Темата е почистена от спам.
Администратор
Проявих жив интерес към темата и я изчетох цялата няколко пъти благодарение на Камен Крумов, който явно има богат опит с тимола и го е използвал в най-различни ситуации с най-различни цели. Мене силно ме заинтересуваха антисептичните свойства на тимола. Отдавна търся безопасен метод за забавяне на вкисването на захарния сироп, ако се наложи да престои по-дълго време на пчелина. Според Камен Крумов тимола има точно такива свойства, ако се слага в сиропа в много малки дози от по 0.2 мг на килограм сироп.
Естествено се разрових и в литературата и открих допълнителна информация, която потвърждава твърдението, че тимола има силно антисептично действие, както и потвърждава използваната доза:
http://plamenvet.com/index.php?optio...mid=35&lang=bg
Според тази статия миризмата на тимол се долавя в меда само ако съдържанието му е по-голямо от 2 mg/kg. При 10 пъти по-ниски дози меда няма да се вмирише, дори и пчелите да преработят сиропа на 100% в мед. От гледна точка на безопасноста на меда - съдържание до 50 mg/kg е абсолютно безопасно за човека. Антибактериалната доза е само 0.2 mg/kg което е едно нищо на фона на горните цифри.
Какво получаваме като екстра, ако слагаме малки дози тимол в захарния сироп:
1. Подтискане на развитието на бактериите и дрождите, в резултат на което сиропа не се вкисва много дълго време.
2. Въздействието върху организма на пчелите и хората е безобидно.
3. Помага за профилактика против трахейния акар (Акароза).
4. Помага за профилактика при варовито пило.
5. При дози от порядъка на 0.2 mg/kg цената на влагане в захарния сироп е само 2-3 стотинки на литър сироп.
Всичко това силно ме заинтересува и ако няма нещо гнило в цялата тази работа, готов съм да реша за себе си ВИНАГИ да слагам тимол в захарния сироп, особенно когато се очаква той да престои на пчелина повече от 3-4 дена.