Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 95
    Георги, не зная, може и да има някаква връзка. За някои от дъната съм ползвал алуминиевите мрежи от филтри на кухненски аспиратори. При тях, отворите са даже и по-малки, но пак няма заклейване. Предполагам, че повече зависи от индивидуалните черти на семейството.

Наблюдател
    Регистриран
    08.11.2011

зебло

възглавница

цял изглед

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Иване, полиетилена кога го слагаш. Аз го слагам по време на цъфтежа на дряна. Говоря за този между корпусите.
    Поставям го началото на септември и го махам началото на май за акацията!

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2012
    Здравейте (винаги ще ви поздравявам ) -да питам опитните ,полиетилена -найлона има ли отвор .Този който се поставя между корпусите wink; , няма ли страшно майката да се качва на горе , или е толкова студено че тя не мърда зимата .И когато се поставя някаква възглавница под капака -от къде ще вентилира .Разгадано ли е как става микроклимата в хралупите по дърветата с пчели .
    Мед ям всякакъв .

За хралупите е много относително. Зависи от вида на самата хралупа, колко (естествени) входа има, дали са от горе или от долу и т.н.
    Найлона върху гнездото го слагам възможно най плътно, за да се получи "херметически таван" (доколкото е възможно). През ранна пролет, пчелите трябва да са в най-горния корпус и найлона, който слагам под тях е по начина описан от Иван Деспотов, за да могат да слизат и в другите корпуси. Майката не слиза на долу, защото там е по-студено, но ако реши да го направи, няма лошо. Да заповяда.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Колега,yuri под "херметически таван" поставяш ли напречни на рамките летвички за проходи на пчелите отгоре.Питам защото чета за загинали семейства на средните празни пити при пълни пити от двете страни.Виждал съм летвички под покривка от платно, зебло, която по принцип си е "херметически таван" след като пчелите я заклеят.
    Къде се събира влагата?По стените, на тавана, на найлона отдолу или излиза през отвора оставен отпред и отдолу?
    При мене ДБ са с капаци със стиропор и конденза е по стените.Ф са с покривка от пропускащо въздух платно и възглавница с растителен пух.Влагата се събира в горната част на възглавницата до покрива.Кошера е сух.При слънце отварям капаците и възглавниците съхнат.Това, че пчелите заклейват покривното платно ме кара да се замислям.
    (Една от книгите в този сайт засяга въпроса за хралупите.)
    http://www.bees-online.info/books.php

Не. При мен рамките потъват 5 мм под горния ръб на корпуса. Найлона стои изпънат и пчелите си минават свободно под него. Дори и да допре някъде, не е проблем. Слагането на летвички, не е грешка, даже е една застраховка, но аз не го правя.

И още нещо важно. Найлона го затискам с 7-см подставка (които имам още от работата с ДБ пити) и върху нея си слагам покривната табла. Самия найлон нищо не го натиска.

Кондез се получава на самия найлон, но през деня с покачването на дневната температура изчезва. Дали това е причината или пчелите го изпиват, не мога да кажа. Но вентилационния отвор на дъното е винаги отворен.

Не изпозвам стиропор,найлон и други изкуствени материали.Над питите има дървени покривни дъсчици.Над тях лежаците имат огромно подпокривно пространство/над 20 см./,тъй като са с двускатен покрив. Възглавниците са пълни с хигроскопичен и порест материал,който поема добре влагата и подобрява вентилацията.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Колега,Лежаков,
    заклейват ли дъсчиците една за друга и към кошера?Разстоянието между дъсчиците и горната рамка на питите колко е?Имаш ли отвори по дъсчиците?За хранилка например.
    Разпитвам за всички тези неща за да разбера защо пчелите заклейват материите пропускащи въздух когато се поставят отгоре.Дали защото ги "мъчи" течение или покриват с клей всичко по принцип?

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Цитат Първоначално публикувано от зуница
    Колега,yuri под "херметически таван" поставяш ли напречни на рамките летвички за проходи на пчелите отгоре.Питам защото чета за загинали семейства на средните празни пити при пълни пити от двете страни.Виждал съм летвички под покривка от платно, зебло, която по принцип си е "херметически таван" след като пчелите я заклеят.
    Къде се събира влагата?По стените, на тавана, на найлона отдолу или излиза през отвора оставен отпред и отдолу?
    При мене ДБ са с капаци със стиропор и конденза е по стените.Ф са с покривка от пропускащо въздух платно и възглавница с растителен пух.Влагата се събира в горната част на възглавницата до покрива.Кошера е сух.При слънце отварям капаците и възглавниците съхнат.Това, че пчелите заклейват покривното платно ме кара да се замислям.
    (Една от книгите в този сайт засяга въпроса за хралупите.)
    http://www.bees-online.info/books.php
    При мен е абсолютно същото положението и при тези с плътна табла и при другите с порести материали ,за хралупите мисля,че топлообмена е друг понеже са живи дървета според мен заради студа запрополисяват,но знам ,че пчелите не търпели грапавини и това било причина също.сега ще погледна линка ,които си дала .ето и един от мен ,тук има доста интересни статии http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia57_spisak.htm

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •