Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 275 от 496 ПърваПърва ... 175225265273274275276277285325375 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,741 до 2,750 от общо 4956
    Наблюдател
    Регистриран
    09.10.2014
    Пчеларски район
    гр.Пловдив
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Има една хубава поговорка:
    Когато няма риба и рака е риба.
    Та в този смисъл, меда е доста траен и лесно съхраним продукт. Аз лично моя (ако извадя) ще го държа да чака по-добри времена.
    ако всички са като теб и мен и мислят като нас някои хора голям зор ще имат да намерят мед да купят за да захранят поточните си линии до сега си мълчах защото смятам че съм капка в морето,смисъл не вадя големи количества мед и най важното изваденото от мен е 100 процентаа чист продукт и няма как да го дам на цена 3,5 лв за кило .Имам един Приятел които казва така:Докато има балами ще има и гяволи !!!! трябва да съм луд да го направя за това сум решил проблема по друг начин , имам маса на пазара и си го давам по 10 кинта на буркан а акацията на 12 кинта .
    Което е 3 - 4 пъти над предложената цена на прекупвачите
    Този пост е редактиран от vasill83; 23.06.2016 в 10:05. Причина: Допълване

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Аз съм склонен да подкрепя Апитрейд. До сега винаги на тях съм си давал меда и винаги са били коректни. Цените им са както за мен така и за вас почти еднакви. Само това което за мен не е изгодно в работата е, че когато се обадя рано ми го вземат късно, но това го отдавам на факта, че те избират като свои първи клиенти колегите с повече килограми(тонове) мед. Което мисля, че не е много справедливо. Има и други фактори. Примерно не могат днес да вземат във Видин и утре да бягат в Малко Търново, че по ред на обажданията е човека от там. А за вътрешните игри за които става въпрос, ако ги има, че то къде ги няма. Нима на бензинаджийниците не ни лъжат по същия начин всеки ден? Искам да питам и друго. Защо цената примерно за акцията в началото беше 7 лв. и първите си дадоха меда на тази цена? Аз какво съм виновен, че при мен дойдоха по - късно и моя мед от акация бе взет на цена 6, 40? Ще кажете, че сте били събрали вече необходимите количества и затова цената пада. Ами елате и вземете моя мед и след това на другия ден, ако искате я свалете наполовина. Та това ми поражда следната мисъл. След като сте обявили хубава цена то аз не мога ли да "цъфна" с моя мед точно на входа ви и да ми го приемете? Дори ще сте на печалба, че аз ще си платя пътя.

Здравейте,

В отговор на въпроса по времето за изкупуване и промяната в цените - винаги променяме цените считано от следваща проба: например има 40 тона пробван мед, чакащ резултати и неизкупен. Същевременно цената се променя надолу - следващите проби, които взимаме са на новата цена, но чакащите 40 тона се изкупуват по старата, която е била актуална в момента на взимане на пробата. Това е правило в практиката ни, с което не правим компромис.

Относно възможността да докарате меда си директно при нас: Това и в момента се прави от някои пчелари и работи по следния начин: Докарвате меда в нашата база, количеството се изтегля пред Вас и съставяме приемо - предавателен протокол. Медът Ви влиза на склад на отговорно пазене - ние от там нататък си взимаме пробите и когато излезе резултатът, Ви звъним да Ви информираме и превеждаме парите по банковата Ви сметка, или идвате да си ги получите в брой, ако са до 2000 лв - Ваш избор. Времето, което минава между докарването на меда при нас и получаването на парите, може да варира с няколко дни, тъй като зависи дали той ще влезе веднага в 25 тонна средна проба за пълен анализ в Германия, или ще измине някакво време до формирането й.

Важен момент, който не трябва да се пропуска - в случаите, когато пчеларят иска да продаде мед като монофлорен, а се оказва че той не отговаря на параметрите и може да бъде приет като букет, а доставчикът не е съгласен - всеки ден в работно време пчеларят може да дойде и да вземе обратно меда си, без да дължи пари за проби и складиране.
    Ако има установени отклонения в качеството - антибиотици, фалшификации и т.н., пчеларят ще бъде уведомен и е длъжен в 7 дневен срок да вземе меда си обратно.

Мнението на solaris ни подтикна да обсъдим по-задълбочено тази практика с колегите и решихме, че е резонно хората, които докарват сами стоката си при нас, да получават 0.05 лв /кг над цената, по която се изкупува от място - ние спестяваме разход от ходене за проби и изкупуване. От тук нататък това правило влиза в сила и ще го добавим в темата с обявата ни.

Поздрави

Цитат Първоначално публикувано от vasill83 Виж публикацията
    ако всички са като теб и мен и мислят като нас някои хора голям зор ще имат да намерят мед да купят за да захранят поточните си линии до сега си мълчах защото смятам че съм капка в морето,смисъл не вадя големи количества мед и най важното изваденото от мен е 100 процентаа чист продукт и няма как да го дам на цена 3,5 лв за кило .Имам един Приятел които казва така:Докато има балами ще има и гяволи !!!! трябва да съм луд да го направя за това сум решил проблема по друг начин , имам маса на пазара и си го давам по 10 кинта на буркан а акацията на 12 кинта .
    Което е 3 - 4 пъти над предложената цена на прекупвачите
    Аз също съм много дребна какпка. Но има хора на които това е единствения доход. За тях е проблема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Колеги започнах сезона с малко над 60 семейства на подвижно,други останаха на стационар да се развиват.За да се справям с работата,ходенето напред назад и пазенето на подвижния пчелин напуснах работа на 31-ви март.До момента добива ми е 2 тенекии рапица и 4 акация.Да трагично е но това е положението.Очакавам добив от липа също брой тенекии съответстващ на броя пръсти на едната ми ръка.Остана една надежда-слънчоглед.Колкото и да изкарам няма да го дам под 5лв,въпреки че и това е ниска цена.Знам на много от вас е също толкова трудно колкото и на мен в момента,но трябва да сме твърди по този въпрос.Началото на септември ще се върна пак на работа и каквото и да ми струва няма да си дам меда на 4лв!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Днес отивам на магазина да купя разни неща се замислих как ни действат преработватели и търговци.Това да си производител означава винаги да си в партер и то със свалени гащи.Пример с цената на млякото.Купувам си кофичка кисело мляко от 400 гр за 80 стотинки и сметнах че за литър плащам 2 лв.А млякото го изкупуват за 30 стотинки.Тоест близо 700% печалба.Пък ние нашите партньори търговци ги нападаме че работят с няколо процента марж, хаха май не сме никак толерантни!
    Точно това не искаме да се случва.
    При всички масови стоки, този проблем се вижда ясно. Литър кисело мляко, не се прави от литър прясно мляко.
    При млякото, проблема е най-вече с вноса на сухо мляко и внасянето на мазнини в крайния продукт. Следващият им проблем е, че в мандрата влизат 2 тона мляко, а магически стават 8 тона. Този номер и при меда го има.
    Колегите също се оплакват от големи злоупотреби, но са малко по-добре от нас и ги спасяват най-вече парите от ЕС.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Точно това не искаме да се случва.
    При всички масови стоки, този проблем се вижда ясно. Литър кисело мляко, не се прави от литър прясно мляко.
    При млякото, проблема е най-вече с вноса на сухо мляко и внасянето на мазнини в крайния продукт. Следващият им проблем е, че в мандрата влизат 2 тона мляко, а магически стават 8 тона. Този номер и при меда го има.
    Колегите също се оплакват от големи злоупотреби, но са малко по-добре от нас и ги спасяват най-вече парите от ЕС.
    Мед няма това ,че някой някъде е извадил не означава нищо.Меда ще се реализира на дребно тая година и дори няма да стигне, Само след месец ще видите как дребните търговци по пазарите ще се надават за буркан мед както се случва в момента с акацията.Така,че не бързайте оставете едрите прекупвачи да си купуват мед от Чернобил пардом Украйна но без български мед за подобрител няма да минат.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Има една 100% истина, тази година български мед няма!!!!!!!
    Дано се отрази това на цената.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    За голямо наше съжаление цената на захарта е с трайна тенденция на повишение, а при меда ......
    В момента 1,40 лв в 50кг. чувал, следващата седмица по-висока цена.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Идеята ми да се включа в тази тема е аргументирано да се опитам да ви обясня, че продажната цена на български мед на едро няма общо с това, което някой е видял на рафта на супермаркета в Германия, Англия и т.н. От самото начало сме наясно, че ще съберем негативи, тъй като сме единствените, които застават с името си пред вас. Имаме лице да го направим, защото никого не сме излъгали или ощетили през всичките тези години - мисля, че това е видно, дори има изказани добри думи от някои потребители. Разбира се, не сме перфектни и всеки има пропуски в работата си, които се стремим да изчистваме.

Сега отново малко конкретика - мога да ви докажа по десетки начини какви са цените, но все пак това е публичен форум и той се посещава от широк кръг хора, така че не е уместно да вадя на показ доклади, документи и т.н. неща от кухнята. Има една институция в България, обаче, наречена НСИ - Национален Статистически Институт - със сигурност сте наясно с това, макар че някои потребители явно не се сещат за съществуването й. Та тази институция предлага интересни онлайн справки - посетете този адрес: http://ftrade.nsi.bg/portal/page?_pa..._schema=PORTAL .
    Там може да изберете кой портал да посетите - внос или износ. Отидете на износ, създайте си профил и отидете на бутон - Analyze. Ще ви се отвори една таблица, в която от ляво намирате кода на пчелния мед - 0409, а горе задайте нетно тегло в кг и после стойност във лева, евро и т.н.

За да ви улесня, ви пиша цифрите за 2015 г. (тогава знаете какви бяха изкупните цени):

Общо количество на изнесения мед за календарната 2015 г. (включва мед от реколта 2014 и 2015): 9 784 709 кг.
    Обща стойност в лева: 66 059 097 лв.

Това прави средна цена за килограм от 6.75 лв / кг. Общото количество, както и общата стойност включват всички видове мед - букет, липа, акация, рапица, БИО и т.н.

Това може и някой от нашите конкуренти да не е знаел досега как да го провери, но черпим една общодостъпна справка, която се изготвя с парите на всички ни като данъкоплатци.

Отново казвам - нека всеки сам си прави изводите. Ако някой се чувства по-добре, мислейки че е прецакан от системата, че има световна конспирация против неговите доходи или нещо подобно - нека е така. Но е добре човек да има реална представа за бизнес средата, в която съществува, за да взима верни решения.

Бъдете здрави!

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Не предоставянето на компетентните органи на данни за престъпление също е престъпление. Така че колеги които имат данни за такова да не да се правят на загрижени за бранша, а да направят каквото трябва. Иначе хейтъри има навсякъде.

Страница 275 от 496 ПърваПърва ... 175225265273274275276277285325375 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •