Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 181 от 186 ПърваПърва ... 81131171179180181182183 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,801 до 1,810 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Корпусите на ЯК имат диагонални летви, за да се държат питите. Сложете вместо тях напречни метал-пластмасови тръбички накръст, отворени отвън, и в тези тръбички може да се пъхнат осезателите на термометрите, при това в който корпус искате. Естествено, краищата им трябва да се затапват за избягване на топлообмен с външната среда. При достатъчен брой осезатели на компютъра може да изрисувате вътрешната структура на кошера. Ако е сложен на везна - честито, имате всичката информация за развитието му. Подобно на това го правим в силозите за зърно посредством окачени термовъжета с датчици през определено разстояние. Картината на екрана, освен температурата, с подходящ софтуер дава дори докъде е пълен силоза и каква е формата на конуса вътре. Ако някой напише софтуер за звуковия фон в кошера, ще се знае и какво се случва във всеки един момент. Това бих направил аз, за да получа научно обосновани данни, които да се комбинират с данните за опаразитеността с акар. Само че аз нямам времевия ресурс да се занимавам с научна работа.
    Идеята е добра но човек, трябва да го е планирал, преди да си направи кошера. По принцип телта не е диагонална а напречна кръстачка.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Корпусите на ЯК имат диагонални летви, за да се държат питите. Сложете вместо тях напречни метал-пластмасови тръбички накръст, отворени отвън, и в тези тръбички може да се пъхнат осезателите на термометрите, при това в който корпус искате. Естествено, краищата им трябва да се затапват за избягване на топлообмен с външната среда. При достатъчен брой осезатели на компютъра може да изрисувате вътрешната структура на кошера. Ако е сложен на везна - честито, имате всичката информация за развитието му. Подобно на това го правим в силозите за зърно посредством окачени термовъжета с датчици през определено разстояние. Картината на екрана, освен температурата, с подходящ софтуер дава дори докъде е пълен силоза и каква е формата на конуса вътре. Ако някой напише софтуер за звуковия фон в кошера, ще се знае и какво се случва във всеки един момент. Това бих направил аз, за да получа научно обосновани данни, които да се комбинират с данните за опаразитеността с акар. Само че аз нямам времевия ресурс да се занимавам с научна работа.
    Всичко това, което казваш го имаме разработено на идеен вариант, но за да стане реалност трябват много пари и най-вече заинтересованост. За съжаление никой в МЗХ не го интересува развитието и модернизацията на пчеларството. А идеята да се ползват тръбички вместо летви и в тях да се разположат датчиците, специално за ЯК, където няма рамки е перфектна!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ангелче, един въпрос за размишление.
    Твърдиш, че поради спецификата на устройството на ЯК, пчелите в него по-лесно поддържат оптимална температура, съответно и лесно увеличават температурата до 36 градуса и така пилото се излюпва на 19-ия ден, а акарите остават полове незрели. Приемам че, това е безусловно вярно и точно.
    Следователно в разборните кошери пчелите много по-трудно контролират температурата. Твое твърдение. Приемам и него за абсолютно вярно.
    Та въпроса е следния, защо през Юли и Август, когато температурите превишават 36 градуса, следователно на пчелите в разборните кошери им е много трудно да поддържат оптимална температура от 34 градуса, се получава, че точно в този момент акарите в кошерите стават най-много. Противно на твоята теория. Излиза, че в горещо време в разборните кошери температурата е много подходяща за ранно излюпване на пчелите, но това не пречи на акарите, дори напротив. Как ще го обясниш?
    Докато работех върху корпуси на нестандартна Японска тръвна, слагах отвътре на корпусите корк за изолация, напече слънце през пролетта, през април, яко напече слънцето!
    Когато свърших с работата започнах да прибирам корпусите под навеса. До корпусите с японската тръвна имаше няколко корпуса на обикновен стандартен многокорпусен кошер.
    Разликата в температурите от вътрешната страна на корпусите беше огромна, между корпусите с корк на японската тръвна и обикновените многокорпусни корпуси. Аз не бих живял в стандартен многокорпусен корпус, през зимата е студено и просторно, през лятото е горещо и тясно.

Другото за което трябва да се замислим е защо акара се размножава точно в най-топлото време?
    Според мен това се случва заради главната паша, когато трябва да се изпари голяма влага, а това намалява температурата в гнездото, и заради намесата на пчеларя.
    Пчеларя разширява гнездото с празни пити и восъчни основи и по този начин го охлажда. Разширява се вътре в гнездото и над него, а не под гнездото както е при японската тръвна.
    Това е причината според мен, но дайте и ваши разработки.

В много книги пише че акарът не се размножава до настъпването на първите паши.
    Тези паши са от ива и овошки.
    И точно тогава пчеларя се намесва в работата на пчелите с восъчни основи и празни пити, при разширяване на гнездата.
    Логиката е правилна според мен. Акарът започва развитието си още преди юни и август. Акарът започва развитието си още при първата поставена восъчна основа в гнездото, до пилото, както се препоръчва в "учебниците", и при първата поставена празна пита там, защото това охлажда гнездото.
    Охладено гнездо – много акари…..
    Този пост е редактиран от slavi 13; 07.07.2016 в 20:43.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    От получените резултати (опитите на Акимова и Пилецкая, 1983) може да се направят няколко абсолютно еднозначни и безспорни извода, а именно:
    1. температура 34°С и относителна влажност на въздуха 60-80%, са оптималните условия за развитието на акара вароа.
    2. крайните температурни граници, при които размножаването е невъзможно (смъртността на яйцата, които не преминават в стадия на протонимфи достига до 95%), са 30°С и 38°С.
    3. температура 40°С е смъртоносна за женските на акара (за съжаление не е посочено времето за което настъпва смъртта, но предположително може да се направи извода, че то без съмнение е било по-късо от времето за превръщане на яйцата в протонимфи).
    4. температурата като фактор за въздействие върху живия организъм, може да бъде както съзидателна (за акара това са 34°С), така и разрушаваща живота (например при температурата на прегряване).
    5 времето за прегряване на всеки жив организъм има съществено значение заедно със стойността на топлиния потенциал (температурата)
    Изводът за това, че “температурните и влажностни оптимуми за развитието на акара вароа и пчелното пило в голяма степен съвпадат, което още веднаж покава високата степен на адаптация на паразита към хазяина” е повече от спорен, тъй като в качеството на критерий за сравнение се взема “оптималния” температурен режим за пчелното пило равен на 34°С,а той днес, според мен, не е съвсем точен.
    Съзидателната топлина – това е тази топлината, при която всеки жив организъм се загрява само до тази температура, за която е разчетен този организъм според своята природа без някаква вреда за вида като цяло (организма се развива успешно и дава потомство). Достатъчно е да се създаде необходимата температура на яйцето на кой да е организъм (от насекомите до птиците и рептилийте) и яйцето започва да се развива точно по програмата си. И най-малките отклонения в температурата могат да повлияят на пола на индивида (например при крокодилите), а по-съществени отклонения водят и до неговата гибел.
    За жалост, целта на тези опити е била само откриване на взаимовръзката между температурния и влажностния фактори върху жизнеспособността на яйцата на вароа, за определен промеждутък от време, ограничена от настъпването на определена фаза в развитието на яйцата, а именно, до превръщането им в протонимфи. И въпреки, че в резултат на тези опити не са получени никакви данни за това, какво е станало с тези протонимфи , които успешно са преодолели температура от 35°С и как е преминало развитието им по-нататък, ако въздействието на това прегряване би продължило в продължение на 12-14 денонощия, то и наличните данни позволяват да се направи напълно определено и обосновано предположение.
    На жизненността на яйцата на акара влияят не само отклоненията в конкретните стойности на температурата и влажността от оптималните, но и времето, през което действат тези неблагоприятни за акара фактори.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Темата , не стана ли практика ?

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Темата , не стана ли практика ?
    Не бързам да ми стане практика, въпреки че я ползвам без проблем.
    Трябва да се създаде технология за ползването на тези кошери, а това са тръвни, и това ще го направи Василевса. Според мен, той вече има добри идеи, и догодина ще ги развие, и ще вади много мед, и рояци когато иска.
    Браво на Василевса!!!
    Не е толкова просто колкото си го представяте.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Трябва да се създаде технология за ползването на тези кошери, а това са тръвни, и това ще го направи Василевса. Според мен, той вече има добри идеи, и догодина ще ги развие, и ще вади много мед, и рояци когато иска.
    Браво на Василевса!!!
    Точно за това питам - Кога ще стане технология ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз мисля че съм чел че акара започва да се размножава рано напролет когато започне да има пило защото зимата има само женски акари а края на юли и началото на август се увеличава защото се прехвърля от търтиевото пило в работническото.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Браво на Василевса!!!
    След като съм избрал да работя с тези кошери и европейска пчела, то съответно е нужна да се изработи технология за работа няма кой друг да го направи с изключение на теб. Ти много ми помогна, закоето ти благодаря. При мен си е практика също.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Аз мисля че съм чел че акара започва да се размножава рано напролет когато започне да има пило защото зимата има само женски акари а края на юли и началото на август се увеличава защото се прехвърля от търтиевото пило в работническото.
    Така е бях го писал по-рано, че размножаването на акара съвпада в периода на бурното пролетно развитие на пчелните семейства април и началото на май. А последствията стават видими през лятото.

Страница 181 от 186 ПърваПърва ... 81131171179180181182183 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •