Мойте съболезнования. Да ти натровят семействата е голяма трагедия (вече съм я преживявал). Аз ще ви кажа обаче кое е още по-голямата трагедия - това, че НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ПО ВЪПРОСА.

Както всички знаят от тази тема, на мене ми изтровиха пчелите в един от пчелините ми с почти 200 кошера в него. Направих всичко както са изискванията по Наредба 15 - виках комисия, сдобих се с протоколи, открихме виновника, взехме проби от неговата ябълкова градина, изследвахме пробите в 2 различни лаборатории, и след много перипетии и над 1000 лева разходи се сдобих с доказателства, че този човек ми е натровил пчелите. Опитах се с него да се разбера с добро, като нотариално го поканих на преговори за договаряне на обезщетението, което трябва да ми заплати. Той обаче се оказа нагъл и нахален и отказа да преговаряме. Влязох в процедура по завеждане на съдебно дело и чак на този етап осъзнах ЗЛОВЕЩАТА ИСТИНА, а именно че НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАГУБЯ ДЕЛОТО.

Това ми го каза моя адвокат. В правото имало някакъв основополагащ принцип, че общото изключвало частното или нещо подобно (не го запомних точно). Запомних обаче, че дори и в протоколите от лабораториите да има доказателства, че пчелите ми са отровени точно с този препарат, с който е пръскана и неговата градина, това не е доказателство, че точно той ми е изтровил пчелите. Трябвало е да взема проби от всички блокове в 3-километровата зона (28 260 декара) и тези 50-100 проби да ги дам за изследване (по 400 лв. едното), за да докажа, че никой друг арендатор не е пръскал с този същия препарат, с който са отровени пчелите.

Накратно - според съдебната система аз имам доказателства за натравяне, но нямам доказателства, че точно този ябълкар ме е натровил. И ако той си наеме верния адвокат (а той ще го направи), най-вероятно аз ще загубя делото, заедно с още 3-4 хиляди лева разходи. Въпреки това аз ще заведа дело, но ако наистина се окаже, че не мога да го осъдя, то това автоматично ще означава, че ЦЯЛАТА НАРЕДБА 15 ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ НА БОКЛУКА.

Вече информирах устно (неофициално) служители на МЗХ за този казус, и те също останаха изненадани. Предполагам, че ще възложат на юридическия си отдел да провери казуса, и ако има такъв, наесен най-вероятно отново ще има работна група, на която за кой ли път отново ще измисляме поредната неработяща Наредба 15. Към днешна дата има една неработеща Наредба 15, има и втора, която все още не е излязла в Държавен Вестник, но за която знам, че също няма да е работеща (участвах в пазарлъците по нейното създаване). Сега обаче на практика се убедих, че ОДИСЕЯТА ПРОДЪЛЖАВА и че не се знае кога ще завърши и дали въобще някога ще завърши.