Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Добре дошли в Българският форум за пчелари.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Страница 4 от 40 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 395
    Етера не е нещо ново в БГ пчларстбото. Когато се появи акара в БГ тествахме винаги с етер % на опаризитява преди и след третиране. Теста е много лесен- загребват се пчели от рамката с бурканче, капва се етер на памуче,затваряме расклащаме и след амнезията ги сипваме върху бял лист. Вземаш калкулатора и смяташ.
    Също има тестове с прдаване на неоплодени майки с помоща на етер %.
    на успеваемост е впечетляващ

Доколкото четох из интернет, най-големия проблем на етера е, че кипи при температури от порядъка на 36 градуса. Следователно трябва да се държи в мазата на хладно, и да не се работи с него на пчелина при големи горещини.

А това, че е пожароопасен и взривоопасен - ами че то и бензина е такъв, ама си го използваме масово. Просто трябва да се внимава.

Друго, което прочетох за етера - за разлика от бензина неговите изпарения са по-тежки от въздуха, и се наслояват по дъното на помещението или кошера. Поради тази причина с него трябва да се работи само на открито и само с кошери, които са с мрежесто дъно.

При разработване на пчеларските технологии трябва да се отчита факта, че етера е по-тежък от въздуха. Това автоматично означава, че памучето трябва да се слага отгоре на рамките, а не на дъното на кошера. Накапването също - трябва да се прави високо горе по летвите на рамките, а не между тях.

Ето един PDF с параметрите на етера: http://chimspectar.dir.bg/_files/5095229.pdf

Благодаря за интересната и полезна споделена инфомарция за етера!

Нека добавя и аз малко по темата с упойките.

Бях попаднал преди време на едно изследване, в което извода беше, че при упояване на пчлите с въглероден диоксид, те прескачат етапите на развитие и директно стават събирачки. Представете си сега ако това е така, упоявате пчелите преди главната паша, после всичко се втурва да събира и добовите са рекордни. Интересно, нали? Само някой трябва да тества. Аз все още не съм. А дали етера ще има същото въздействие... и това трябва да се тества.

За разлика от въглеродния диоксид, при упояването с хлороформ не се наблюдават такива промени в поведението на пчелите. И хлорофома и въглеродния диоксид не влияели на паметта на пчелите.

Райския газ също не влияел на паметта на пчелите и действал подобно на въглеродния диоксид.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Ако всички пчели станат събирачки, дали ще са високи добивите ? Според мен семейството има нужда и от вътрешни пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не само за направа на отводки - идеята може да се развие до ниво упояване на всички кошери в цял един пчелин, и след това спокойно да си пренаредиш и преразпределиш пилото между тях, да изравниш броя на пчелите, да направиш отводки и каквото друго ти хрумне. Това упояване дори би могло да се използва за търсене на майките в семействата (упояваш и пресяваш през сито всички пчели, като за сито се използва ханеманова решетка).
    Значи да си слагам кошерите на покрива, отворени с мрежестото дъно отдолу към помещението. Включвам духалката за етер и ги обгазявам всичките наведнъж. Като паднат на мрежестото дъно, надувам въздух, за да ги проветрявам и да не се задушат, както са на камара. После се качвам на покрива и си ровя из кошерите на воля. Ако видя, че се размърдват, пак пускам малко упойка с дистанционното, като истински анестезиолог. Като свърша с каквото там съм си наумил, ги свестявам. Може и да ги климатизирам малко при жега и студ, да не се повреди пилото, докато са упоени пчелите. Фасулска работа. Докато кова рамки и центрофугирам мед в помещението, ще си ги гледам изотдолу през мрежата какви ги вършат. Пчеларска идилия.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

А дали пчелите не могат да си върнат спомените след няколко дни? Или да го кажа по друг начин - всички описани сполучливи опити, все още ли са ОК. Въпроса ми е към Матеев.

Утре ще проверя и ще ви кажа. Засега знам само това, че 3-майчиното семейство се развива успешно. Две от майките вече са осеменили всяка една килийка от дадените им пити, но третата нещо се бави. С пчелите обаче няма проблеми - живуркат си заедно с 3-те майки и уважават всяка една от тях.

Вече смело използваме диетилов етер всеки път, когато ни потрябва за някоя гяволия. Не съм питал пчеларите получава ли се, но и те не са ми се жалвали, че някъде нещо се е объркало. За всеки случай предлагам да поизчакате още известно време, за да видим дали някъде няма да се появи някакъв отрицателен ефект.

Днес бяхме в Стара Загора, за да си вземем последните изпити за магистри по пчеларство. Скоро магистрите по пчеларство в България ще се удвоят ....
    Та докато пътувахме към един пчелин, където водим практиката, имах шанса да возя проф. Желязкова и и разказах за диетиловия етер и за експериментите, които съм направил. Тя ми потвърди, че едно време те също са използвали диетилов етер, но не толкова мащабно, колкото сега го правим. Основно са го ползвали в лабораторната практика. Заинтригува се от това, което и разказах, и може би за в бъдеще ще планира някакви експерименти на научна основа.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Утре ще проверя и ще ви кажа. Засега знам само това, че 3-майчиното семейство се развива успешно. Две от майките вече са осеменили всяка една килийка от дадените им пити, но третата нещо се бави. С пчелите обаче няма проблеми - живуркат си заедно с 3-те майки и уважават всяка една от тях.

Вече смело използваме диетилов етер всеки път, когато ни потрябва за някоя гяволия. Не съм питал пчеларите получава ли се, но и те не са ми се жалвали, че някъде нещо се е объркало. За всеки случай предлагам да поизчакате още известно време, за да видим дали някъде няма да се появи някакъв отрицателен ефект.

Днес бяхме с Стара Загора, за да си вземем последните изпити за магистри по пчеларство. Скоро магистрите по пчеларство в България ще се удвоят ....
    Та докато пътувахме към един пчелин, където водим практиката, имах шанса да возя проф. Желязкова и и разказах за диетиловия етер и за експериментите, които съм направил. Тя ми потвърди, че едно време те също са използвали диетилов етер, но не толкова мащабно, колкото сега го правим. Основно са го ползвали в лабораторната практика. Заинтригува се от това, което и разказах, и може би за в бъдеще ще планира някакви експерименти на научна основа.
    Трите майки разделени ли са с хенеманова решетка или си ходят заедно по питите.

Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Трите майки разделени ли са с хенеманова решетка или си ходят заедно по питите.
    Засега са разделени. Все още не смея да ги пусна, но може би ще трябва да се прежаля и да пробвам.

Към днешна дата все още не съм пробвал да упоявам и пчелни майки, но явно трябва да го пробвам. Добре че ме сети. Още утре мога да упоя няколко неплодни майки и да ги пусна в една обща кутийка. И ако стане номера, ще пробвам и с плодни майки.

Интересно ми е, ако упоиш масово един кошер дали няма да се наруши комуникацията в семейството? Или да загубят ориентация и да не се приберат в своя си кошер?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 4 от 40 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •