Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Slavi13, намери развит разборен кошер с мрежесто дъно и погледни отдоло.
    Имах кошер поставен в-у пристройка. Кошера беше 10 рамков ЛР, два корпуса плодник и един магазин.
    Когато минавах покрай пристройката и поглеждах нагоре, през мрежата не се виждаха рамки.
    Вечер когато се прибираха всички носачки, между мрежата на дъното и рамките /разстоянието е 4 см./ пчелите се притискаха като плочка кюспе. Едвам се събираха.
    Тапат на Василевса е нищо пред тапата за която пиша. Тази тапа можеш да я видиш във всеки развит разборен кошер. Стига да можеш да погледнеш.
    Отгоре не знам за каква тапа говориш, но когато отворя кошера, м-у пчелите се виждат рамки.
    Намери начин да провериш това за което пиша и стига с тази тапа, а обърни внимание на количеството пчели. В разборния кошер са много повече, от там и мед повече.
    Успех!
    Тапата която показах е на рояк на месец и половина, а не на напълно развито пчелно семейство в ЯК. Категорично не съм съгласен с тезата, че в японския кошер има по-малко пчели от там и по-малко мед. при един и същ литраж в ЯК дори има повече пчели тъй, като няма мъртво и неизползваемо пространство заемано при обичайните кошери от дървените рамки. Замислял ли си се колко пространство в кошера ти се заема от дървените рамки? Един 9-10 корпусен як има страшно много пчели вътре.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Ето този пост го чаках с нетърпение, у-хааааа, за да му отговоря.

Та, в поста се твърди, че в многокорпусни кошери се създава същата "тапа" от пчели под пилото, както при японските кошери. Добре, съгласен съм че в даден момент това е възможно, но кога????

През февруари това е невъзможно в многокорпусен кошер!
    През март е невъзможно в многокорпусен кошер!!
    През април е невъзможно в многокорпусен кошер!!
    През май е невъзможно в многокорпусен кошер!!!!

кога се прави това???

А в японската тръвна тази блокада на студеният въздух се прави през цялата година.

повтарям - тази блокада на студеният въздух се прави през цялата година.
    Защо не си написа сам такъв пост, че да си отговориш, а го чака толкова време?
    Когато междурамията са пълни с пчели, не се ли образува тапа, дори и да се виждат долните летви на рамката.
    При необходимост разборния кошер се стеснява. Но никога не се налага стесняване до размер на Я.К.
    Във филма "Работа с Л.Р." есента махат ламарината на дълбокото дъно, за да може пчелите да образуват брада под медовата шапка.
    Кое те спира тази брада да я наричаш тапа или тапата - брада?

Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Може би говориш за "Брада" преди роене.
    Но сега като се зачетох, говориш за развито семейство около май-юни или юли .

С най-добри чувства, не желая да се конфронтираме, искам спорът да върви леко гладко и кротко /и со малко кютек/. Успех!
    Не говоря за брада преди роене. По скоро събирачките не се качват по питите, а нощуват на дъното. Нагоре кошера е пълен с пчели които работят вътре.
    Добрите чувства са взаимни! Няма полза от изостряне на тона. Също ти пожелавам Успех!

Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Тапата която показах е на рояк на месец и половина, а не на напълно развито пчелно семейство в ЯК. Категорично не съм съгласен с тезата, че в японския кошер има по-малко пчели от там и по-малко мед. при един и същ литраж в ЯК дори има повече пчели тъй, като няма мъртво и неизползваемо пространство заемано при обичайните кошери от дървените рамки. Замислял ли си се колко пространство в кошера ти се заема от дървените рамки? Един 9-10 корпусен як има страшно много пчели вътре.
    Ако се засели достатъчно голям рояк, ще изглежда по същия начин още първия ден, когато няма нищо изградено.
    Не е ли трудно да се вдигнат 9 корпуса, за да се сложи отдоло десетия? Разбира се на всичко се намира начин, но все пак.
    Не искам да те разубеждавам. Щом ти харесва да пробваш с Я.К. мога само да ти пожелая Успех.
    Още повече, че покрай този спор научавам и аз по нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Не говоря за брада преди роене. По скоро събирачките не се качват по питите, а нощуват на дъното. Нагоре кошера е пълен с пчели които работят вътре.
    Според мен си прав тази брада или тапа е от стари пчели за който е вредно да са на температура като при младите пчели който строят питите и хранят пилото брадата при роене е друг въпрос.
    Това което прочетох от темата е за зимно и пролетно топлене по него съм съгласен ама през лятото какво става се пропуска. А лятото е по важно тогава се събира мед аз моите зимата не ги мисля щом оцеляват в Канада (стандартната дебелина на кошера е 22мм.)и Сибир при минус не знам колко си.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Има и един друг момент който ми е много любопитен как става точно моренето на Вароа.
    Някой учени казват че отделната пчела е тъпа просто няма достатъчен брой неврони (или нещо си там в главата) но те обменят информация по между си и трябва да се разглежда едно пчелно семейство като един мозък (интелигентен колко делфина на 2 място след човека) ама не уточняват за рояци и отводки.
    Та в японката няма Вароа и излиза една пчела и се заразява връща се в кошера с един кърлеж на гърба тогава ли мозъка казва да вдигат температурата и да морят Вароа или изчаква определен брой % на опаразитяване и тогава прави профилактика.
    Интересуваме дали вдигането на температурата е локално (като при стършела) или тотално на целия обем на кошера и за колко време и колко градуса се повишава от нормалната температура в кошера а и колко е нормалната температура в японката и дали е в цялата японка за разлика от разборния.
    Не се заяждам просто ми е любопитно изкам да науча нещо ново.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Има и един друг момент който ми е много любопитен как става точно моренето на Вароа.
    Някой учени казват че отделната пчела е тъпа просто няма достатъчен брой неврони (или нещо си там в главата) но те обменят информация по между си и трябва да се разглежда едно пчелно семейство като един мозък (интелигентен колко делфина на 2 място след човека) ама не уточняват за рояци и отводки.
    Та в японката няма Вароа и излиза една пчела и се заразява връща се в кошера с един кърлеж на гърба тогава ли мозъка казва да вдигат температурата и да морят Вароа или изчаква определен брой % на опаразитяване и тогава прави профилактика.
    Интересуваме дали вдигането на температурата е локално (като при стършела) или тотално на целия обем на кошера и за колко време и колко градуса се повишава от нормалната температура в кошера а и колко е нормалната температура в японката и дали е в цялата японка за разлика от разборния.
    Не се заяждам просто ми е любопитно изкам да науча нещо ново.
    Значи, последен път го обяснявам. Как става заразяването с акара? Става на терен той се прехвърля от една пчела на друга и единични бройки го пренасят в кошера, където се размножава като оптималната температура за неговото размножаване е 34 градуса. Какво обаче се случва, когато пчелата отглежда пило при 36 градуса, акара Вароа е на ръба на оцеляването, пчелата се люпи на 19 -тия ден, а той дори и да успее някак си да се развие губи възможността да се размножава и да се получи масово заразяване на кошера, а единичните бройки загиват с пчелите, върху които паразитират. Вече писах и не само аз съм писал, че при 36 градуса се люпи 92 процента от пилото за 19 дни, а при 34-35 се люпи 97 процента за 21 дни.
    темата е за акара а не за ЯК!

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    По склонен съм да вярвам,че причината да се справят с Вароа е размера на килийките,а не температурата.....

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    По склонен съм да вярвам,че причината да се справят с Вароа е размера на килийките,а не температурата.....
    Клишо, виждал ли си килийки на оригинални пити? Не е такава разликата в килийките както си мислиш.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Клишо, виждал ли си килийки на оригинални пити? Не е такава разликата в килийките както си мислиш.
    Не съм измервал,само съм чел и мисля,че може да е така. Някъде в темата бях споменал. Ето и един цитат: "Запечатването става на 9 ден (за големите килийки) или на 8 ден (за килийките с нормална големина). От деня на запечатване до деня на излюпване се нарича "запечатано пило". Новите пчели се излюпват на 21 ден (за големи килийки) или на 18 или 19 ден (за килийки с нормален размер)." Сега на няколко семейства оставям пити с по 3см. ВО,за да видя какво ще се получи и за сега си градят нормално,но не съм измервал килийките все още.
    Този пост е редактиран от kli6o; 01.07.2016 в 19:14.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ясно.Съжалявам това не го бях прочел.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Значи ако по изкуствен начин се поддържа температура от 36 градуса в кошера, тогава няма да има значение какъв вид е - ДБ, ЛР и пр.?

Поддържането на дадена температура е елементарна техническа задача - защо това решение на проблема с акара не е добило популярност?

Наместо препарати за третиране, ще купуваме реотани, които да греят през изброените от slavi 13 месеци: (февруари, март, април, май).

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •