Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 81 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 807
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Може и да си прав, че е от значение силата на семейството аз говорех по-принцип, какви са им инстинктите, макар че тази година при две от семействата(не бяха силни) наблюдавах обратнато.Знам ли може и преценката да ми е била грешна, че са слаби.Просто бях изненадан, досега силни/слаби след принудително осиротяване ми залагат първоначално на стари личинки т.е налага ми се да събарям запечатани маточници след 4 ден.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    И е съвсем нормално това.Пчелите се водят от инстинкти и след осиротяване,той заработва и те бързат да си отгледат майка по най-бързия начин.Затова и залагат на стари личинки.Природа.

Когато се наложи да се ползва свищева майка, наистина е най-добре на 4 ден да се премахнат всички запечатани маточници и да се оставят незапечатаните. Такива майки отгледани от нормално семейство и нормално оплодени, по нищо не отстъпват на роевите и тези от самосмяна. Само, че не винаги пчеларя има възмпжност да го направи на 4 ден.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Познавам стар пчелар, който е възприел този начин на производство на майки доста одавна и едва ли някой ще го убеди обратното. След 5 ден унищожава всички запечатани и оставя само незапечатаните. След 9 ден оставя 2 маточника по-едри и останалите маха.Казва, че това прави от години и не е осетил разлика между тези свищеви майки и тези от самосмяна.Важно е това да става,когато семейството е силно. Въпрос на личен избор и начин на пчеларстване.

ANIBAL
    Guest
    Значи ,само така !
    Ще споделя моите наблюдения.Наистина, което пишете е точно така,но има един период когато пчелите просто избират личинките.Колкото и да се мъча да им посоча личинки,те просто залагат на други.И да ,наистина залагат на стари личинки.Но това се случва след април.Този ранния период е някак си особен за тях.Тогава те са в критична фаза.Всяка личинка им е необходима и всяка пчела е ценна.Като казвам критичен ,не значи ,че нямат храна или са болни нещо.Те инстиктивно имат това поведение.Така е, по инстинкт залагат на какви ли не личинки.А през периода за който ви говоря,те приемат отнемането на майката като загуба от болест или е загинала от друго нещо.Това обстоятелство налага да заложат на избрани личинки.И те го правят успешно.Все едно се извършва самосмяна.Наистина маточниците са почти винаги малко.Но я вземете направете това през май например.Или след 15 април.Тогава свищевите маточници са наистина повече.И наистина тогава са според силата на семейството и питата с която разполагат.Да наистина пилото през периода е малко.И е логично да бъде както го казва Токо.Но и аз се съмтнявах преди години за това.Опитите показаха противното.Те залагат маточници като за самосмяна.Малко на брой и едри.Скутелатор тия размери на маточниците за диаметър ли са?Това диаметър на килийките ли е?Ставаше въпрос за дължината на маточника
    И при роевите има доста тесни.И при самосменните.Но дължината показва Каква ше е едра майката.Аз мисля,че свищевите само изглеждат по-малки.В действителност са колкото другите.Това че са закривени е така.Смятам,че знаете причината.Няма да е честно ,ако не кажа и че има и по-къси.Но това е може би само на старите личинки.Може би по това трябва да познаваме и избираме тези маточници ,ако се наложи да ползваме от тях.След април свищеви не ползвам,освен ,ако оправям търтовка.Тогава е съвсем друго нещо.И така,пчелите избират личинките.Мисля,че затова и маточниците са на различни места.Ако сте забелязали има по два-три на грозд.Това защо е според вас?Според мен така се топлят по-лесно повече маточници от слабо семейство.Така изглеждат нещата.Наистина с топленето се обясняват много от положенията при пчелите.Мисля,че има и още причини и фактори с които аз обяснявам техни решения.Не може ли да обясним по същия начин и самосменните маточници?С топленето.Защо те да не са от слабо семейство.Именно слабото в ранния период сменя майка.Силното за да е такова значи има перфектна.Виждам майката болна или много стара,едва доживяла до пролетта.Непременно тук ще има смяна.
    Каква е разликата ,ако аз я отнема тази лошата.От загиването и.Защо тогава пчелите да не заложат добри маточници?Как мислите?.Моето мнение е положително.И резултатите са такива.Друго нещо е после.След този период.Тогава работите се наместват точно както вие го казвате.Токо,когато няма пило семейството без майка не понякога ,а винаги залага основи за маточници по средата на питата.Не мисля,че топленето има връзка с това явление.И огромно по сила семейство прави същото.Мисля,че това е поведение на скръб и отчаяна надежда отнякъде да се появи яйце.Реакция на силна тревога.И загриженост.Само тогава те отглеждат самото съвършенство-Майката.Затова недейте да анатемосвате маточниците по средата.Това ,че ние не можем да определим качеството на тези маточници,не значи ,че те вече не са били окачествени.Иначе защо да са там?И като премахвате запечатани маточници дали не премахвате най-доброто.Именно защото не мога да определя всичките, които залагат пчелите избягвам По-късното им залагане.Ориентирал съм се към ранното.Това ,че то има своите предимства идва в плюс.Съвсем не означава,че няма отклонения.Има.

Незная дали ви е направило впечатление н ако направим да речем няколко отводки и да вземем майките /в смисъл да подменим/ на няколко силни семейства с неоплодени - в отводките майките ще пронесът много по рано от основните семейства!!!
    А за колегата stanko1972 - мога да кажа че този стар пчелар при така описан метод за подмяна на майка - губи повече от месец !
    И има голяма вероятност да стане и търтовка. И може би при него майката ще пронесе след месец и половина най вероятно!
    Това са лично мои наблюдения при мен е така!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    kosta zhelev говорим за едно и също т.е за инстинктите им. Майката къде започва да снася най-напред? в средата и спираловидно. В първия си пост относно питането ти съм го казал. Много ясно че по инстинкт ще чакат там да се появи яйце и съответно залагат чашки. Другите фактори които съм ги изброил защо и те са от значение.
    Като отговориш на въпроса са защо започва майката да снася именно там ще видиш, че е аналогично.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ba4o_ivan1976
    Незная дали ви е направило впечатление н ако направим да речем няколко отводки и да вземем майките /в смисъл да подменим/ на няколко силни семейства с неоплодени - в отводките майките ще пронесът много по рано от основните семейства!!!

Вероятно отводките усещат, че им трябва по бързо майка за да имат нужното количество пчели.
    Нещо подобно, като през есента на слабите семейства майките им снасят по до късно т.е да имат ресурс, докато силните са вече в покои т.е спокойни са да посрещнат зимата.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ba4o_ivan1976
    А за колегата stanko1972 - мога да кажа че този стар пчелар при така описан метод за подмяна на майка - губи повече от месец !
    И има голяма вероятност да стане и търтовка. И може би при него майката ще пронесе след месец и половина най вероятно!
    Това са лично мои наблюдения при мен е така!!!
    Това и според мен е беспорната истина приятелю.Губи се повече от месец и не е гаранция, че майката ще се оплоди.Тази година отводките, които купих се развиха много по-бързо, защото имаха оплодени майки, а тези който направих сам от маточници заложени от самосмяна изостанаха от тях.Докато майките се излюпиха, оплодиха и пронесоха се изгуби време.Но пък и хубав маточник от самосмяна не ми се изпускаше.Успех приятелю.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Според мен разликата в броя на заложените свищеви маточници през март и май се дължи на кърмаческите възможности на пчелите през двата периода.Известно е че кърмачките в ранния период са дефакто старите пчели.Една стара кърмачка може да отгледа средно 1,5 личинки а пролетната кърмачка около 4-5 личинки.Дори през май вече има излишък от млади пчели.През ранния период се извършва подмяна на старите пчели а е извесно че кърменето на майчини личинки изисква много повече млечице.Ако приемем че и през март заложат толкова маточници като през май то тогава ще има ли семейството ресурс да извърше подмладяване?дали ще се развие?

Страница 10 от 81 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •