Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 334 от 683 ПърваПърва ... 234284324332333334335336344384434 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,331 до 3,340 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Моето скромно мнение изхождайки от логиката че има причина да си правят маточници. Аз бих махнал скапаните оставям 2 максимум три хубави. Те пчелите управляват в кошера те решават кой да кара влака а не майката ние не трябва да им пречим а да им помагаме.
    Случвало ми се е май месец да сменя майката а юли дори август те да си я сменят.
    Но не претендирам за съвет а по скоро мнение, винаги можеш да подсилиш от друг.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    И на мен това ми се въртеше в главата да оставя два,три най-големите и да си решават сами какво да правят.А долу горе след колко дни трябва да пронесе тази майка?Взел съм я от производител следователно би трябвало и да е заплодена.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Да беше пронесла вече...
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ах ах ах значи в такъв случай оставям два силни маточника и ги оставям да се оправят. То минаха вече 3 дни трябваше да е почнала да снася. Тц тц тц

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Има мнение че майка докато не пронесе не се дава сироп (лично аз съм се чудил защо), според мен слагай по малко сироп 1:1 първо да захранят добре маточниците второ да намалиш бъхтането за нектар.
    Пчели който не отглеждат пило и по малко летят живеят по дълго след като новата майка пронесе тогава може да подсилиш било с млади пчели било с запечатано люпещо се пило от друг кошер.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    И на мен това ми се въртеше в главата да оставя два,три най-големите и да си решават сами какво да правят.А долу горе след колко дни трябва да пронесе тази майка?Взел съм я от производител следователно би трябвало и да е заплодена.
    Изчакай още два дни .
    Казваш оплодена , но при транспорта или при предаването нещо може да е станало .
    Знае ли човек ?

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    На една от мойте и дойде музата за снасяне чак на 15-ия ден...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мой колега в училище имаше такъв случай преди 25 дни .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    На една от мойте и дойде музата за снасяне чак на 15-ия ден...
    Може би е била неоплодена .....

Да, наистина с някакъв малък процент от майките (<10%) нещата не потръгват веднага от раз. Понякога започват да снасят 3-4 дена по-късно, друг път пък започват да снасят търтеево пило, пък после се оправят. Има и редки случаи, когато започват да снасят, пък после спират. Има и случаи, когато след няколкодневно спиране отново започват да снасят. Сигурно има и екзотични случаи като този, цитиран от Борислав Александров.

Според мене една майка не трябва да се чака повече от 4-5 дена, за да влезе в норма и да започне съвестно да си изпълнява задълженията. Дългото чакане води до риск да се загуби цялото семейство (да стане търтовка или да започне самосмяна, което само по себе си също е риск).

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Може би е била неоплодена .....

Да, наистина с някакъв малък процент от майките (<10%) нещата не потръгват веднага от раз. Понякога започват да снасят 3-4 дена по-късно, друг път пък започват да снасят търтеево пило, пък после се оправят. Има и редки случаи, когато започват да снасят, пък после спират. Има и случаи, когато след няколкодневно спиране отново започват да снасят. Сигурно има и екзотични случаи като този, цитиран от Борислав Александров.

Според мене една майка не трябва да се чака повече от 4-5 дена, за да влезе в норма и да започне съвестно да си изпълнява задълженията. Дългото чакане води до риск да се загуби цялото семейство (да стане търтовка или да започне самосмяна, което само по себе си също е риск).
    Не съм , напълно съгласен с теб .
    Все пак , няма да я чакам месец !?!?

Страница 334 от 683 ПърваПърва ... 234284324332333334335336344384434 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •