Да, ще коментирам.
Според мен това са корпуси с вътрешен размер 35х35 см. с височина около 20 см. Това не са корпуси на Варе които са с вътрешен размер 30х30 см., много внимателно прегледах записа.
Виждат се 8 пити с голямо растояние между питите, по-голямо от 12 мм.
Кошерът е на 6 корпуса с височина около 120 см.
Този който е заснел клипа казва, че "японският кошер не е оправдал очакванията", такова е и името на клипа, през цялото време в клипа, пчеларя твърди и ни убеждава, че не е необходимо да отглеждаме японски тръвни, и че стандартните кошери са много по-добри от японките.
Моят коментар:
1. това не е стандартна японска тръвна, която има вътрешен размер 22х22 см.;
2. не знам защо рускоговорящите си падат по вътрешен размер 35х35 см., но аз считам че точно такъв е размерът на корпусите. При такива размери 35х35 см, и при размерите на Варе 30х30 см., не може да се говори за японска тръвна. Т.е. казва се че японката не е оправдала очакванията, но се дава клип с кошер, който няма нищо общо със стандартният японски кошер.
3. това не е стандартна японска тръвна, и заглавието, че "японската тръвна не е оправдала очакванията" е чиста манипулация на търговеца. Това е "хибридната война", която търговците на ВО и лекарства водят в медии и сайтове, против кошерите които не ползват рамки.
4. при свалянето на горният корпус си пролича, че този пчелар никога не е отглеждал японски тръвни, срутваха се пити в корпусите и т.н. Пълен начинаещ, който нещо е прочел, експериментира некадърно и пише убедително за твърдо не.
5. Пчеларя се оплаква от роене и от липсата на мед, но нищо не казва какво е направил, само хленчи. Василевса ми е споделил няколко от неговите идеи против роенето, които са работещи, но го питайте него, това са си негови разработки.
6. мравки, много мравки, за какъв мед ще си говорим при толкова мравки?????
Това е коментарът ми.
Сега се сетих за:
7. Когато този пчелар отряза най-горният корпус, разряза пилото. Пилото много ясно се вижда и пчеларя го показва. За мен това е нереално, защото под това пило има още 4-5 корпуса, които ужким са усвоени от пчелите. Какво има под това пило, празни корпуси ли има, или изградени с празни пити корпуси, не се казва. Тук има лъжа!!!
Под това разрязано пило няма 4 корпуса с пило, там има празно пространство.
Много ми е интересно за стопирането на роенето и по точно какви мерки се вземат ще чета с интерес.
И да попитам нещо,как се случва отводка от тази тръвна , но моля без преписване от интернет по скоро ваш опит.
Този пост е редактиран от slavi 13; 30.06.2016 в 22:08.
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))