Има тема за търтовките, но да пиша тук.Тази пролет оправих търтовка, като пренесох ларви в основи за маточник.В единия имаше няколко яйца, които изхвърлих в момента на пренасянето.Захраниха ги и си отгледаха нормална майка.За целият период семейството отслабна и се наложи подсилване -първо с млади пчели, после със запечатано пило.В момента е като една добра отводка.
Здравейте
И аз имам проблем със една отводка която взех преди точно 23дни.Беше на 4 рамки три пило позапечатано и ларви и една мед.Имаше майка и всичко беше точно.Сложих им рамка за градеж и подхранвах със сироп периодично.И преди два дни ги отварям и установявам,че няма пило и майка само десетина запечатани килийки който вече се люпеха и много мед(сироп) направо задръстени.Сложих рамка със разновъзрастово пило за контрол дали ще направят маточници и днес като ги преглеждах пилото си стой и няма маточници.Да добавя,че няма никакви снесени яйца а пчелите вдигат дупета при прегледа и видимо са неспокойни.Та въпроса е дали са търтовка при условие,че няма снесени яйца по две по три в килийка?И възможно ли е вече да са търтовка,но да има някъв период докато почнат да снасят неоплодени яйца?И дали има смисъл да се пробвам да придам майка?
Същия случай го имах и аз преди няколко дена,питах тук,но... глас в пустиня,само някакъв се избъзика.Ще ти споделя скромния си опит.Придадох по една пита с яйца,и след два дни проверих за маточници-нямаше пресни яйца.Реших да придам оплодени майки,до като пристигнат минаха няколко дни.Когато отидох да придавам майките.изненада,едната имаше прясни, нормални яйца,затворих и я оставих на мира,на другата отводка разруших около 10 маточника и придадох майката.Провери много внимателно за майка и ако няма ,придай оплодена, 6-7 дни не я отваряй,също подхрани.Успех
Четох че търтовката се получава 10-15 дни след излюпване на последното пило,ако това е вярно имаш още времр.
Може да има млада неоплодена майка и затова да няма нито яйца,нито пък правят маточници.
Здравейте,сложих магазините на 4отводки които са на 10рамки във събота но не искат да се качват да градят рамките ги сложих през една както трябва но имам сложена ХР.не вярвам да пречи тя за да не се качват да градят в магазина
Вчера двама два часа тъсихме по пет пъти прегледахме и така не я и видяхме.Днес пак ще търсим.Другия проблем е,че днес ми пристигат майки и не искам да придавам без да съм сигурен какво става.А да оставя майката в клетка без да я пускам няколко дни не ми се иска ,че големи жеги.За контролните пити това ми беше притеснението може ли да са търтовка ама неснасяща за момента и за това да не правят маточници?
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))