не е много жега да изсъхне цвета,а и няма дъжд да го измие ,само да спре пустия вятър,но имам в двора 4 рояка и днес в 18.00 ч. ги набюдавах идваха все натоварени пчели и много работиха като по чудо сигурно ,че са назавет от къщата.
Съгласен съм.Вчера ходих при пчелите и на обед и вечерта.Вечерта към 18.00ч. вятърът беше много по-слаб от през деня и макар че беше облачно и хладно 19 градуса имаше усилен летеж на пчелите не като през деня.До колкото съм информиран липата отделя обилно нектар при темп. на въздуха 18-25 градуса и при висока влажност.Дано спре вятъра и нещата ще се променят.Тази сутрин вятър няма, което е обнадеждаващо.Първоначално публикувано от Lazrov
Силата присъства там, където работи мисълта.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))