Първо искам да се извиня, ако съм обидил някого, включително се извинявам и на колегата vanHanegem
Много интересна (за мен) информация има в публикувания от него материал и най-вече в частта: -
РАБОТА С ДВЕ МАЙКИ В ОБЕДИНЕНО СЕМЕЙСТВО
...
Ще разгледаме работа с 2 майки при семейство, което е зазимено на 2 корпуса, покрити с пчели.
Края на март – началото на април си произвеждаме маточници.
Ако на 01.04. заложим маточници, то на 10.04. ще имаме зрял запечатен маточник, към 12.04. ще се излюпи майката, към 20.04. ще имаме оплодена майка и към 11.05. ще се излюпят първите пчели от тази майка.
В статията има ГОЛЯМА празнота и не става ясно как ги ПРОИЗВЕЖДАМЕ тези маточници, кое и какво семейство използваме?
Просто в един момент имаме маточник: -
на 10.04. ще имаме зрял запечатен маточник, към 12.04. ще се излюпи майката, към 20.04. ще имаме оплодена майка и към 11.05. ще се излюпят първите пчели от тази майка.
Аз реално гледам пчели колеги, не виртуално и за мен въпроса как да си отгледам маточници в толкова ранен срок е от първостепенно значение!
Най-трудната част е как към 10.04. да имаме запечатани маточници, а в статията няма и една думичка по какъв начин това да стане!
Как да ръкопляскам за така дадената информация, след като на най-важния въпрос няма отговор?

Може би има колеги, който имат съответен опит и ще бъдат така добри да ми обяснят как точно в края март – началото на април да си произведа маточници? (разбира се става въпрос за качествени маточници и то за много бройки, не за един-два).
Как конкретно го правим това?
Използваме Ентеров или Никотски апарат, или чрез пренасяне? Семейство стартер ли ползваме? Имаме ли отглеждач?

Моята цел беше колегата vanHanegem да хвърли повече светлина по този въпрос, но за съжаление нещата се изместиха в друга посока.
Както стана ясно колегата vanHanegem, само е пуснал статията и не желае да вземе отношение и да допълни липсващата много важна част.
Според мен не е коректно след като си написал нещо, да бягаш от отговорността да отговориш на конкретен въпрос.

Да имам 30 години опит и въпреки това в частта, как на 10ти април да имам зрели запечатени добри маточници явно куцам.
Аз това го смятам за виш пилотаж. И затова питам. И не се срамувам да питам.
Какъв е смисъла от цялата статия след като на най-важния въпрос няма отговор?

Въпроса ми беше и е съвсем искрен и добронамерен.
Отново се извинявам обаче, ако някой пак го сметне за заяждане.

Да повторим отново - на най-важния въпрос, как на 10.АПРИЛ да имаме зрял запечатен маточник в статията НЯМА ОТГОВОР.
Ще бъда много благодарен на всеки колега, който се опита да даде отговор и да се запълни тази празнота, която определено обезсмисля иначе много полезната статия.

Благодаря!