Каква бе теорията на Василевса и Слави? Темата стана прекалено дълга и не мога да се ориентирам и да я намеря.
Каква бе теорията на Василевса и Слави? Темата стана прекалено дълга и не мога да се ориентирам и да я намеря.
Че в тесни и високи - топли кошери при люпене на пило при 36 градуса акара не може да се размножава и семействата не боледуват от акароза. Това е по-общо казано. всеки знае, че в тесните кошери семейства се развиват по-бързо но малко хора се питат защо, ами защото при люпене на пило при по-висока температура пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21.
Имам един рояк в циментов дирек сигурно е 3/4 метра по протежението. Като напече излиза целия отвън бая пчела и така вече 3 та година
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
И никой не му слага лентички, и други пестициди за да го лекува от акар.
Независимо от липсата на лечение против акар, независимо от трудните условия за живот е оцелял 3 години, на този пек и жега през лятото.
Точно това е теорията, при малък диаметър на гнездото, не се развива акар.
От единични случаи не могат да се вадят заключения за цялото множество от събития или възможности.
Не са единични случаите. Интернет е пълен с клипове и с информация по този въпрос, и има много пчелари които практикуват това пчеларство.
Друг е въпросът, че търговците на восъчни основи ще направят всичко възможно да пресекат опитите на пчеларите да не ползват восъчни основи, с най-различни заплахи за качеството на градежа. Това важи и за търговците на лекарства против акар, ще направят всичко възможно за да ни уплашат, че пчелите ще умрат ако не си купим лекарствата.
През тази година не съм ползвал восъчни основи в многокорпостните кошери, пчелите градят нормално и не ми пука.
Не съм ползвал лекарства против акар.
А това което направи Василевса е супер!
Само за пример - този абзац не е верен. В едно изречение има 3 неверни или недоказани твърдения:
1. Всеки знае: Не е вярно. Напротив, много хора не го знаят или знаят точно обратното.
2. В тесните кошери семейства се развиват по-бързо: Това е само предположение, което според мене не е вярно или най-малкото не е доказано с научни изследвания.
3. Пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21: Не е вярно. Не може високата температура да ускори развитието с два дена. Скороста на развитие наистина се променя с температурата, но само в диапазон от няколко часа, а не от няколко дена. Освен това високата температура доказано е вредна за развитие на маточниците (за пилото не знам).
ПС: Този постинг не го възприемайте като опит за конфликт, а като пример, който показва как емоциите в спора водят до ПРЕУВЕЛИЧАВАНЕ, а от там и до изказване на ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ.
В теорията на Василевса японския кошер или други тънки и дълги хралупи отключват този механизъм, но аз не съм съгласен с това. Изглежда в това се състои основата на този спор, по който изписахме стотици страници. Разрешаването му е много просто - ами сложете термометър бе хора, и след това снимайте показанията. Толкова ли е сложно или скъпо?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))