И какво като пише и какво като предупреждават,като ги затворим умират от жега ,като летят от отрови .....абе нямам думи......
Митаче
Слънчоледа вече цъфти! Отново подранява спрямо 2015г, както и предишните паши. Получи се нещо като застъпване с липата и наблюдавам контраст в цвета на нектара върху незапечатаните рамки. Има леко заслабване на семействата спрямо края на м. май, но не зная на какво конкретно би се дължало, при положение, че не съм допускал задръстване на майките в нито един момент. Едва ли липата и ливадата(при мен са слаби паши)биха провокирали ограничаването на пилото. За мен има вероятно отравяне като за разлика от предишното(имах си купчинки с пчели пред всяко семейство) летящата пчела не е стигнала до кошера. По питите слънчолед намерих мъртви пчели, които стоят като залепени и не падат при разклащане. Доколкото зная няма нужда от третиране в тази вегететивна фаза и остава варианта за пръскането заради "говедата" (с 2 или 4 крака, както ви харесва...).
Когато е много горещо слънчогледа пуска смола, затова са залепени пчелите.
Озъбени
Преведи моля. Ако не са залепнали на смолата освен да са отровени.
А дали при тази жега,водата в нектара не се изпарява и остава само сладкото и пчелите залепват за него.
Глушина и детелина меда е от тях затова е като сироп но иначе е много ароматен.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))